19 noiembrie 2010

Arta de a scrie

"Un autor care scrie mult se crede un urias si se uita la cei ce scriu putin cred cei ce stiu sa le faca sint asemenea celor cu brate lungi si care ajung la ce e mai departat".

"Ca sa scrii bine trebuie sa te salti peste ideile mijlocitoare: indeajuns pentru a nu fi plictisitor ; nu prea mult, de teama sa nu ramai neinteles."

 "Te imbogatesti mult in lume: te imbogatesti mult in odaia ta de lucru. In camera ta inveti sa scrii cu masura, sa judeci cu masura, sa judeci drept si sa-ti rinduiesti cu folos rationamentele.Tacerea care te inconjoara te ajuta sa-ti inlantui logic gandurile.  In lume, dimpotriva, inveti sa imaginezi, te izbesti de atitea subiecte in cursul convorbirilor incat iti inchipui sumedenie de lucruri. Pe oameni ii vezi imbietori si voiosi; te trezesti gindind fara sa gandesti propriu-zis, adica iti vin ideile ca din intamplare, idei care adeseori sint cele bune."

  "Nu otet trebuie sa pui in scrieri, ci sare."

  "O lucrare  originala isca mai intodeauna alcatuirea altor cinci sau sase sute . Acestea din urma folosindu-se de cea dintai in felul in care geometrii isi intrebuiteaza formulele."

  "Exista in arte, poezie mai ales, oarecare fericite izbinzi cu care nu te mai intalnesti a doua oara."

 "Autorii se secatuiesc mereu. Ei au trei maniere, la fel ca pictorii:
- aceea a maestrului lor, care e totuna cu a scolii;
 - aceea a geniului lor, caruia sint tributare lucrarile bune pe care le creaza si
- aceea a mestesugului, care la pictori se numeste manierism."

                                                                                       de Montesquieu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu