29 noiembrie 2010

Jurnalul Atelierul Vlad Ioviţă

Pe data de 27 noiembrie 2010, la ora 17:00, am ţinut la Biblioteca Municipală Haşdeu, Atelierul Vlad Ioviţă. La atelier Natalia Graur a citit o povestire  cu denumirea "The Rainbow". 
După finalizarea lecturii, cei prezenţi la atelier, au spus p o părere despre textul Nataliei Graur. Textul este compus din 3 părţii, e mai nevoie de lucrat şi trebuie de curăţat de anumite lucruri care nu trebuie să fie în text.
Textul Nataliei Graur a fost un text bun, mie mi-a plăcut enorm de mult.




Recenzie de carte : Kabo Abe "Femeia nisipurilor"



Am terminat de curand o carte care am citit-o cu mare placere, ce ma pus pe ganduri sa o inteleg indeaproape. Dar va trece un timp pana o voi intelege pana ce informatia se va aseza profund si o voi putea deslusi intelesurile.
A mai citit carti de autori japonezi si fiecare are ceva aparte. Care ma facut curioasa sa vad cum mai scriu autori japonezi unul din ei este Murakami care am citit cateva carti de a lui care ma lasat impresionata de imaginatia autorului si bogatia stilui artistic.
Cartea citita de mine, Femeia nisipurilor de auotorul japonez Kobo Abe, dramaturg, critic literar, regizor si fotograf. Kobo Abe (1924-1993) se naste in Tokyo si isi petrece copilaria in Mukden, Mnciuria, in anii celui de-al doilea razboi mondial.
A debutat cu un volum de poezii in 1947. A scris mai multe povestiri cu tenta kafkiana si subiecte de science-ficion, incununate cu premii importante In 1957 ii apare romanul Fiarele se intorc acasa, dar recunoasterea internationala i-o va aduce Femeia nisipurilor, care va impune un scriitor inrudit cu Albert Camus si Samuel Beckett. In 1964 publica romanul Chip strain, care abordeaza relatiile dintre oameni si incearca sa defineasca natura identitati individuale, tema reluata si in Harta arsa(1967).
Cartea Femeia nisipurilor incepe cu o fraza care te pune imediat pe ganduri: "Cind nu te ameninta nici o pedeapsa, nu simti nici bucuria evadarii."
Cat am deslusit eu din fraza aceasta este despre pedeapsa omului data de viata pe care o comis-o el in viata lui.
Nick jumpei personajul romanului este profesor si entomolog amator,descopera in niste dune un sat straniu, ai carui locuitori traiesc in gropi sapate in nisip. Tinut captiv de o vaduva intr-una dintre gropi, se vede nevoit sa indeparteze necontenit nisipul omniprezent care ameninta sa ingroape comunitatea.
Mi-a placut o fraza foarte mult, "Singura cale sa eviti munca este sa muncesti. Nu munca in sine este pretioasa; ci faptul ca invingem munca prin munca . Adevarata valoare a muncii salasluieste in puterea renuntarii la sine"

28 noiembrie 2010

ChisinEU patria MALL.mp4

ChisinEU pe pod curcubeu.mp4

ChisinEU atelier Alex Cosmescu slow poetry.mp4

chisinEU dumitre crudu dezvaluie.mp4

chisinEU ziua 2 atelier slow poetry rezultate.mp4

ChisinEU atelier Alex Cosmescu slow poetry exercitiul 1.mp4

chisinEU ziua 2 recapitulare alex cosmescu.mp4

chisinEU ziua 3 atelier slow poetry sandu cosmescu.mp4

chisinEU ziua 3 calea iesilor izvor.mp4

chisinEU ziua 3 poetic bariera sculeni chisinEU.mp4

ChisinEU Bulevardul Dacia- incepem ziua 1.mp4

19 noiembrie 2010

Despre Critică

" Daca tot am scris despre  arta de a scrie, voi scrie si despre critica, este bine venita in randul scritori incepatori, asa cum sunt eu. Iar fără critică nu poţi creşte să devii un scriitor mai bun.
  Prin critica trebuie  sa ajuti nu sa distrugi. Sa cauti adevarul, binele, frumosul; sa luminezi sau sa reflecti( sa reflecti si sa redai) lumina prin ea insasi si sa nu umbresti decit din intamplare."
             de Montesquieu

Arta de a scrie

"Un autor care scrie mult se crede un urias si se uita la cei ce scriu putin cred cei ce stiu sa le faca sint asemenea celor cu brate lungi si care ajung la ce e mai departat".

"Ca sa scrii bine trebuie sa te salti peste ideile mijlocitoare: indeajuns pentru a nu fi plictisitor ; nu prea mult, de teama sa nu ramai neinteles."

 "Te imbogatesti mult in lume: te imbogatesti mult in odaia ta de lucru. In camera ta inveti sa scrii cu masura, sa judeci cu masura, sa judeci drept si sa-ti rinduiesti cu folos rationamentele.Tacerea care te inconjoara te ajuta sa-ti inlantui logic gandurile.  In lume, dimpotriva, inveti sa imaginezi, te izbesti de atitea subiecte in cursul convorbirilor incat iti inchipui sumedenie de lucruri. Pe oameni ii vezi imbietori si voiosi; te trezesti gindind fara sa gandesti propriu-zis, adica iti vin ideile ca din intamplare, idei care adeseori sint cele bune."

  "Nu otet trebuie sa pui in scrieri, ci sare."

  "O lucrare  originala isca mai intodeauna alcatuirea altor cinci sau sase sute . Acestea din urma folosindu-se de cea dintai in felul in care geometrii isi intrebuiteaza formulele."

  "Exista in arte, poezie mai ales, oarecare fericite izbinzi cu care nu te mai intalnesti a doua oara."

 "Autorii se secatuiesc mereu. Ei au trei maniere, la fel ca pictorii:
- aceea a maestrului lor, care e totuna cu a scolii;
 - aceea a geniului lor, caruia sint tributare lucrarile bune pe care le creaza si
- aceea a mestesugului, care la pictori se numeste manierism."

                                                                                       de Montesquieu

16 noiembrie 2010

Despre blog...

.... ce pot sa spun despre blogul meu. A fost greu, pana l-am creat, pana i-am dat viata. La început credeam ca este foarte uşor sa-l faci, dar nu este deloc asa. Si l-am creat chiar cand eram intr-o faza mai proasta, oare chiar toate lucrurile bune se incep pe picior gresit?! Si stiam ca trebuie sa faci un blog, dar nu stiam cand, pentru ca nu eram pregatita cu adevarat. Dar vreodata esti pregatita in viata asta sau temerile pe care le ai nu ti dau pace pana cand nu vei face si pana cand nu vei fi in stare sa faci un lucru?!
  Ca un incepator, parca simteam ca nu stiam ce sa mai scriu...dar cu multa perseverenta si responsabilitate ........... voi reusi sa-l fac mai bun.
 Doar timpul va arată. Pentru cu timpul va arata, dacă creşti cu adevărat, vin şi idei  bune, ispiraţie, perseverenţă, multă muncă şi nu în ultimul rând creativitate  pentru că fără creativitate nu poţi faci nimic, şi vei reuşi să faci un lucru bun.