27 ianuarie 2022

Memorii din călătoria mea prin Arabia Saudita, Bahrain și Qatar.

Timpul trece, parcă mai ieri eram în călătoria prin Arabia Saudită, Bahrian și Qatar. Dar pentru mine această călătorie a devenit memoriabilă.

Acest articol va avea trei părții: În prima parte va fi despre călătoria mea în arabia saudită, a doua partea despre călătoria mea în Bahrain și a treia parte despre perepețiile mele în Qatar.

Această călătorie am vrut să o fac demult nefiind prima călătorie din anul trecut, dar pentru mine a fost una specială.

Pelirinajul la Mecca și Medihna, a fost demult așteptat de când m-am convertit la Islam.

 Această călătorie mi-a dat o stare de speranță, liniște și pace în suflet. Această călătorie a făcut o schimbare în viață. Pe care am plănuit-o soțul meu împreună.

Vroiam să o facem numai în doi, eu cu soțul meu, să avem  o amintire plăcută.Această călătorie a fost o aventură cu mașină mii de km distanță.

Călătoria a durat trei săptămâni, în fiecare oraș am stat câte o săptămână. Prima aventură în această călătorie a fost drumul către Arabia Saudită.

Avem emoții puternice și un extaz pe care nu îl puteam descrie.  Una din dorințele mele a fost să ne consolidăm relația.

Din cauza pandamei am amânat această călătorie, deoarece toate vămile au fost închise.   Puteam să călătorim dacă aveam certificatul de vaccinare și testul covid.

În acest jurnal al călătoriei mele o să povestesc pe unde am fost, ce am văzut și cu ce impresii am venit. A fost o călătorie de neuitat. De fiecare dată a fost o călătorie diferită din care te întorci mai bun, mai solidar, mai înțelept. Înțelegi că trebuie să trăiești viața asa cum este și să o prețuiești.

Am pregătit tot ce trebuia pentru călătorie, strictul necesar și ne-am luat rămas bun de la toții.

La plecare ne-am trezit la ora 5 dimineața, într-o zi de joi. Bagajele erau deja făcute, eram pregătiți de călătorie,  dar nu am dormit din cauza emoțiile.

Nu știam cât va dura această aventură minunată. Dar știam că va dura aproape 20 sau 30 de zile. Eram cu gândul să mă distrez la maxim și să mă bucur enorm de mult.

Am fost obosită și somnoroasăm, am dormit în mașină. Călătoria noastra era planificată încă de acasă ce rute am făcut. Prima țară e a fost Arabia Saudită, Mecca Jedha și Medinah, Bahrian și Qatar și pe urmă acasă.

Am plecat devreme din Oman, ca să ajungem în Arabia Saudită seara.  

Am trecut la vama de la Al Buraimi și pe aceea de la Emiratele Arabe( Al Ain)

 Am făcut de la Muscat până la vama Al Ain, aproape 3 ore. Ne-am oprit la stația Peco pentru a ne alimenta și pentru a bea cafea.  Pe urmă, am plecat către Abu Dhabi aproape de 446 de km și de acolo la vama cu Arabia Saudită.

De la Al Ain până la vama Arabiei Saudită, am făcut 1.199 km, în 13 ore, am făcut până la vamă.

Am făcut mici opriri pentru alimenta mașina și a lua prânzul la un orășel petrolier, Al Ruwais.

Al Ruwais, este un complex industrial și de locuințe, a fost dezvoltat de Compania Națională de Petrol Abu Dhabi, ca un cotribuitor major la economia națională și reprezintă o serie de investiții de milioane de dolari ale companiei.Odinioară un mic promotoriu de pescuit din care o mână de oameni își zgâriau un trai sezonier, Al Ruwais este astăzi unul dintre cele mai moderne complexe industriale din Orientul Mijociu.

Am intrat în Mall-ul de la Al Ruwais să ne rugăm și să schibăm banii pentru avea în Arabia Saudită. Am laut prânzul și ne-am rugat la o Mosqee din apropiere. Am plecat la drum către vama de Al Sila (Emiratele Arabe), am ajuns  către seara Vama de la Emirate am trecut foarte repede. Iar Vama de la Al Batha, Arabia Saudită, a durat vreo 2 ore până am trecut toate formalitățile. Deja când am terminat toate formalitățile era aproape de ora 21:00. Ne-am oprit să mâncăm, să ne rugăm și să cumpărăm cartele telefonice.

Ne-am odihnit nițel, pentru că drum a fost  lung și obositor.

De la Al Batha ( vama Arabiei Saudite) până la Capitală Riyad, am făcut aproape 606 de km, în 7 ore, cu opriri pentru a alimenta mașina și pentru a ne mai dezmorți picioarele, bea și a mai cumpăra câte ceva. Deja era noapte, era târziu. Drumul pe care l-am făcut era în deșert, erau multe camioane și era întuneric. Drumul nu era bun, pe alocuri era stricat din cauza mașinelor. Iar unele stații Peco, nu erau chiar curate, dar unele da.

Am trecut prin Haradh, un orășel de pe marginea drumului. Era ora 1 noaptea. După aceea am luat-o la drum.

Când am intrat în Al Kharj, era trei dimineața, este o zonă industrială Al Riayad-lui. Eram obosiți vroiam să găsim mai repede un hotel, unde să ne odihnim după un drum foarte obositor. Eram emoționată și în același timp eram obosită. Drumul m-a emoționat.

În Riyad am intrat la ora 4 dimineața, am căutat un hotel unde să ne căzăm, mai aproape de ieșirea din oraș ca să ne ducem la Mecca. Am căutat cel mai ieftin și cel mai curat hotel doar pentru o noapte unde să dormim.

A doua noastră oprire a fost capitala Arabiei Saudei, Riyad era foarte mare și luminos, întins pe o suprafața întinsă. Poți să te pierzi ușor dacă nu te orientezi în spațiu. Totul era pentru mine nou.

Trebuia să stăm numai o zi, ca vineri să fim la Mecca.

Orașul  Riyad se ridică pe axa centrală de dezvoltare a Arabiei Saudite, împreună cu orașele Buraida și Al Kharj, în tot regiune centrală. Celelalte zone în care populația este concetrată sunt două regiuni de coastă: Marea Roșie în jurul  Jeddah și Mecca, și Golful Persic în jurul Al Hufuf și Dhahran.

Orașul este împărțit în 17 districte sub controlul Consiliului muncipal al orașului Riadh și al Autorității pentru Dezvoltare din Riyadh, conduse de guvernatorul provincial al orașului.

Orașul este mare unde ne-am pierdut pentru a găsi un hotel să dormim.

Doar spre dimineața, am găsit un hotel.

 Dar trebuia să plecăm la Mecca, din păcate nu ne-am dus din cauza că nu aveam programare. Unul din localnici ne-a ajutat.

 Seară am ieșit în oraș pentru a mânca. Ne-am plimbat cu mașina prin oraș. Am văzut multe locuri pe care poți să le vizitezi. Am aflat mai târziu că Riyad are mult locuri frumoase pe care le poți vizita.

După părerea mea, cred că poți vedea multe locuri frumoase. Doar necesită timp și banii.  Dar se merită de vizitat.

Aș vrea să să recomand câteva atracții turistice ale Ryiadh-ului, care se merită de vizitat.  Dar la recomandarea vreau să mai adaug încă un lucru despre obținerea vizei turistice în Riyadh.

Toții vizitatorii au nevoie de viză pentru a intra în Arabia Saudită. Vizele turistice sunt greu de obținut, fiind acordate numai grupurilor selectate pe o baza limitată. Toți cei care vin aici ar trebuie să aibă un pașaport valabil pentru cel puțin șase luni, în plus față de vizele corespunzătoare și un bilet dus-întors, cu toate documentele necesare.

Femeile trebuie să fie însoțite, cel mai bine de o rudă de sex masculin. Intrarea în țară poate fi refuzată pentru orice vizitator în stare de ebrietate, bărbaților care poartă pantaloni scurți, femeilor în haine strâmte sau cu picioarele și brațele expuse, precum și cuplurilor care afișează afecțiune în public.


Dacă vreți să cunoașteți istoria Arabiei Sudite va recomand o locație care este una din cele mai frumoase clădiri: Palatul Murraba, Muzeul Național, Turnul Regatului, Fortăreața Masmak din Riyad. Acestea sunt câteva atracții turistice ale Riyadhului. Aici vreau să povestesc pe scurt despre ele. Dar mai sunt și alte atracții turistice de care încă nu știu. Dar sper să le vizitez cu alte ocazii când o să mai vin prin Arabia Saudită.

Am aflat mai târziu că în Riyadh, turiștii pot vizita : Cetatea Masmak, renovată în 2008, structura din caramida și pământ adapostește un muzeu interesant; Palatul  Murabba, despre care am mai vorbit, este o structura cu două etaje, de asemenea, foarte interesant de vizitat; Muzeul Național deschis în 1999 este utilat cu cea mai recentă tehnologie și este foarte accesibil  pentru vizitatori, cu aproape  toată informația și în limba engleză.

Mai trebuie de vizitat de asemenea, Centrul Al Mamlaka  unde veți putea admira o arhitectura uimitoare . Ruinele orașului istoric , oferă, de asemenea, o excursie interesantă. Între clădirile semețe, futuristice, mall-uri comerciale și autostrăzi largi, sunt amplasate moschei antice.

Orașul este ghidat după un cod strict islamic, moral și cultural, iar vizitatorii ar trebuie să respecte normale în timp ce explorează atracțiile, atât antice cât și moderne, în acest oraș fascinant. Femeile au restricționat accesul la anumite atracții și site-uri.

Riyadh are o mare selecție de restaurante din care puteți alege și în care ve-ți fi răsfațați. Mulți turiști vor opta pentru a lua masa la restaurantul hotelului lor, în care multe dintre restaurantele de cinci stele sunt care reprezentate de măiestria unor bucătări celebri.

Unul din restaurantele celebre din Riyadh nececistă rezervare din timp. În orașul Riyadh, are și o zonă de distracție: Grădina Zoologică. Este una dintre cele mai populare structuri de agrement din Riyadh.

Seara am fost invitați decătre un prieten de-al soțului la cină la un restaurant bun din oraș.  Ambianță grozavă, mâncare foarte bună și prețuri rezonabile pentru toate buzunarile.

A doua zi dimineața, ne-am pornit către Makkah,  dar am trecut pe la Medinah. De la Riyad până la Medinah am făcut în 8 ore. Când am ajuns la Medinah era deja seara.  De ce ne-am oprit la Medinah și nu am plecat mai departe? Am să vă povestesc mai departe. Nu e tradiție, ci este  un pilon al islamului. Este obligatoriu pentru orice musulman care dorește să vină  la Mecca și  Medinah.

Drumul de la Riyadh era lung și obositor. Am luat prânzul  deoarece  ni s-a făcut foame. Am ajuns la Medinah ca să ne spălam și să ne rugăm pentru Mecca.

În timp ce mergeam către Medinah de la Riyadh cu mașina, soțul meu mi-a povestit câte ceva despre Regatul Arabiei Saudite.

Am aflat că fiind o monarhie absolută, condusă de un rege cu atribuții executive și legislative. El deținea autoritatea maximă în stat, spre deosebire de suveranii din monarhiile constituționale, care au mai degrabă un  rol onorific. Legile statului  se bazează pe legea islamică (Sharia) și sunt completate prin decrete. Arabia Saudită este supranumită „Țara celor două Moschei Sfinte;” este vorba de Mecca și Medina, centrele spirituale ale lumii islamice.


Pelirenajul  la Mecca și Medinah.

 

Și de aici am să vă povestesc mai departe despre al cincilea pilon al islamului. Pelerinajul la Mecca și Medinah este important pentru musulmanii din toată lumea.

Ne-am pornit de la Riyadh la ora 12 dimineața, am ajuns la Medinah la ora 21:00, intrarea în Ihram din Mikat (locațiile notificate în drum spre Makkah), important să faci baie( Ghusl).  Important să faci din inimă ca să fie acceptată cu totul sufletul.

După ce ne-am pornit la Makkah, era deja tarziu, eram obosiți și emoționați.

În sufletul nostru eram fericire pentru noi  că am făcut acest pas important pentru noi, în căutarea relației cu Dumnezeu.

E ca o datorie sfântă și o binecuvântare.

Am parcurs 5 ore până la ora 4 dimineața, am ajuns la Makkah. Emoțiile noastre creșteau în timp ce ne apropiam de Makkah. Această călătorie a fost pentru prima dată. Nu vedeam nimic în jurul meu. Orașul dormea.

 Nu simțeam oboseala, totul era frumos, eram încojurați de munți și o privelește de nedescris.

Ne-am cazat la hotel, ne-am rugat dimineață, ne-am pornit să facem ritualurile noastre. Toată procesiunea a durat vreo 3 ore intense de emoții și o fericire de nedescris.

De ce pelerinajul la Mecca și Medinah este important pentru musulmani și ce însemnănate are în Islam?

Mecca, este locul nașterii profetului Mohammed, este leagănul islamului. În perioada preislamică (înainte de secolul VII), Mecca era un  centru puternic  caravanier și comercial. Era și un loc  de pelerinaj la sanctuarul Kaba pentru arabii idolatri care se închinau la pietre. Profetul Muhammad transformă Kaba în loc de pelerinaj ritual pentru musulmani.

Totodată Kaba este punctul spre care trebuie să-și îndrepte fața orice musulman în timpul rugăciunii (salat) ritualice. Direcția, către Kaba numită (kibla), este marcată de orice moschee printr-o nișă (mihrab), aflată în peretele opus ușii de la intrare, numit și peretele kibla, către care stau cu fața cei prezenți. Kibla este calculată cu exactitate pentru fiecare loc de rugăciune.

Kaba (în arabă înseamnă cub), un monument de formă aproape cubică de 15 m înălțime și aproape 12 m lățime, având încastrată în colț nord-vest „piatra neagră”, este situată în centrul marii moschei, Al-Masgid al-Haram( Presfânta Moschee), consturită din ordinul Califului Oman ( 634-644). Tot în incinta marii moschee se află un alt loc important și anume maqam Ibrahim (locul lui Abraham) locul pe care s-a urcat Abrahm, conform tradiției islamice, pentru a sfărâma idoliii ce încojurau Kaba, redând astfel templul puritatea inițială din vremea lui Adam.

Pelerinajul ritual comunitar este unul din cei cinci stâlpi ai islamului și se desfășoară în fiecare ani între data de 8 și 12 ale lunii dhu-l-higga, ultima lună din calendarul islamic, la Mecca și împrejurimile sale.

Care sunt cei cinci piloni ai islamului?

Cei cinci piloni ai islamului sunt cadrul unei vieți musulmane. Ele sunt Mărturia Credinței,         Rugăciunii, a da Zakat (sprijinul nevoiașilor) post în timpul lunii Ramadan și Pelerinajul la Mecca odată în viață pentru cei care sunt capabili.

Dar de ceilalți Piloni ale Islamului  vă voi povesti cu altă ocazie.

Pelerinajul la Mecca și împrejurimile sale, și Medinah este al cincilea pilon al Islamului, care este cunoscut sub numele de Hajj.

Principalele etape ale pelerinjului sunt intrarea în starea de sacralitatea (ihram) care se face prin ablutiun (spălat) toate, prin adoptarea ținutei de pelerinaj care constă, la bărbați, în două bucătăți de pânză (albă) fără cusături sau noduri, puse, una în jurul taliei, celalaltă peste umăr acoperind o parte din bust, iar ca încălțăminte, sandale; pentru femei însă nu există o ținută anume în afară de cea tradițional islamică Bărbații se rad în cap, iar femeiele își taie simbolic o șoviță. Orice deosebire de clasă socială este astfel anulată. Intrarea în starea de sacralitate se face înainte de a ajunge la Mecca, de obicei, la aeroportul din Jeddah.


Am intrat în Moschee, ne-am rugat înainte de a ne roti de șapte ori în jurul Kabbei, punctul central al pelerinajului, cu o scurtă rugăciune către Maqam Ibrahim(locul lui Abraham), cel care, în tradiția islamică, a redat sanctuarului Kaba puritatea inițială. Ambele se află în incita marii moschee de la Mecca.

Am băut apă de la izvorul Zamzam cel care i-a salvat viața lui Ismail și mamei sale, Hagar (sau Agar), alungați în deșert. După ce am băut apa sfânta. Ne-am pornit să parcugem de șapte ori a distanței (de 394 m) dintre colinele Safa și Marwah, în amintirea rătăcirilor disperate ale lui Hagar și copilului său, Ismail, părăsiți în deșert.

După ce am terminat toată procesiunea, ne-am întors acasă obosiți și fericiți că am făcut toate necesare.

În afară de pelerinajul ritual comunitar, există și un pelerinaj individual (Umrah), mai simplu fără oprirea pe muntele Arafat, care are loc în orice perioadă a anului. Aceasta noi l-am făcut Umrah.


De la pelerinajul de adio al profetului Muhammad, în anul 630, Mecca a devenit o localitate în exclusivitate a musulmanilor. Prezența nemusulmanilor este total interzisă în Mecca și în împrejurimile sale. Pelerinii au viză specială care atestă apartenența lor la religia islamică. Pe drumurile care duc spre Mecca sunt numeroase puncte de control menite să-i depisteze pe  eventualii intruși.

Pelerinajul anual (Hajj) la Mecca este o obligație o dată în viață pentru cei care sunt capabili fizic și financiar să-l facă. Aproximativ două milioane de oameni merg la Mecca din fiecare colț al globului.

Riturile Hajj-ului includ înconjurarea Kaaba de șapte ori și trecerea de șapte ori între dealurile Safa și Marwa, așa cum a făcut Hagar în timpul căutării apei. Apoi, pelerinii stau împreună în Arafa (o zonă la aproximativ 15 mile de Mecca) și îi cer lui Dumnezeu ceea ce doresc și iertarea Lui, ceea ce este adesea considerat ca o previzualizare a Zilei Judecății.

În aceste 4 zile cât am stat la Mecca, am făcut toate ritualurile. Am văzut orașul din mașină. Nu am fost să vizităm și alte locuri din lispă de timp.


În a treia zi ne-am dus la Jeddah, am vrut să văd Marea Roșie. Ne-am pornit pe la  12:00,la Jeddah.  Drumul până la Jeddah este aproape de 2 ore, cam 90 km. Foarte scurt. Am intrat în oraș să vedem împrejurimile. Am luat prânzul pe Malul Mării Roșie. Afară era frumos, însorit. Era răcoare.

 Am vrut să văd mai multe deoarece este ce să vedem.

 Dacă rămâneam în Jeddah peste noapte  puteam să vedem: Kingdom Tower, King Fahad’s Fountain, Fakieh Aquarium, Moscheea Al Rahma, și multe altele. Dar ne-am întors la Makkah, la o altă procesiune ritualică cu soțul meu. Deja era ora 19:00 trebuia să ne întoarcem repede înapoi.

După ce am ajuns, soțul meu a plecat la procesiune. Iar eu m-am odihnit în camera. Am vrut să ies să mă plimb. Dar l-am așteptat pe soțul meu să mergem împreună.

Dimineața trebuia să ne întoarcem la Madinah, după micul dejun. Ne-am strâns bagajele noastre și am plecat la drum către Medinah.

 În drum către Medinah,  după trei nopți petrecute la Mecca,  am petrecut cele mai frumoase momente  din viață. Drumul a fost obositor și interesant.

Ne-am întors pe același drum din care am venit de la Riyadh la Medinah pe urmă la Mecca.

Una dintre primele Moschee construite în Islam a fost în Al Madinah Al-Munawwarah de către profetul Muhammad (pacea fie asupra lui) în anul 622 d.Hr.


Era o structură foarte simplă făcută din cărămizi și piatră. Lângă moschee se afla casa modestă a Profetului Muhammad (pacea fie asupra lui) în care a fost îngropat mai târziu împreună cu doi dintre însoțitorii săi, Abu Bakr Al Siddiq și Umar Ibn Al Khattab. Moscheea a acționat ca un centru pentru comunitate, nu doar permițând facilități pentru învățare și sărbători, ci și distribuind credință, scriind celorlalți șefi de state și întâlnind delegații. După înființarea moscheii, comunitatea musulmană s-a răspândit în jurul ei, astfel încât a devenit chiar inima statului.

Expansiunile succesive de-a lungul istoriei au făcut din Moscheea Profeților o capodoperă arhitecturală magnifică. Există o zonă în interiorul Moschee, între amvon (minber) și casa Profetului Muhammad (pacea fie asupra lui) numită Al Rawda, unde musulmanii preferă să se roage de atunci, conform hadith-ului (sunet), este considerat una dintre grădinile paradisului.

Am ajuns la Madinah,  și am căutat un loc pentru parcare.  Am făcut ritualul de spălare pentru a ne ruga. Am făcut cunoștință cu o englezoaiacă. Ne-am rugat în Moschee cu niște rude de-ale nostre.

Am stat de vorbă cu ele. Pe urmă, ne-am dus la restaurant să luăm prânzul.  Am găsit un hotel unde rămânem peste noapte. Am parcurs o altă procesiune. Să vedem mormântul lui Prophetul Muhammad.  În Madinah a fost  magnific și liniste, pace în comparație  cu Makka, care este considerat centrul comercial, agitație și gălăgie. Dar frumos încojurat de munți de jur împrejur și de o vegetație aleasă.

Orașul Medina, cunoscut și sub neumele de Madinat Al-Nabi ("Orșul Profetului"), se află în regiunea Hejaz din vestul statului Arabia Saudită și este capitala provinciei Medina care reprezintă al doilea cel mai sfânt oraș din lumea islamică, după Mecca, fiind locul unde este îmmormânt Profetul Mahomed.

În trecut, această localitatea era cunoscută sub numele de Yatrib, denumirea sa fiid schimbată în cea actuală în anul 622, când Mahomed a venit aici de la Mecca, fugind de persecuțiile autorităților(Hejira). Fuga profetului de la Mecca la Medina alături de o parte din adepții săi marchează anul 1 în calendarul Islamic.

Ulterior, orașul a cunoscut o perioadă de dezvoltare, avându-l pe Mahomed ca lider religios și politic. După moartea profetului, în anul 632, Medina a fost condusă, pe rând, de patru califi: Abu Bakr, Omar Othman și Ali. În Medina se află trei dintre cele mai vechi moschee din lume, și anume Quba, Al-Masjid an-Nabawi Masjid al -Qiblatain. Am fost și leam vizitat pe toate trei moschee importante din Medinah.

Quba, cea mai veche moschee, este amplasată la marginea Medinei și a fost ridicată de către Mahomed și adepții săi la venirea lor în acest oraș. De-a lungul timpului, au avut loc mai multe intervenții asupra edificiului, iar în secolul al XX-lea moscheea a fost reconstruită.

Este construită într-un plan pătrat, are minarete și include o serie de anexe, printre care magazine, o bibliotecă, birouri și băi. Însuși Mahomed a încurajat pelerinajul în acest loc, motiv pentru care moscheea atrage credincioși musulmani din întreaga lume. 

Al-Masjid an Nabawi, sau "Moscheea Profetului", este a doua cea mai mare moschee din lume, după Moscheea Al-Masjid al Haram de la Mecca. Reprezintă un punct important de pelerinaj în lumea islamică, deoarece aici au fost înmormântați Mahomed și cei patru califi care l-au succedat.

Inițial, moscheea construită în secolul al VII-lea era o clădire modestă din cărămidă și lemn, acoperită cu frunze de palmier. În timp, odată cu creșterea numărului de adeppți ai religiei islamice, aceasta a fost refăcută, extinsă și modernizată, astfel că în prezent are nu mai puțin de 10 minarete din marmură, iar interiorul este decorat cu versete din Coran, mozaicuri impresionante și ornamente din aur.

Moscheea Masjid al Qiblatain are o importanță istorică pentru musulmani, deoarece se spune că aici se află Mahomed când a ordonat schimbarea direcției de rugăciune, de la Ierusalim la Mecca. La început, moscheea a avut nișe de rugăciune, însă după renovare cea dinspre Ierusalim a fost înlăturată.

Alte puncte de interes în zonă sunt Muntele Uhud, așezarea construită în piatră Main Saleh, Moscheea Badr, Muzeul Madinah Media, Vechiul Bazar Mall-urile Al Noor și Rashed etc.

Medina este un oraș multuetnic, găzduind imigranți din state ca Egipt, Iordania, Libania, Bangladesh, India, Pakistan sau Filipine. Majoritatea populației aparține religiei islamice, mai exact orientării sunite, dar există și o minoritate de șiți. La fel ca și Mecca, accesul în centrul Sfânt al Medinei este interzis persoanelor ne-musulmane, însă acestea pot vizita restul orașului.

În partea doua vă voi povesti despre aventurile mele în Bahrain.


     Voi continua cu partea doua în următorul articol.

                                                         Scris de Bogus Elena

2 comentarii: