27 ianuarie 2022

Memorii din călătoria mea prin Arabia Saudita, Bahrain și Qatar.

Timpul trece, parcă mai ieri eram în călătoria prin Arabia Saudită, Bahrian și Qatar. Dar pentru mine această călătorie a devenit memoriabilă.

Acest articol va avea trei părții: În prima parte va fi despre călătoria mea în arabia saudită, a doua partea despre călătoria mea în Bahrain și a treia parte despre perepețiile mele în Qatar.

Această călătorie am vrut să o fac demult nefiind prima călătorie din anul trecut, dar pentru mine a fost una specială.

Pelirinajul la Mecca și Medihna, a fost demult așteptat de când m-am convertit la Islam.

 Această călătorie mi-a dat o stare de speranță, liniște și pace în suflet. Această călătorie a făcut o schimbare în viață. Pe care am plănuit-o soțul meu împreună.

Vroiam să o facem numai în doi, eu cu soțul meu, să avem  o amintire plăcută.Această călătorie a fost o aventură cu mașină mii de km distanță.

Călătoria a durat trei săptămâni, în fiecare oraș am stat câte o săptămână. Prima aventură în această călătorie a fost drumul către Arabia Saudită.

Avem emoții puternice și un extaz pe care nu îl puteam descrie.  Una din dorințele mele a fost să ne consolidăm relația.

Din cauza pandamei am amânat această călătorie, deoarece toate vămile au fost închise.   Puteam să călătorim dacă aveam certificatul de vaccinare și testul covid.

În acest jurnal al călătoriei mele o să povestesc pe unde am fost, ce am văzut și cu ce impresii am venit. A fost o călătorie de neuitat. De fiecare dată a fost o călătorie diferită din care te întorci mai bun, mai solidar, mai înțelept. Înțelegi că trebuie să trăiești viața asa cum este și să o prețuiești.

Am pregătit tot ce trebuia pentru călătorie, strictul necesar și ne-am luat rămas bun de la toții.

La plecare ne-am trezit la ora 5 dimineața, într-o zi de joi. Bagajele erau deja făcute, eram pregătiți de călătorie,  dar nu am dormit din cauza emoțiile.

Nu știam cât va dura această aventură minunată. Dar știam că va dura aproape 20 sau 30 de zile. Eram cu gândul să mă distrez la maxim și să mă bucur enorm de mult.

Am fost obosită și somnoroasăm, am dormit în mașină. Călătoria noastra era planificată încă de acasă ce rute am făcut. Prima țară e a fost Arabia Saudită, Mecca Jedha și Medinah, Bahrian și Qatar și pe urmă acasă.

Am plecat devreme din Oman, ca să ajungem în Arabia Saudită seara.  

Am trecut la vama de la Al Buraimi și pe aceea de la Emiratele Arabe( Al Ain)

 Am făcut de la Muscat până la vama Al Ain, aproape 3 ore. Ne-am oprit la stația Peco pentru a ne alimenta și pentru a bea cafea.  Pe urmă, am plecat către Abu Dhabi aproape de 446 de km și de acolo la vama cu Arabia Saudită.

De la Al Ain până la vama Arabiei Saudită, am făcut 1.199 km, în 13 ore, am făcut până la vamă.

Am făcut mici opriri pentru alimenta mașina și a lua prânzul la un orășel petrolier, Al Ruwais.

Al Ruwais, este un complex industrial și de locuințe, a fost dezvoltat de Compania Națională de Petrol Abu Dhabi, ca un cotribuitor major la economia națională și reprezintă o serie de investiții de milioane de dolari ale companiei.Odinioară un mic promotoriu de pescuit din care o mână de oameni își zgâriau un trai sezonier, Al Ruwais este astăzi unul dintre cele mai moderne complexe industriale din Orientul Mijociu.

Am intrat în Mall-ul de la Al Ruwais să ne rugăm și să schibăm banii pentru avea în Arabia Saudită. Am laut prânzul și ne-am rugat la o Mosqee din apropiere. Am plecat la drum către vama de Al Sila (Emiratele Arabe), am ajuns  către seara Vama de la Emirate am trecut foarte repede. Iar Vama de la Al Batha, Arabia Saudită, a durat vreo 2 ore până am trecut toate formalitățile. Deja când am terminat toate formalitățile era aproape de ora 21:00. Ne-am oprit să mâncăm, să ne rugăm și să cumpărăm cartele telefonice.

Ne-am odihnit nițel, pentru că drum a fost  lung și obositor.

De la Al Batha ( vama Arabiei Saudite) până la Capitală Riyad, am făcut aproape 606 de km, în 7 ore, cu opriri pentru a alimenta mașina și pentru a ne mai dezmorți picioarele, bea și a mai cumpăra câte ceva. Deja era noapte, era târziu. Drumul pe care l-am făcut era în deșert, erau multe camioane și era întuneric. Drumul nu era bun, pe alocuri era stricat din cauza mașinelor. Iar unele stații Peco, nu erau chiar curate, dar unele da.

Am trecut prin Haradh, un orășel de pe marginea drumului. Era ora 1 noaptea. După aceea am luat-o la drum.

Când am intrat în Al Kharj, era trei dimineața, este o zonă industrială Al Riayad-lui. Eram obosiți vroiam să găsim mai repede un hotel, unde să ne odihnim după un drum foarte obositor. Eram emoționată și în același timp eram obosită. Drumul m-a emoționat.

În Riyad am intrat la ora 4 dimineața, am căutat un hotel unde să ne căzăm, mai aproape de ieșirea din oraș ca să ne ducem la Mecca. Am căutat cel mai ieftin și cel mai curat hotel doar pentru o noapte unde să dormim.

A doua noastră oprire a fost capitala Arabiei Saudei, Riyad era foarte mare și luminos, întins pe o suprafața întinsă. Poți să te pierzi ușor dacă nu te orientezi în spațiu. Totul era pentru mine nou.

Trebuia să stăm numai o zi, ca vineri să fim la Mecca.

Orașul  Riyad se ridică pe axa centrală de dezvoltare a Arabiei Saudite, împreună cu orașele Buraida și Al Kharj, în tot regiune centrală. Celelalte zone în care populația este concetrată sunt două regiuni de coastă: Marea Roșie în jurul  Jeddah și Mecca, și Golful Persic în jurul Al Hufuf și Dhahran.

Orașul este împărțit în 17 districte sub controlul Consiliului muncipal al orașului Riadh și al Autorității pentru Dezvoltare din Riyadh, conduse de guvernatorul provincial al orașului.

Orașul este mare unde ne-am pierdut pentru a găsi un hotel să dormim.

Doar spre dimineața, am găsit un hotel.

 Dar trebuia să plecăm la Mecca, din păcate nu ne-am dus din cauza că nu aveam programare. Unul din localnici ne-a ajutat.

 Seară am ieșit în oraș pentru a mânca. Ne-am plimbat cu mașina prin oraș. Am văzut multe locuri pe care poți să le vizitezi. Am aflat mai târziu că Riyad are mult locuri frumoase pe care le poți vizita.

După părerea mea, cred că poți vedea multe locuri frumoase. Doar necesită timp și banii.  Dar se merită de vizitat.

Aș vrea să să recomand câteva atracții turistice ale Ryiadh-ului, care se merită de vizitat.  Dar la recomandarea vreau să mai adaug încă un lucru despre obținerea vizei turistice în Riyadh.

Toții vizitatorii au nevoie de viză pentru a intra în Arabia Saudită. Vizele turistice sunt greu de obținut, fiind acordate numai grupurilor selectate pe o baza limitată. Toți cei care vin aici ar trebuie să aibă un pașaport valabil pentru cel puțin șase luni, în plus față de vizele corespunzătoare și un bilet dus-întors, cu toate documentele necesare.

Femeile trebuie să fie însoțite, cel mai bine de o rudă de sex masculin. Intrarea în țară poate fi refuzată pentru orice vizitator în stare de ebrietate, bărbaților care poartă pantaloni scurți, femeilor în haine strâmte sau cu picioarele și brațele expuse, precum și cuplurilor care afișează afecțiune în public.


Dacă vreți să cunoașteți istoria Arabiei Sudite va recomand o locație care este una din cele mai frumoase clădiri: Palatul Murraba, Muzeul Național, Turnul Regatului, Fortăreața Masmak din Riyad. Acestea sunt câteva atracții turistice ale Riyadhului. Aici vreau să povestesc pe scurt despre ele. Dar mai sunt și alte atracții turistice de care încă nu știu. Dar sper să le vizitez cu alte ocazii când o să mai vin prin Arabia Saudită.

Am aflat mai târziu că în Riyadh, turiștii pot vizita : Cetatea Masmak, renovată în 2008, structura din caramida și pământ adapostește un muzeu interesant; Palatul  Murabba, despre care am mai vorbit, este o structura cu două etaje, de asemenea, foarte interesant de vizitat; Muzeul Național deschis în 1999 este utilat cu cea mai recentă tehnologie și este foarte accesibil  pentru vizitatori, cu aproape  toată informația și în limba engleză.

Mai trebuie de vizitat de asemenea, Centrul Al Mamlaka  unde veți putea admira o arhitectura uimitoare . Ruinele orașului istoric , oferă, de asemenea, o excursie interesantă. Între clădirile semețe, futuristice, mall-uri comerciale și autostrăzi largi, sunt amplasate moschei antice.

Orașul este ghidat după un cod strict islamic, moral și cultural, iar vizitatorii ar trebuie să respecte normale în timp ce explorează atracțiile, atât antice cât și moderne, în acest oraș fascinant. Femeile au restricționat accesul la anumite atracții și site-uri.

Riyadh are o mare selecție de restaurante din care puteți alege și în care ve-ți fi răsfațați. Mulți turiști vor opta pentru a lua masa la restaurantul hotelului lor, în care multe dintre restaurantele de cinci stele sunt care reprezentate de măiestria unor bucătări celebri.

Unul din restaurantele celebre din Riyadh nececistă rezervare din timp. În orașul Riyadh, are și o zonă de distracție: Grădina Zoologică. Este una dintre cele mai populare structuri de agrement din Riyadh.

Seara am fost invitați decătre un prieten de-al soțului la cină la un restaurant bun din oraș.  Ambianță grozavă, mâncare foarte bună și prețuri rezonabile pentru toate buzunarile.

A doua zi dimineața, ne-am pornit către Makkah,  dar am trecut pe la Medinah. De la Riyad până la Medinah am făcut în 8 ore. Când am ajuns la Medinah era deja seara.  De ce ne-am oprit la Medinah și nu am plecat mai departe? Am să vă povestesc mai departe. Nu e tradiție, ci este  un pilon al islamului. Este obligatoriu pentru orice musulman care dorește să vină  la Mecca și  Medinah.

Drumul de la Riyadh era lung și obositor. Am luat prânzul  deoarece  ni s-a făcut foame. Am ajuns la Medinah ca să ne spălam și să ne rugăm pentru Mecca.

În timp ce mergeam către Medinah de la Riyadh cu mașina, soțul meu mi-a povestit câte ceva despre Regatul Arabiei Saudite.

Am aflat că fiind o monarhie absolută, condusă de un rege cu atribuții executive și legislative. El deținea autoritatea maximă în stat, spre deosebire de suveranii din monarhiile constituționale, care au mai degrabă un  rol onorific. Legile statului  se bazează pe legea islamică (Sharia) și sunt completate prin decrete. Arabia Saudită este supranumită „Țara celor două Moschei Sfinte;” este vorba de Mecca și Medina, centrele spirituale ale lumii islamice.


Pelirenajul  la Mecca și Medinah.

 

Și de aici am să vă povestesc mai departe despre al cincilea pilon al islamului. Pelerinajul la Mecca și Medinah este important pentru musulmanii din toată lumea.

Ne-am pornit de la Riyadh la ora 12 dimineața, am ajuns la Medinah la ora 21:00, intrarea în Ihram din Mikat (locațiile notificate în drum spre Makkah), important să faci baie( Ghusl).  Important să faci din inimă ca să fie acceptată cu totul sufletul.

După ce ne-am pornit la Makkah, era deja tarziu, eram obosiți și emoționați.

În sufletul nostru eram fericire pentru noi  că am făcut acest pas important pentru noi, în căutarea relației cu Dumnezeu.

E ca o datorie sfântă și o binecuvântare.

Am parcurs 5 ore până la ora 4 dimineața, am ajuns la Makkah. Emoțiile noastre creșteau în timp ce ne apropiam de Makkah. Această călătorie a fost pentru prima dată. Nu vedeam nimic în jurul meu. Orașul dormea.

 Nu simțeam oboseala, totul era frumos, eram încojurați de munți și o privelește de nedescris.

Ne-am cazat la hotel, ne-am rugat dimineață, ne-am pornit să facem ritualurile noastre. Toată procesiunea a durat vreo 3 ore intense de emoții și o fericire de nedescris.

De ce pelerinajul la Mecca și Medinah este important pentru musulmani și ce însemnănate are în Islam?

Mecca, este locul nașterii profetului Mohammed, este leagănul islamului. În perioada preislamică (înainte de secolul VII), Mecca era un  centru puternic  caravanier și comercial. Era și un loc  de pelerinaj la sanctuarul Kaba pentru arabii idolatri care se închinau la pietre. Profetul Muhammad transformă Kaba în loc de pelerinaj ritual pentru musulmani.

Totodată Kaba este punctul spre care trebuie să-și îndrepte fața orice musulman în timpul rugăciunii (salat) ritualice. Direcția, către Kaba numită (kibla), este marcată de orice moschee printr-o nișă (mihrab), aflată în peretele opus ușii de la intrare, numit și peretele kibla, către care stau cu fața cei prezenți. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.

Kaba (în arabă înseamnă cub), un monument de formă aproape cubică de 15 m înălțime și aproape 12 m lățime, având încastrată în colț nord-vest „piatra neagră”, este situată în centrul marii moschei, Al-Masgid al-Haram( Presfânta Moschee), consturită din ordinul Califului Oman ( 634-644). Tot în incinta marii moschee se află un alt loc important și anume maqam Ibrahim (locul lui Abraham) locul pe care s-a urcat Abrahm, conform tradiției islamice, pentru a sfărâma idoliii ce încojurau Kaba, redând astfel templul puritatea inițială din vremea lui Adam.

Pelerinajul ritual comunitar este unul din cei cinci stâlpi ai islamului și se desfășoară în fiecare ani între data de 8 și 12 ale lunii dhu-l-higga, ultima lună din calendarul islamic, la Mecca și împrejurimile sale.

Care sunt cei cinci piloni ai islamului?

Cei cinci piloni ai islamului sunt cadrul unei vieți musulmane. Ele sunt Mărturia Credinței,         Rugăciunii, a da Zakat (sprijinul nevoiașilor) post în timpul lunii Ramadan și Pelerinajul la Mecca odată în viață pentru cei care sunt capabili.

Dar de ceilalți Piloni ale Islamului  vă voi povesti cu altă ocazie.

Pelerinajul la Mecca și împrejurimile sale, și Medinah este al cincilea pilon al Islamului, care este cunoscut sub numele de Hajj.

Principalele etape ale pelerinjului sunt intrarea în starea de sacralitatea (ihram) care se face prin ablutiun (spălat) toate, prin adoptarea ținutei de pelerinaj care constă, la bărbați, în două bucătăți de pânză (albă) fără cusături sau noduri, puse, una în jurul taliei, celalaltă peste umăr acoperind o parte din bust, iar ca încălțăminte, sandale; pentru femei însă nu există o ținută anume în afară de cea tradițional islamică Bărbații se rad în cap, iar femeiele își taie simbolic o șoviță. Orice deosebire de clasă socială este astfel anulată. Intrarea în starea de sacralitate se face înainte de a ajunge la Mecca, de obicei, la aeroportul din Jeddah.


Am intrat în Moschee, ne-am rugat înainte de a ne roti de șapte ori în jurul Kabbei, punctul central al pelerinajului, cu o scurtă rugăciune către Maqam Ibrahim(locul lui Abraham), cel care, în tradiția islamică, a redat sanctuarului Kaba puritatea inițială. Ambele se află în incita marii moschee de la Mecca.

Am băut apă de la izvorul Zamzam cel care i-a salvat viața lui Ismail și mamei sale, Hagar (sau Agar), alungați în deșert. După ce am băut apa sfânta. Ne-am pornit să parcugem de șapte ori a distanței (de 394 m) dintre colinele Safa și Marwah, în amintirea rătăcirilor disperate ale lui Hagar și copilului său, Ismail, părăsiți în deșert.

După ce am terminat toată procesiunea, ne-am întors acasă obosiți și fericiți că am făcut toate necesare.

În afară de pelerinajul ritual comunitar, există și un pelerinaj individual (Umrah), mai simplu fără oprirea pe muntele Arafat, care are loc în orice perioadă a anului. Aceasta noi l-am făcut Umrah.


De la pelerinajul de adio al profetului Muhammad, în anul 630, Mecca a devenit o localitate în exclusivitate a musulmanilor. Prezența nemusulmanilor este total interzisă în Mecca și în împrejurimile sale. Pelerinii au viză specială care atestă apartenența lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe  eventualii intruși.

Pelerinajul anual (Hajj) la Mecca este o obligație o dată în viață pentru cei care sunt capabili fizic și financiar să-l facă. Aproximativ două milioane de oameni merg la Mecca din fiecare colț al globului.

Riturile Hajj-ului includ înconjurarea Kaaba de șapte ori și trecerea de șapte ori între dealurile Safa și Marwa, așa cum a făcut Hagar în timpul căutării apei. Apoi, pelerinii stau împreună în Arafa (o zonă la aproximativ 15 mile de Mecca) și îi cer lui Dumnezeu ceea ce doresc și iertarea Lui, ceea ce este adesea considerat ca o previzualizare a Zilei Judecății.

În aceste 4 zile cât am stat la Mecca, am făcut toate ritualurile. Am văzut orașul din mașină. Nu am fost să vizităm și alte locuri din lispă de timp.


În a treia zi ne-am dus la Jeddah, am vrut să văd Marea Roșie. Ne-am pornit pe la  12:00,la Jeddah.  Drumul până la Jeddah este aproape de 2 ore, cam 90 km. Foarte scurt. Am intrat în oraș să vedem împrejurimile. Am luat prânzul pe Malul Mării Roșie. Afară era frumos, însorit. Era răcoare.

 Am vrut să văd mai multe deoarece este ce să vedem.

 Dacă rămâneam în Jeddah peste noapte  puteam să vedem: Kingdom Tower, King Fahad’s Fountain, Fakieh Aquarium, Moscheea Al Rahma, și multe altele. Dar ne-am întors la Makkah, la o altă procesiune ritualică cu soțul meu. Deja era ora 19:00 trebuia să ne întoarcem repede înapoi.

După ce am ajuns, soțul meu a plecat la procesiune. Iar eu m-am odihnit în camera. Am vrut să ies să mă plimb. Dar l-am așteptat pe soțul meu să mergem împreună.

Dimineața trebuia să ne întoarcem la Madinah, după micul dejun. Ne-am strâns bagajele noastre și am plecat la drum către Medinah.

 În drum către Medinah,  după trei nopți petrecute la Mecca,  am petrecut cele mai frumoase momente  din viață. Drumul a fost obositor și interesant.

Ne-am întors pe același drum din care am venit de la Riyadh la Medinah pe urmă la Mecca.

Una dintre primele Moschee construite în Islam a fost în Al Madinah Al-Munawwarah de către profetul Muhammad (pacea fie asupra lui) în anul 622 d.Hr.


Era o structură foarte simplă făcută din cărămizi și piatră. Lângă moschee se afla casa modestă a Profetului Muhammad (pacea fie asupra lui) în care a fost îngropat mai târziu împreună cu doi dintre însoțitorii săi, Abu Bakr Al Siddiq și Umar Ibn Al Khattab. Moscheea a acționat ca un centru pentru comunitate, nu doar permițând facilități pentru învățare și sărbători, ci și distribuind credință, scriind celorlalți șefi de state și întâlnind delegații. După înființarea moscheii, comunitatea musulmană s-a răspândit în jurul ei, astfel încât a devenit chiar inima statului.

Expansiunile succesive de-a lungul istoriei au făcut din Moscheea Profeților o capodoperă arhitecturală magnifică. Există o zonă în interiorul Moschee, între amvon (minber) și casa Profetului Muhammad (pacea fie asupra lui) numită Al Rawda, unde musulmanii preferă să se roage de atunci, conform hadith-ului (sunet), este considerat una dintre grădinile paradisului.

Am ajuns la Madinah,  și am căutat un loc pentru parcare.  Am făcut ritualul de spălare pentru a ne ruga. Am făcut cunoștință cu o englezoaiacă. Ne-am rugat în Moschee cu niște rude de-ale nostre.

Am stat de vorbă cu ele. Pe urmă, ne-am dus la restaurant să luăm prânzul.  Am găsit un hotel unde rămânem peste noapte. Am parcurs o altă procesiune. Să vedem mormântul lui Prophetul Muhammad.  În Madinah a fost  magnific și liniste, pace în comparație  cu Makka, care este considerat centrul comercial, agitație și gălăgie. Dar frumos încojurat de munți de jur împrejur și de o vegetație aleasă.

Orașul Medina, cunoscut și sub neumele de Madinat Al-Nabi ("Orșul Profetului"), se află în regiunea Hejaz din vestul statului Arabia Saudită și este capitala provinciei Medina care reprezintă al doilea cel mai sfânt oraș din lumea islamică, după Mecca, fiind locul unde este îmmormânt Profetul Mahomed.

În trecut, această localitatea era cunoscută sub numele de Yatrib, denumirea sa fiid schimbată în cea actuală în anul 622, când Mahomed a venit aici de la Mecca, fugind de persecuțiile autorităților(Hejira). Fuga profetului de la Mecca la Medina alături de o parte din adepții săi marchează anul 1 în calendarul Islamic.

Ulterior, orașul a cunoscut o perioadă de dezvoltare, avându-l pe Mahomed ca lider religios și politic. După moartea profetului, în anul 632, Medina a fost condusă, pe rând, de patru califi: Abu Bakr, Omar Othman și Ali. În Medina se află trei dintre cele mai vechi moschee din lume, și anume Quba, Al-Masjid an-Nabawi Masjid al -Qiblatain. Am fost și leam vizitat pe toate trei moschee importante din Medinah.

Quba, cea mai veche moschee, este amplasată la marginea Medinei și a fost ridicată de către Mahomed și adepții săi la venirea lor în acest oraș. De-a lungul timpului, au avut loc mai multe intervenții asupra edificiului, iar în secolul al XX-lea moscheea a fost reconstruită.

Este construită într-un plan pătrat, are minarete și include o serie de anexe, printre care magazine, o bibliotecă, birouri și băi. Însuși Mahomed a încurajat pelerinajul în acest loc, motiv pentru care moscheea atrage credincioși musulmani din întreaga lume. 

Al-Masjid an Nabawi, sau "Moscheea Profetului", este a doua cea mai mare moschee din lume, după Moscheea Al-Masjid al Haram de la Mecca. Reprezintă un punct important de pelerinaj în lumea islamică, deoarece aici au fost înmormântați Mahomed și cei patru califi care l-au succedat.

Inițial, moscheea construită în secolul al VII-lea era o clădire modestă din cărămidă și lemn, acoperită cu frunze de palmier. În timp, odată cu creșterea numărului de adeppți ai religiei islamice, aceasta a fost refăcută, extinsă și modernizată, astfel că în prezent are nu mai puțin de 10 minarete din marmură, iar interiorul este decorat cu versete din Coran, mozaicuri impresionante și ornamente din aur.

Moscheea Masjid al Qiblatain are o importanță istorică pentru musulmani, deoarece se spune că aici se află Mahomed când a ordonat schimbarea direcției de rugăciune, de la Ierusalim la Mecca. La început, moscheea a avut nișe de rugăciune, însă după renovare cea dinspre Ierusalim a fost înlăturată.

Alte puncte de interes în zonă sunt Muntele Uhud, așezarea construită în piatră Main Saleh, Moscheea Badr, Muzeul Madinah Media, Vechiul Bazar Mall-urile Al Noor și Rashed etc.

Medina este un oraș multuetnic, găzduind imigranți din state ca Egipt, Iordania, Libania, Bangladesh, India, Pakistan sau Filipine. Majoritatea populației aparține religiei islamice, mai exact orientării sunite, dar există și o minoritate de șiți. La fel ca și Mecca, accesul în centrul Sfânt al Medinei este interzis persoanelor ne-musulmane, însă acestea pot vizita restul orașului.

În partea doua vă voi povesti despre aventurile mele în Bahrain.


     Voi continua cu partea doua în următorul articol.

                                                         Scris de Bogus Elena

2 ianuarie 2022

The student years in Iași and its second part tourist attractions.

 In the last article, I talked about the historical and cultural places, the beauties and the aspects of the city of Iași, which I fell in love with.

".... Traveler and passer-by, as always, Iasi is a quiet stop for me (...). His Vaselia appears to me in a completely intellectual way, under the icon of my literate friends, gathered in discussions and reading (.. A day spent in Iasi was all ideal where everyone wants to spend their lives like nowhere else. any Romanian center ... "Galaction Gala - Iași was too much. "

In this article I will tell you about my travels with my colleagues and the wonderful trip outside Iasi.

Another interesting location is the Roznovanu Palace-Iasi City Hall.

Built in the 18th century, the Roznovanu Palace belonged to the richest and most influential families in the political landscape of Iași at that time.

This wonderful location, for a while, was a royal residence, and during the First World War it hosted the headquarters of the ministries, regugiate in Bucharest. The current office of the mayor was the office of King Ferdinard, and the meeting room of the Local Council was the place where the War Council of Romania met in 1918.

After this miracle I entered the Church of St. Nicole Domnesc. The Church of St. Nicholas the Prince was founded by Stephen the Great, and almost all the voivodes of Moldavia were anointed here. It was renovated between 1888 and 1904 by Lecomte de Nouy, ​​with a gold-plated iconostasis, carved in lime wood and Byzantine-style painting.

From here, Anastasie Panu Street leads to the civic center, originally a communist-style shopping center. Nowadays, the post-communist development is manifested by the lack of architectural uniformity, the food area moving under a glass dome behind the new Moldova Mall.

It was snowing heavily outside, covering the city in white. It was damp, you could feel it entering your bones. But I had to go far to see other beautiful and unseen locations.

In a fenced park behind Hotel Europa is the "Barboi Monastery," which is in good condition. It was built between 1613-1615, affected by the 1829 earthquake and renovated. Inspired by the architecture on Mount Athos, the church has four cannons with two hemispherical domes and is the only one in Iasi in the shape of a Greek cross.

The student years were beautiful and full of experience with the new friends I made.

One day a colleague of mine suggested that we take a walk through Iasi, to see interesting places, among them was the "Metropolitan Church of Moldova and Bukovina." During my four years as a student, I often went to light a candle and pray. It is a strong bond and an invaluable power.

The city of Iasi, the cultural capital of Moldova, is famous for its spiritual charge, offering its tourists the opportunity to discover some of the most impressive places of worship in Moldova. These include the Metropolitan Church of Moldova and Bukovina, located in the central part of the city.

It is famous for housing the Relics of the Holy Pious Parascheva, the patron saint of Moldova. Hundreds of thousands of believers go there every year to celebrate the days of the city to pray at the relics of Saint Parascheva, who is said to have produced many miracles among the faithful.

The monumental cathedral of Iași is marked by four massive towers, and its architecture is inspired by the Baroque style, which marks both the decorative elements on the outside and those on the inside.

Near the Metropolitan Church of Moldova and Bukovina, there is a Romanian-Catholic Cathedral, while I was leaving the church, I passed by curiosity, I saw how the faithful gathered and I heard the choir sing, I went in to hear their liturgy.

What caught my attention at St. Mary's Cathedral is its circular shape, rarely found in churches. The interior is dominated by a mosaic icon from another depicting the Blessed Virgin Mary and animated by the stained glass windows of the 24 orgies.

After that I visited another important church which is next to the Cathedral of the Monastery of the Holy Three Hierarchs which is the most beautiful foundation of the Lord of the Land of Moldavia, Vasile Lupu, being built in 1637-1639. The appearance of the monastery is unique due to the exterior ornaments, which cover the entire building and which was originally gilded. Alexandru Ioan Cuza was buried here.

Considered an architectural monument of great value in Iasi and throughout the country, the Monastery of the Holy Three Hierarchs attracts attention with its impressive architecture and due to its unique stone decorations, which adorn the upper facades. Founded by Vasile Lupu and built between 1635 and 1639, it was also home to the relics of Saint Parascheva between 1641 and 1889, before they were moved to the Metropolitan Cathedral. The fabulous and intricate exterior decorative elements make up a mess in the geometric figure that would not seem out of place on the most refined mosques of the same period.

Like a stone fabric, each outer door is crafted and sculpted into 30 strips of zigzags and braided circles, sprinkled with roses in arches and braids.

The monastery is also famous as the site of the first topography in Moldavia, founded by Vasile in 1640, and its first school dates back to 1641.

After visiting this wonderful monastery, I also went to Golia Monastery, it is located in a rose garden, behind a high stone wall. Initially on the northeastern border of the city of Iași, it was founded by the boyar Ioan Golia at the beginning of the 16th century and was rebuilt and extended in 1650-1653.

The tower of Golia Monastery is one of the symbols of Iași, and an important tourist attraction, if you climb the 120 steps up, you will see a beautiful panorama over the city.

In addition to the church in the complex, built by Vasile Lupu in the years 1650-1653, inside the defense walls there is also a house with columns from the 18th century, where Ion Creangă lived temporarily, while he was a deacon at Golia.
In an almost rural setting, three monasteries at the southern end of the city make up a place not worth visiting. These Monasteries are the Citadel Monastery, the Beautiful Monastery and last but not least the Galata Monastery.
On the top of one of the seven hills, the Cetățuia Monastery enjoys such a soothing calm that it seems detached from the rest of the city. Built between 1668 and 1672 by the voivode Gheorghe Duca. The monastery is remarkable for the fact that it survived almost intact behind the stone walls, 7 m high and 1.4 m thick. The church itself, a simpler version of the Three Hierarchs Monastery, preserves the original frescoes of the three Aromanian brothers from Ioannina.

From here, a 20-minute walk to the city along Poitier Boulevard, you can reach the Beautiful Monastery.

Although the location under the Citadel hill is less spectacular, its adorable gardens make it worthy of its name, the Beautiful Monastery. Founded in the 16th century by Meletie Balica, it became a monastery in 1618 under Gavrile Movilă and then under the princely court of Grigore Ghica. With strong Russian and Ukrainian influences in its architecture, the church dates back to 1836.
Also on the same hill of the same name, Galata Monastery was founded by Peter the Lame between 1582 and 1584, and has a beautiful and imposing bell tower. The only original part is the typical Moldovan church, while the other buildings were built in 1960. More isolated than the Beautiful Monastery, but not like the Citadel, it has a fenced garden where the nuns let the cattle graze, and a workshop where they made liturgical vestments and embroidered things.
In this article I will tell you about a trip I did in the penultimate year of college with my colleagues and our teachers.
It was a cold, sunny March day, and winter doesn't want to leave us yet. But time was running out and we were able to enjoy the view from the outside.
The plan of our trip was very interesting, the final destination was Iasi. Târgul Frumos, Palatul Ruginoasa, Miclăușeni, Piatra Neamț and the final destination Bicaz, Lacul Roșul and the return home. We all gathered at 8 o'clock in the morning in front of Alexandru Ioan Cuza University. The bus was waiting for us all to set off.
While we were leaving Iași, the driver took her to the village of Ruginoasa at a distance of 60 km from the city of Iași between the towns of Târgul Frumos and Pașcani. The palace of Prince Alexandru Ioan Cuza from Ruginoasă is a neo-Gothic palace built in 1804, which originally belonged to the Sturdza family and is currently a memorial museum dedicated to the Lord of the Union.
The ruler's house from "Ruginoasa" was known as Rușinoasa, because of the love of the eyes of the world and the ears of the family. In addition, it is said that the palate is cursed because the night was haunted by the ghost of a prince who lived here.

The palace, which today houses the Al. I. Cuza, was built in the first decade of the 19th century, by the treasurer Sandulache Sturdza, who commissioned the Viennese architect Johan Freiwald to build a luxurious residence on the site of the old boyar house of his ancestors. The original style was the neoclassical one, preserved by the chapel of the residence, a style that had prevailed in the civil architecture of Moldova at that time.
The building, which still retains the characteristics of the neo-Gothic style, inspired by German Romanticism, is square in shape, with one floor, each of the four facades having the same wide platform elements, balconies supported by stone slabs.
The striking resemblance to the palace, from Miclăușeni, Iași County, is not accidental, as it was built by another branch of the Sturdza family.

After leaving the Ruginoasă Palace, I took her to Tg Neamț, in the house where the great poet Mihai Eminescu was born in Ipotești. In 1924, Eminescu's childhood home, uninhabited for years, had become a ruin. In 1940, the first memorial museum was inaugurated in Ipotești, established in the house rebuilt in 1934 on the same place. As it does not respect the structure of the original, the museum house is demolished, and in 1979 another one is inaugurated, rebuilt on the old foundation of the Eminoviceşti house.

Starting with the year 2000, the exterior and interior finishing of the house, the furniture exhibited part original part from the second half of the 19th century revives the atmosphere of the thirty years (1848-1878) in which the poet's family lived in Ipotești, in the house built by the manor house with the final move to the village estate.
After visiting this beautiful spiritual and cultural richness, we got on the bus and took it to Miclăușeni, located 65 km from Iași, also known as Sturza Palace, the bargain-style castle that was built at the end of the century. 19th century as the residence of Gheorghe Sturdza.

Negotiating influences can be found in decorations such as: turrets, medieval armor, carousel, Latin sayings inscribed on the walls, entrance tower with a bridge over the water ditch.

After I finished seeing the Miclăușeni Palace, I took it to Bicaz and Red Lake. What I saw impressed me the most, the beauty of the places and the hospitality of the locals.
We decided to have lunch at Red Lake. We headed to Bicaz, a city in Neamț County, Moldova, Romania, consisting of the component localities Bicaz (residence), Capsa, Dodeni and Izvorul Muntelui, and behind Izvoru Alb, Potoci and Secu.
Bicaz Gorges are gorges located in the central part of the Hășmas Mountains, in northeastern Romania in Neamț and Harghita County, developed in Jurassic limestone. It is located in the central part of the eastern peak Țulgheș-Valea Rece of the Hășmaș Massif. Their main axis is represented by the Bicaz river. Monument of nature, are included protected areas of national interest. Cheile Bicazului from Neamț County and Lacul Roșu from Harghita County, being located in the integral protection area of ​​Cheile Bicazului-Hășamș National Park. The landscape in front of us was indescribable.

The gorges, crossed by the Bicaz river, deeply fragment the Hășmaș Mountains in the central part of their eastern peak, Tulgheș-Valea Rece, dividing the respective peak into a northern and a southern part (Dămuc Peak).

Although the gorges appeared in a mass of Jurassic limestone, along the route Lacul Roșu-Bucazu Ardelean there is also an association of jaspers, volcanic ash and conglomerates, which, along with the existence of differently colored and varied rocks in shape and composition, as well as and in the context in which most of the attractions in the area are located on the axis of the keys, they make this one of the most remarkable tourist attractions in the Romanian Carpathians.
We arrived at the Bicaz dam, there were many tourists from all over the world. We enjoyed the view from the outside. We were hungry.

Our teachers told us that we were going to eat you at Red Lake, at a Romanian restaurant.

In front of us the tourists went up the hill and down the valley, on a narrow and rocky road. On the left were shops selling handicrafts. Traders sold everything from handmade products to handicrafts. You could buy gifts for your loved ones.

It was an indescribable beauty and I had impressions. The fresh air and the coolness outside made you not leave

In front of us was the Stone Gate, which opened the way for us.

 Then I saw, on the right side, a cross on top of a mountain. That place I found out later was called the Altar Stone.

From there I entered the Entrance to Hell's Neck, a part of the road was narrow, and then a beautiful view opened up some Serpentines leading to the Red Lake Tunnel.
The surroundings of the lake have a pleasant microclimate, especially beneficial for treating states of physical and mental exhaustion, insomnia, neurasthenia. The valley is practically fertile from the winds, the air is particularly clean, rich in aerosols, the picturesque surroundings offer excellent conditions for looking for sources of rapid regeneration on the natural path since the 1990s, it was the spa-recreational tourism that brought development from the point in view of the tourist services of this area.

Red Lake (locally also known as Ghilcoș Lake) is a natural dam lake formed following the collapse of a slope due to the earthquake of January 23, 1838, at 18.45. 6.9 magnitude, VIII intensity at the foot of the Hășmașul Mare Mountain, near the Bicaz Gorges, at a distance of 26 km from Gheorgheni, in Harghita County. According to the latest measurements, made in 1987, its dimensions are: the lake stretches over a perimeter of 2,830 m. The lake was formed at an altitude of 983 m and the volume of water that accumulates is 587,503 m. The lake was formed at the attitude of 983 , in a depression with a predominantly subalpine climate. After seeing this wonder, I ate at the local restaurant. We were tired, but we spent two wonderful hours. We got on the bus and went to Iasi.
At the end, I recommend you if you pass through Romania, only to see these wonderful places, of a rare beauty. I will soon surprise you with new impressions and memories.                                                         Written by Elena Boguș


28 decembrie 2021

Anii de studenție la Iași și atracțiile sale turistice a doua parte.

 În articolul trecut, am vorbit despre locurile istorico-culturale, frumusețiile și aspectele orașului Iașul, de care m-am îndrăgostit.

".... Călător și trecător, cum era întotdeauna, Iașii sunt pentru mine un popas tihnit(...). Vaselia lui îmi apare în fel cu totul intelectual, sub icoana amicilor mei literați, adunați în discuțiuni și lectura(...). O zi petrecută în Iași era totul ideal unde fiecare are vrea să-și petreacă viață ca nicăieri aiurea. Era, în acest oraș domnesc, cuprins de melancolia amintirilor prea mari, mai mult intelegentă și mai cult pentru cele intelectuale, decât în oricare centru românesc..."Gala Galaction - Iașii-prea erau. "

În acest articol vă voi povesti despre călătoriile mele cu colegii mei și minunata excursie în afara Iașului.

O altă locație interesantă, este Palatul Roznovanu-Primăria Iași.

Construită în secolul al XVIII-lea, Palatul Roznovanu a aparținut cele mai bogate și influențe familii din peisajul politic al Iașului acelor vremuri.

Această locație minunată, pentru o vreme a fost reședință regală, iar în Primului Război Mondial a găzduit sedii ale ministerelor, regugiate de la București. Biroul actual al primarului a fost biroul regelui Ferdinard, iar sala de ședințe a Consiliului Local a fost locul în care s-a întrunit Consiliul de Război al României în 1918.

După această minunăție am intrat la Biserica Sfântu Nicole Domnesc. Biserica Sfântu Nicolae Domnesc a fost întemeiată de Ștefan cel Mare, și aproape toți voievozii Moldovei au fost miruiți aici.  A fost renovată în perioada 1888-1904 de  către Lecomte de Nouy, cu un iconostaș placat cu aur, sculptat în lemn de tei și pictură în stil bizantin.

De aici, strada Anastasie Panu conduce către centrul civic, inițial centru comercial în stil comunist. În zilele noastre, dezvoltarea post-comunistă se manifestă prin lipsa uniformității arhitecturale, zona alimentară mutându-se sub o cupolă de sticlă în spatele noului Mall Moldova.

Afara ningea foarte tare, a îmbrăcat orașul în alb. Era umezeală, simțeai cum îți intră în oase. Dar trebuia să merg departe să văd alte locații frumoase și nevăzute.

Într-un parc îngrădit în spatele Hotelului Europa, se află "Mănăstirea Barboi,"care este într-o stare bună. A fost construită în perioada 1613-1615, afectată de cutremurul din 1829 și renovată. Inspirată de arhitectura de pe  Muntele Athos, biserica prezintă patru tunuri cu două cupole semi-sferice și este singura din Iași în formă de cruce grecească.

Anii de studenție au fost frumoși și plini de experiență alături de prietenii noi pe care mi-am făcut.

Într-una din zile un coleg de-al meu mi-a propus să ne plimbăm prin Iași, să vedem locuri interesante, printre ele a fost "Mitropolia Moldovei și a Bucovinei." În cei patru ani de studenție deseori treceam să aprind o lumnare și să mă rog. Este o legătură puternică  și o putere inestimabilă.

Orașul Iași, capitala culturală a Moldovei, este renumit pentru încărcătura sa spirituală, oferind turiștilor săi posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult ale Moldovei. Printre acestea se numără și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, localizată în zona centrală a orașului.

Aceasta este renumită pentru că adăpostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sute de mii de credincioși merg acolo în fiecare an, cu ocazia celebrării zilelor orașului pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva, despre care se spune că a produs numeroase minuni în rândul credincioșilor.

Monumentala catedrală ieșeană este marcată de patru ture masive, iar arhitectura sa este inspirată de stilul baroc, care marchează atât elementele decorative din exterior cât și cele din interiorul său.

Lângă Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, se află Catedrală Română-Catolică, în timp ce ieșeam biserică, am trecut din curiozitate, am văzut cum se adunau credincioși și am auzit cum cânta corul, am intrat să aud litutghia lor.

Ce mi-a atras atenția la Catedrală Sfânta Maria Regina este forma sa circular, rar întâlnită la biserici. Interior este dominat de icoană mosaic din altat ce o înfățișează pe Sfânta Fecioara Maria și animat de vitraliile din cele 24 de orgive.
După aceea am vizitat o altă biserică importantă care este lângă Catedrala Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi care este cea mai frumoasă ctitorie a Domnului Țării Moldovei, Vasile Lupu, fiind construită în 1637-1639. Înfățișarea mănăstirii este unică datorită ornamentelor exterioare, care acoperă întreaga clădire și care a fost inițial aurită. Aici a fost înhumat Alexandru Ioan Cuza.
Considerată un monument arhitectural de mare valoare în Iași și în întreaga țară, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi atrage atenția prin arhitectura sa impresionantă și datorită decorațiunilor sale unice din piatră, care împodobesc fațade superioare. Întemeiată de către Vasile Lupu și construită în perioada 1635-1639, a fost de asemenea în perioada 1641-1889 adapostul moaștelor Sfintei Parascheva, înainte de mutarea acestora în catedrala Mitropolitană. Fabuloasele și complicatele elemente decorative exterioare alcătuiesc o dezordine în figură geometrice care nu ar părea nelalocul lor pe cele mai rafinate moschei din aceeași perioadă.
Ca o țesătură în piatră, fiecare portiță exterioară este elaborate și sculptată în 30 de fâșii de zigzaguri și cercuri împletite, presărate cu trandafiriîn arcuri și împletituri. 
Mănăstirea este de asemenea faimoasă ca fiind locul primei topografii din Moldova, înființată de Vasile în 1640, iar prima sa școală datează în 1641.
După ce am vizitat această minunată mănăstire, am fost și la Mănăstirea Golia, este așezată într-o grădină de trandafiri, în spatele unui zid înalt de piatră. Inițial la limita nord-estică a orașului Iași, a fost întemeiată de către boierul Ioan Golia la început secolului XVI-lea și a fost reconstruită și extinsă în 1650-1653.
Turnul Mănăstirii Golia este unul dintre simbolurile Iașului, și o atracție turistică importantă, dacă urci cele 120 de trepte până sus, vei vedea o panorama superbă asupra orașuilui.

Pe lângă biserica din complex, construită de Vasile Lupu în anii 1650-1653, în incinta zidurilor de apărare se mai păstrează și o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar Ion Creangă, cât a fost diacon la Golia.
Într-o liniște aproape rurală, trei mănăstiri de la capătul sudic al orașului alcătuiesc un loc ce nu merită de vizitat. Aceaste Mănăstiri sunt Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Frumoasă și nu în ultimul rând Mănăstirea Galata.
Pe culmea unuia dintre cele șapte dealuri, Mănăstirea Cetățuia se bucură de un calm atât de liniștitor, încât pare desprinsă de restul orașului. Construită în perioadă1668 -1672 de către voievodul Gheorghe Duca. Mănăstirea este remarcabilă pentru faptul că a supraviețuit aproape intactă în spatele zidurilor de piatră, de 7 m înălțime și 1.4 m grosime. Biserica în sine, o versiune mai simplă a Mănăstirii Trei Ierarhi, păstrează fresescele originale celor trei frați aromani de la Ioannina.

De aici, la 20 de minute pe jos către oraș de-a lungul bulevardului Poitier, se ajunge la Mănăstirea Frumoasa.
Deși locația sub dealul Cetățuia este mai puțin spectaculoasă, grădinile sale adorabile o fac demnă de numele acesta, Mănăstirea Frumoasa. Întemeiată în secolul al XVI-lea de către Meletie Balica, a devenit mănăstirea în 1618 sub Gavrile Movilă și apoi sub curtea princiară a lui Grigore Ghica. Cu puternice influențe ruse și ucrainene în arhitectura sa, biserica datează din 1836.
Tot pe același deal cu același nume, Mănăstirea Galata a fost întemeiată de Petru cel Șchiop între anii 1582 și 1584, și are un frumos și impunător turn cu clopot. Singura parte originală este biserica tipic moldovenească, în timp ce celelalte clădiri au fost construite în anul 1960. Mai izolată decât Mănăstirea Frumoasă, dar nu precum Cetățuia, ea are o grădină îngrădită unde măicuțele lasă vitele la păscut, și un atelier de lucru unde realizau veșminte liturgie și lucruri brodate.
În acest articol vă voi povesti despre o excursie în care am făcut-o în penultimul an de facultate împreună cu colegii mei și profesorii noștrii. 
Era o zi de martie rece și însorită, iarnă nu vrea să ne părăsească încă. Însă timpul ținea cu noi și puteam să ne bucurăm de priveliștea de afară.
Planul excursiei noastre era foarte interesant distinația finală era Iași.  Târgul Frumos, Palatul Ruginoasa, Miclăușeni, Piatra Neamț și destinația finală Bicaz, Lacul Roșul și întoarcerea către casă. Ne-am strâns cu toții la ora 8 dimineața în fața Universității Alexandru Ioan Cuza. Autobusul ne-a așteptat pe toți să pornim la drum.

În timp ce am ieșit din Iași, șoferul a luat-o către satul Ruginoasa la o distanță  de 60 km de municipiului Iași între orașele Târgul Frumos și Pașcani. Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasă este un palat construit în stil neogotic în anul 1804, care a aparținut inințial familiei Sturdza și actualmente muzeu memorial dedicat Domnului Unirii.

“Casa domnitorului de la “Ruginoasa” era cunoscută ca Rușinoasa, din cauza amorurile de ochii lumii și de urechile familiei. În plus, se zice că palatal este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma unui prinț care a locuit aici.

Palatul, care astăzi adăpostește muzeul memorial Al. I. Cuza, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de vistiernicul Sandulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan Freiwald ridicarea unei luxoase reședințe pe locul vechii case boierești a strămoșilor săi. Stilul inițial a fost cel neoclasic, păstrat de capela reședinței, stil care se impusese cu predilecție în arhitectura civilă din Moldova acelor timpuri.

Clădirea, care păstrează și astăzi caracteristicile stilul neogotic, inspirit de romantismul german este de forma pătrată, cu un etaj, fiecare din cele patru fațade având aceleași elemente peroane largi, balcoane sprijinite de lespezi de piatră.

Asemănarea frapantă cu palatul, de la Miclăușeni, jud. Iași, nu este întâmplătoare, acesta fiind construită de o altă ramura a familiei Sturdza.

După ce am ieșit din Palatul Ruginoasă, am luat-o către Tg Neamț, în casa care s-a născut marele poet Mihai Eminescu în Ipotești. În 1924, casa copilăriei lui Eminescu nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. În 1940 este inaugurat la Ipotești primul muzeu memorial, înființat în casa recostruită în 1934 pe același loc. Întrucât nu respecta structura originalului, casa muzeu este dărămată, iar în 1979 se inaugurează o altă,  reconstruită pe vechea fundație a casei Eminoviceștilor.

Începând cu anul 2000, finișajul exterior și interior al casei, mobilierul expus parte originală parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea reînvie atmosfera celor treizeci de ani(1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipotești, în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moșia din sat.

După ce am vizitat această bogăție frumoasă culturală spiritual, ne-am urcat în autobus și am luat-o către Miclăușeni, situat la 65 km de Iași, cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturza, castelul în stil negotic  care a fost construit la sfârșitul secolului al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza.

Influențele negotice se regăsesc în decorațiuni cum ar fi: turnulețe, armuri medievale, sala de manej, dictoane latinești însiscrise pe pereți, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă.

După ce am terminat de văzut Palatul Miclăușeni, am luat-o către Bicaz și Lacul Roșu. Ceea ce am văzut m-a impresionat cel mai tare, frumusețea locurilor și ospitalitatea localnicilor.

Am hotârât să luăm prânzul la Lacul Roșul. Ne-am îndreptat către orașul Bicaz,  un oraș în județul Neamț, Moldova, România, format din localitățile componente Bicaz(reședința), Capsa, Dodeni și Izvorul Muntelui, și din spatele Izvoru Alb, Potoci și Secu.

Cheile Bicaz sunt chei situate în partea central a Munților Hășmas, în nord-estul României în Județul Neamț și Harghita, dezvoltate în calcare jurasice. Se află în partea central a culmii estice Țulgheș-Valea Rece a Masivului Hășmaș. Axul principal al acestora este reprezentat de către râul Bicaz. Monument al naturii, sunt incluse ariilor protejate de interes național. Cheile Bicazului din județul Neamț și Lacul Roșu din județul Harghita, fiind situate în aria de protecție integral a Parcului Național Cheile Bicazului- Hășamș. Piesajul care se deschide în fața noastră era de nedescris.

Cheile, străbătute de râul Bicaz, fragmentează adânc Munții Hășmaș în porțiunea central a culmii estice a acestora, Tulgheș-Valea Rece, despărțind culmea respectivă într-o porțiune nordică și una situată la sud(Culmea Dămuc).

Deși cheile au apărut într-o masă de calcare jurasice, de-a lungul traseului Lacul Roșu-Bucazu Ardelean se întâlnesc și asociere de jaspuri, cenuși vulcanice și conglomerate, care, alături de existența rocilor diferit colorate și viariate ca formă și alcătuire, precum și în contextul în care pe axa cheilor se află majoritatea punctelor de atracție din zonă, fac ca aici să existe unul dintre cele mai remarcabile atracții  turistice din Carpații Românești.

Am ajuns pe barajul Bicaz, erau mulți turiști din toate colțurile lumii. Ne-am bucurat de priveleștea de afară. Ni s-a făcut foame. 

Profesorii noștrii ne-au anunțat că v-om mânca la Lacul Roșu, la un restaurant cu specific românesc.

În fața noastră turiștIi urcau la deal și coborau la vale, pe un drum îngust și stâncos. Pe partea stângă erau magazine cu produse artizanale. Comercianții vindeau tot felul, de la produse handmade până la produse meșteșugărești.  Aveai de unde cumpăra cadouri pentru cei dragi.

Era o frumusețe de nedescris și am avut impresii pe măsură. Aerul curat și răcoarea de a afară, te făcea să nu pleci

În fața noastră se deschidea Poarta de Piatră, care ne-a deschis drumul.

 Pe urmă am văzut, pe partea dreaptă o cruce în vârf în vârf de  munte. Acel loc am aflat mai târziu era denumit Piatra Altarului.

De acolo am intrat în Intrarea în Gâtul Iadului, o porțiune de drum era îngustă, și pe urmă s-a deschis o privelește frumoasă niște Serpentine care duc până la Tunelul Lacul Roșul.

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru trătarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurașteni. Valea este practic fertile de vânturi, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli, împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru ce caută surse de regenerare rapidă pe calea natural începând cu anii 1990, tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.

Lacul Roșu(local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urmă prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6.9 magnitutudine, VIII intensitate la Poalalele Muntelui Hășmașul  Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la o distranță de 26 km  de Gheorgheni, în județul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m și volumul apei care se acumulează este de587.503 m. Lacul s-a format la atitudinea de 983, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin. După ce am văzut această minunățile, am mâncat la restaurant local. Eram obosiți, dar am petrecut două ore minunate. Am urcat în autobus și ne-am dus către Iași.

La închiere vă recomand dacă treceți prin România, numai decât să vedeți aceste minunate locuri, de o frumusețe rară. În curând vă voi suprinde cu noi impresii și amintiri.


                                                           Scrisă de Elena Boguș