22 februarie 2022

Bahrain – este numit și “Regatul celor Două Mări.”

În acest articol am ajuns va povestesc despre minunata călătorie în Bahrain.  

După o săptămână petrecută în Arabia Saudită, a urmat călătoria noastră către insula Bahrain. 

Că în Medinah am petrecut-o parte din zi, am fost Moscheea Profetului, mai apoi am vizitat câteva  locații din regiuni. Spre dimineața ne-am pornit către Bahrain. 

Dupămicul dejun din hotelul la care am fost cazați, ne-am luat lucrurile și am plecat la drum. 

Îmi pare rău că nu am reușit  să fac unele lucrurile pe care nu le-am făcut cu o seară înainte. Ne-am întors la Moschee să mai vizităm acea minunată bogăție spirituală a tuturor musulmanilor. 

Ne-am pornit din Medinah pe la amiază. A fost un drum lung și obositor spre Bahrain.  

De la Medinah până la Bahrain, este aproape 1303 de km cu mașina,  aproape 13 ore iar cu avionul  faci aproape 2 ore. 

Însă priveliștea pe care o vezi din mașină din avion nu o viezi. Călătorind cu mașina este mai palpitant și interesant. Vezi multe lucruri interesante și noi impresii. 

Ne-am oprit să luăm prânzul, să ne rugăm și să alimentăm mașina. Deoarece este un drum lung și obositor, este o provocare să vezi lucruri fascinante. 

Călătorind prin Arabia Saudită, au fost unele impresii bune și mai puțin bune. Ce nu mi-a plăcut în Arabia Saudită au fost unele drumuri stricate de camioanele grele, care transportau marfă pe distanță lungă.  

O altă impresie a fost murdăria de la benzinărie unde erau toalete murdare, nu era curat în Moschee, cât și în restaurante. 

Însă nu toate benzinările și restaurantele erau la fel. De jur împrejur era deșert, ici colo erau cortutile beduinilor care se tindeau km întregi. La cîțiva km distanță puteai vedea câte un orășel sau un oraș mai mare. 

Pe alocuri strazele orașelor luminate, era curat și puteai găsi un loc unde să iei prânzul sau cina. Erau parcuri unde să te odihnești. 

Călătoria era de vis. Nu-mi vinea să cred că eram acel loc și vroiam să mai prelungim șederea în Arabia Saudită. 

Soțul meu m-a anunțat că v-om ajunge în Dammam spre dimineață. Am decis să ne odihnim și apoi să pornim la drum. Este obositor să conduci 13 ore. 

Pe drum, am putut vizita diferite locuri interesante, dar din lipsă din timp nu am făcut. Pe parcursul drumului, am văzut camioane și mașini, dar din păcate nu am avut perepeții. Din cauza oboseli și a drumului lung, ne-a cazat să ne putem odihni ca să putem trece vama dintre Arabia Saudită și Bahrain. 

Când am ajuns în Dammah era patru dimineața. La intrarea în oraș am căutat un hotel mai ieftin și curat. Și totuși am găsit. Ne-am cazat, am făcut un duș și ne-am culcat. 

Urma un drum lung și cu peripeții. Am băut cafeau și căutam să luăm micul dejun. Deoarece nu am găsit ne-am pornit către Bahrain. Am trecut vama pe la Al Khobar de la Arabia Saudită până la vama de la Bahrain.

King Fahad Causeway este o serie de poduri și drumuri care leagă Arabia Saudită și Bahrain. La 25 de km (15,5 mi), capătul de vest al drumului este cartierul Al Khour din Khobar, Arabia Saudită, iar capătul de est este Al Jasra, Bahrain. 

Cele cinci poduri se sprijină de 536 de stâlpi de beton, cu șapte terasamente în apă mai puțin adâncă a Golfului. Unul dintre tersamente, cunoscut sub numele de Insula Mijlociu, Al Jazirat al Wustaa a fost transformat într-o insulă artificială considerabilă, cu facilități vamale și de imigrare, o moschee și grădini și restaurante fast-food. O altă insulă spre capătul drumului aparține Bahrainului și este pur și simplu cunoscută ca Mama Somnolenței. 

Printre cele două țări Dammam șu Bahrain, am făcut aproape 2 ore, am luat în considerare și cele două vămi pe care le-am trecut. Am făcut aproape 86 km. 

Trecând vama Arabiei Saudită, am avut niște emoții plăcute fiind pentru mine, un tărâm necunoscut. În fața noastră se deschidea un  drum care era construită pe apă. Afară era soare și plăcut.  

Am trecut ambele vămi fără probleme. Repede și ușor. Trebuia să ajungem la rudele soțului meu, care ne aștepta la prânz. A fost prima dată la rudele soțului. 

De la vamă până la Bahrain erau aproape 30 km.Soțul meu a mai fost la dânșii și cunoștea drumul. Aici am cunoscut o altă societate, alte tradiții și altă cultură. 

Nu prea cunoșteam Insula Bahrain. Știam că era încojurată de apă, dacă vine un țunami poate să înece pe toți. 

Am să povestesc despre perepețiile mele petrecute și impresiile despre Bahrain. Sper că în vizita următoare, am să o cunosc mai bine. 

Bahrain ortografiat în trecut și Bahrein, oficial Regatul Bahrain, literal Regatul celor două mări, este o țară insulară independentă și suverană din Orientul Mijlociu, care cuprinde un arhipelag format din 33 de insule din sudul Golfului Persic. 

Are o suprafață de 665 km. Principalele insule sunt Bahrain cu 562 km, de departe, cea mai mare insulă Al Muharraq, Umm o Nasan, Sitrah, Jiddah și grupul  Hawar. Capitala este Manama și cel mai mare oraș al Bahrainul. Bahrainul a fost sub control britanic din 1861 până 1971, când și-a câștigat independența. 

Cel mai înalt vârf, Jabal ad Dukhan: 122 m este situat în partea centrală a celei mai mare insule. 

Am aflat de la soțul meu că pe coasta nordică, unde există izvoare carstice, cresc curmali și sunt cultivate legume (roși) și fructe(pepeni).  

În trecut întreaga suprafață a țării era acoperită cu păduri de curmale. 

Multe au fost tăiate odată cu industrializarea țării, altele s-au uscat din cauza scăderii nivelului pânzei freatice. Partea sudică a regatului este ocupată cu mlaștini sărate și pustii. Aici suflă vânturi fierbinți și umede dispre nord - vest sau brize calde uscate din sud. 

Vroiam să aflu mai multe lucruri despre această minunată țară. Am aflat pe parcursul călătorie noastre petrecute acolo.

Deja trecut de amiază. Familia soțului ne-a aștepta cu prânzul. Deoarece ne-am rătăcit prin zonă, am trecut pe la piață să le luăm câte ceva. 

Aveam emoții mari, deoarece nu știam cum mă voi înțelege cu ei. Nu îi cunoșteam deloc.  Am ajuns la ei care ne așteptau de mult.

Am făcut cunoștință cu familia lui. A fost primitor și calzi. Am vorbit, ne-am cunoscut reciproc și am glumit. În acea zi, nu am ieșit nicăieri, deoarece eram obosiți  și am vrut să petrecem mai mult timp în familie. Am fost serviți cu bunătăți și dulciuri făcute de casă.

A fost o zi superbă în care ne-am distrat copios. Nu aveam planuri pentru a doua zi. Dar vroiam să ieșim din casă și să vizităm orașul.

Vroiam să mă scald în ocean și am organizat cu fetele să mergem a doua zi. M-am bucurat de planul lor, abia așteptam să merg.

A fost o zi plină de veselie,  în care ne-am apropiat și am devenit prietene. Pentru mine a fost ca un vis. A doua zi, am băut cafeaua, soțul a plecat să repare mașina. Eu am stat acasă cu fetele și am pregătit prânzul.

L-am așteptat să ne bucurăn de prezența celuilalt. După amiază am plecat cu fetele să ne scăldăm la ocean. Ne-am luat hainele de schimb în ghiozdan.

Am ajuns la ocean, bătea un vânt rece, valurile erau agitate și mă temeam să mă bag în apă. Oameni vineau cu familile lor, pentru a se relaxa și pentru a se odihni pe malul mări. Am stat în apa sărată. Aproape o oră. M-am bucurat enorm de mult. 

Deoarece era târziu și frig, am plecat acasă. Am plecat la Fatima acasă să ne schimbăm de hainele ude  în cele uscate ca să nu răcim. Am băut ceva cald și am stat de vorbă.

Discuția noastră a fost interesantă și productivă. Îmi place să cunosc oameni interesanți, frumoși la suflet și la minte.

Ai multe lucruri ce învăța de la ei, și să te încarci cu energie pozitivă.  

După această aventură frumoasă, ni s-a făcut foame. Am cumpărat niște gustări foarte delicioase, pentru prima dată am mâncat așa ceva. Picante și delicioase.  

După aceea ne-am dus să luăm cina, la un restaurant celebru din Bahrain, din spusele fetelor era popular, dar și mâncarea era gustoasă. Am comandat frigărui, salată și suc. M-am simțit bine în compania fetelor. Ne-am distrat și am râs copios. 

Ne-am întors acasă cu energia încărcată și plină de emoții pozitive. Soțul mă aștepta supărat deoarece am plănuit să mergem împreună. L-am calmat și am promis că v-om merge a doua zi împreună.

Deoarece eram obosți ne-am culcat. Dimineața, stăpâna casei ne-a servit cu micul dejun. 

După micul dejun, ne-am pregătit să ieșim în oraș. Am avut în plan  să petrecem acea zi interesant și plăcut.

Planul nostru a fost să ne ne ducem cu soțul meu în capitala Manama, să vizităm câteva locații minunate. Am avut emoții mari  vizitând acele locuri frumoase.

Manama este capitala Bahrain-ului, situat în Golful Persic, nord-estul insulei Bahrain. Este cel mai mare oraș din Bahrain cu o populație de aproximativ 155,000, aproape un sfert din populația totală a Bahrainului. 

Manama a fost menționat în cronicile islamice încă din 1345. A fost cucerită de portughezi în 1521 iar apoi de persani în 1602. A fost deținută cu mici întreruperi, din dinastia Al Khalifa încă din 1783. Manama a fost declarată port 1958 și 1971 este capitala Bahrainului indepedent. 

Orașul se pregătea de ziua independenței ce avea să fie în luna decembrie. Puneau luminițe colorate și împodobeau orașul cu stegulețe de ziua indepedenței. Economia Manamei este identică cu cea a Bahrainului ca un întreg, petrol, rafinare, dhow, pescuit și scufundări. Manama este deservită de Aeroportul Internațional Bahrain de pe insula Al Muharraq, de care este legat printr-un pod. 

Al Manamah a fost una dintre cele douăsprezece municipii ale Bahrainului, iar acum este capitala acestei țări. 

Prima locație pe care am vizitat-o a fost Moscheea Al Fateh una dintre principalele atracții turistice din Bahrain și  una dintre cele mai mari moschei din lume. În ea puteau să intre peste 7000 de credincioși. La moscheia Al Fateh se află Biblioteca Națioanală. deschisă în anul 2006.

De acolo ne-am îndepărtat către casă stăpâni ne-a așteptat cu prânzul. Au pregătit ce-a mai delicioasă mâncare, fructe de mare cu orez. A fost un prânz copios. 

 După ce ne-am odihnit am  mai ieșit în oraș să mai vizităm și alte locuri, și una din ele a fost Fortul Bahrain. 

Fortul Bahrain a fost construit în secolul XIV, însă excavațiile au indicat rămășițele ale unei așezări numite Dilmun, ce datează din anul 3000 I.Hr. Numit de arabi Qalat Al Bahrain, fortul a fost înscris pe lista de patrimoniul mondial UNESCO în 2005. Fortul Bahrain este o structură incredibilă care aduce un omagiu istoriei adânc înrădăcinate a Bahrainului.   

Situat în zona Seef și cunoscut anterior dreptul Portul Portugaliei, Fortul Bahrain sau „Qal’at al-Bahrain” este construit pe o suprafață de 180.000 sq ft. Ocuparea fortului a fost înregistrată din 2300 î. Hr. până în secolul al XVI-lea. Fortul este numit după Qal’ at al-Burtughal și a fost situat în capitala civilizației Dilmun. 

Stilul excavat al fortului dezvăluie că fortul a fost folosit în scopuri  rezidențiale, publice, comerciale, religioase și militare. O săpătură arheologică a scos la iveală diverse unelte și artefacte; Sigilii Dilmun Stamp, unelte de pescuit, oale folosite pentru gătit și pentru trasportul alimentelor din Oman și Mesopotania. 

După această călătorie minunată, am plecat în Bahrain Mall, ne-am plimbat am făcut cumpărături. Am băut o cafea și am luat cina.  Am stat maxim două ore  și ne-am dus acasă.  Epuizați și fericiți ne-am pregătit pentru a doua zi de aventură.

Dimineața am luat micul dejun, și am plecat să vizităm Muzeul Național Bahrain, Copacul Vieții și alte locuri minunate. Am fost entuziasmată și fericită.

Micul dejun l-am în Bab Al Bahrain, este o clădire istorică situată în Piața Vămilor din cartierul central de afaceri din Manama. Aceasta marchează intrarea principală în Souq-ul Manama. Deschis în 1949 și proiectat de consilierul britanic al emirului, Charles-Belgrave, Bab Al Bahrain, stătea cândva pe coasta Manamei. 

Monumentul în sine a fost renovat în 1986 pentru a încorpora caracteristicile arhitecturale islamice. În 2013, a fost făcută o nouă renovare completă a fațadei și a interioarelor, parterul găzduiește biroul  de informații turistice și un magazin  de artizanat. Astăzi, monumentul constă în esență dintr-un arc uriaș, sub care trece un drum, care este adesea denumit intrarea în souq-ul (piață) și 2 arcade laterale sunt făcute pentru pietoni. Clădirea găzduiește mai multe magazine și cafenele, inclusiv Naseef Cafe, care a fost primul magazin de înghețată din țară. 

Districtul Avenue, care trece în fața Bab Al Bahrain, conține multe bănci importante și unități de afaceri. Districtul Avenu este numit așa deoarece toate birourile guvernului Bahrain au fost odată găzduite acolo. Orașul de Aur ( Gold Souq) este un complex comercial pentru ornamente de aur și este, de asemenea, situat pe Districtul Avenue. 

Ne-am plimbat prin Orașul de Aur, am cumpărat ceva gustări și am plecat mai departe la Muzeul Național Al Bahrain. Afară era soare și frumos. 
Muzeul Național din Bahrain prezintă istoria naturală și culturală a Bahreinului, fiind una dintre cele mai populare destinații din Manama. A fost deschis în 1988 și este găzduit de o construcție modernă, cu vederea spre mare.  

Activitățile precum pescuitul sau culesul perlelor sunt atent prezentate pentru a rememora cât mai bine îndeletnicirile din trecut ale localnicilor. Muzeul include 9 săli principale unde este clasificat patrimoniul acumlat al Regatului Bahrain în 6 secțiuni diferite. 

Vizitatorii muzeului pot călători prin timp când trec prin sălile sale, de la secțiunea de obiecte de artizanat tradițional, la sala de obiceiuri și tradiții, sala de movile funerale și documente vechi, sala de manuscrise, sala Tylos și sala perioadei islamice. La sfârșitul acestui voiaj, vizitatorii se pot bucura de o mare varietate de feluri de mâncare tradiționale din Bahrain și delicatese internaționale de la bufetul muzeului. Muzeul conține și un magazin de suvenirurii. 

Bahrainul este cunoscut ca un centru al industriei de pescuit și a perlelor. Muzeul este o clădire nu foarte mare, în stil arab, împărțită în mai multe săli. 

Muzeul Scufundătorilor de Perle se află în clădirea considerată a fi cel mai important edificiu istoric din Bahrain, ce datează din anul 1937. Construită pentru a găzdui Ministerul Justiției și Afacerilor Islamice, clădirea a devenit muzeul care descrie cel mai bine modalitatea de pescuire a perlelor, cu uneltele și costumele folosite. 

Pe lângă acestea în muzeu pot fi admirate exponate diferite de la arme antice, jocuri tradiționale, instrumente musicale, la instrumente din timpurile trecute. 

Muzeul deține o colecție de artefacte arheologie antice din Bahrain, achiziționate din 1988 și care acoperă aproximativ 5000 de ani din istoria Bahrainului. Complexul include trei săli dedicate arheologiei și civilizației antice a Dilmunului, în timp ce alte două săli descriu cultura și stilul de viață din trecut preindustrial recent al Bahrainului. În 1993, a fost deschisă o altă sală, Sala de Istorie Naturală, care se concentrează pe mediul natural din Bahrain. Această sală prezintă explemplare din flora și fauna din Bahrain. 

Am viztat doar camerele în care sunt artefactele și obiectale din Dilmum și am ieșit afară să facem poze.

Afară în faţa noastră se întindea un  piesaj de nedescris, ape întine şi clădiri înalte la orizont. 

După vizitarea muzeului, ne-a pornit să vedem Copacul Vieţii.

Copacul Vieții din Bahrain, are o vârstă de aproximativ 400 de ani și o înălțime de 9.75 m. Copacul reprezintă o atracție turistică locală, datorită faptului că este singurul arbore care crește în acea zonă.

Arborele este vizitat anual de 50.000 de turiști. Din această cauză, această a fost vandalizat. 

 Se crede că locul din  jurul copacului este folosit de diferite culte pentru practicarea ritualorilor antice.  

După ce am vizitat Copacul Vieții am plecat spre casă. Seara a fost foarte plăcută în sânul familiei. Deși nu am avut în plan să ieșim nicăieri, l-am convins pe soțul meu să ieșim în oraș.

Orașul noapte a fost îmbrăcat în lumini colorate și multă forfotă. Oamenii ieșeau seara pentru distracție și a petrece timpul împreună pe malul oceanului, la cafenele și restaurante.

A doua zi soţul meu m-a dus la Fortul Arad. Cetatea arabă tipică din secolul al XV-lea. De secole, rolul său defensive a fost exceptional în protejarea Bahrainului de un iamic extern. Clădirea a fost recostruită, în timpul renovărilor au fost folosit doar material natural, clădirea nu şi-a pierdut unicitatea şi autenticitatea istorică. 

După acest tur prin Fortul Arad ne-a pornit către o altă destinaţie:

Fortul Riffa din Bahrain. O structură defensive veche, fosta reşedinţă a şeicului. Oraşul cu acelaşi nume era vechea capitală a Bahrainului. În interiorul fortului se află palatal şeicului, cu toate mobilierele. La fel ca şi un muzeu istoric cu o bogată colecţie de exponate. 

Vroiam să mai vizităm o altă locaţie (Casa lui Al Jasra) care era în planul nostrum, dar nu aveam timp.

Am mers la Casa Coranului care este unul din muzeele din Bahrain dedicat exclusiv Coranului.  Colecţia se bazează pe texte scrise de mână ale Coranului din diferite locuri de pe pământ. Cele mai vechi cărții datează din ani 700.

Muzeul este format din 10 camere şi este deschis două zile pe săptămână. Clădirea găzduieşte o bibliotecă care este deschisă vizitatorilor în fiecare zi. 

Seara am luat cina la un restaurant cu specific indian în oraş într-o atmosferă de neuitat alături de omul drag.

Ne-am bucurat de priveliştea de afară,  erau restaurant şi cafenele, oamenii se bucurau de compania  celuilalt. 

A fost o seară magnifică şi nemaipomenită în doi. A fost o amintire plăcută. 

Mai era ultima zi în Bahrain şi vroiam să o petrec cât mai intens. Emoţiile mele erau vii şi de nedescris. Îmi pare rău că plec, vroiam să mai stau.

A doua zi, am luat micul dejun şi am băut cafea turcească. Am avut în plan să mai vizităm și alte atracții turistice.

Prima atracție la  care a fost Insula Amwaj. Districtul Juffair este uneori considerat drept o altă extindere urbană din Manama, dar de fapt aceasta era o parte complet diferită a Bahrainului. Unul dintre principalele motive pentru a veni este să vedem cât de repede se dezvoltă acest oraș, pe măsură ce în fiecare an apar noi  turnuri de cazare. Este o zonă expatriată din Manama renumită pentru barurile sale și restaurantele fast food. 

După ce am văzut această minunăție, ne-am dus să vedem o altă atracție turistică A’Ali, amplasată între orașul Isa și coasta de vest a Bahrainului, este un mic sat de peșteră A’Ali. Satul este cunoscut pentru a fi centrul artelor și meșteșugurilor din regiune și este deosebit de renumit pentru ceramica sa.  

Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut aici a fost să ne plimbăm până la bazarul local și să explorăm magazinele de ceramică în timp ce lucrau muncitorii locale care a lucrat la aceea ambarcațiune uimitoare. 

Am luat niște suveniruri, ne-am îndreptat afară din oraș spre faimoasele movile de îmmormântare Dilmun care se aflau în aproprierea și datează de 5000 ani.

Venind acasă am luat prânzul, ne-am odihnit și am făcut bagejele pentru a pleca la Qatar.

Fetele m-au invitat afară ne-am dus la Saar.

 Saar este aproape de Manama, dar și destul de îndepărtat pentru a da o atmosferă liniștită și mai puțin agitată. Zona este cunoscută pentru casele de vară ale bogatului și faimosului Bahrain, dar nu este singurul lucru. 

Zona este, de asemenea, cunoscută pentru cafenele și cafenele sale delicioase. 

Am petrecut o seară minunată alături de fete la restaurant până târziu,după aceea ne-am dus acasă. Toată lumea mi-a dăruit cadouri, au fost atenți cu noi. Ne-am luat rămas bun de la ei.

A doua zi, ne-am trezit, am luat micul dejun, ne-am luat rămas bun de la stăpâna casei și am plecat la drum către Qatar.

Lăsând în urmă vama de la Bahrain și am intrat în Arabia Saudită, ca să ne ducem la Qatar.

Dar despre Qatar am să vă vorbesc în articolul următor.


                                                                 Scrisă de Elena Boguș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu