20 octombrie 2020

Mâncarea tradițională omaneză

 O prietenă bună de-a mea mi-a dat o sugestie foarte bună, să scriu despre mâncarea tradițională omaneză. Într-un alt articol, am început să scriu despre mâncarea tradițională omaneză ce se servește la nunții și logodne. Acum voi povesti despre mâncarea tradițională omaneză ce servește zilnic la masă și la sărbătorile religioase, cum ar fi Eid, Ramadan, funerali și alte evenimente importante.

Dar pentru început voi începe cu un intro despre unele informație cei vei găsi și ce nu vei găsi în meniu din restaurantele din Oman. Mâncarea din Oman este delicioasă și ce-ți lasă gura apă după ce o guști. Nu te poți opri din ea după ce o guști, carne sau orezul aromat cu diferite condimente. Bucătări este un amestesc de feluri de mâncare din deferite regiuni, cum ar fi India, Europa și America etc.  Cu toate acestea, din păcate, alcoolul și carnea de porc sunt interzise în Islam. Alcoolul și carnea de porc nu se vând în magazine și hoteluri. Cu toate aceasta unele hoteluri restaurante au baruri pentru străini.

Omanul este un loc minunat de vacanță. Mâncarea delicioasă și îmbunătoare, natura caldă și ospitalieră a oamenilor inventate cu o mulțime de activități, evenimente și festivaluri fac din acest loc un magnet turistic și se asigură că turiștii se întorc cu amintiri plăcute din această țară.

Omanul găzduiește peisaje minunate, plaje frumoase, deșerturi orbitoare și cascade minunate. Omanul este cu adevărat o țară fermecătoare, iar mâncarea de aici este fantastică.

Cui nu-i place să guste o bucătărie delicioasă și preparat frumos? Omanul găzduiește unele dintre cele mai delicioase feluri de mâncare din lume.

Principalele ingridiente utilizate în preparatele principale sunt orezul și peștele, orez cu pui sau carne de vită, marinat cu condimentele exclusive, precum Kabuli cu carne de miel sau Biryaini de miel, Djaj Foug El- Eish.

În mod similar, felurile de mâncare suculente constau din pui cu homos și unele legume, pui maqboos in stil muscat, kabuli de pui în stil al battena și arsiya de pui.

Aș vrea să vorbesc despre bucătăria tradițională omaneză. Bucătăria omaneză este influențată de bucătăria arabă, iraniană, indiană, asiatică, meditareană estică și africană, ceea ce reflectă poziția Omanului ca un vast imperiu comercial la intersecția rutelor tradiționale de comerț cu mirodenii.

Mâncărurile se bazează adesea pe pui, peste și miel, precum și be bază de orez. Majoritatea prepatelor omaneze tind să conțină un amestesc bogat de condimente, ierburi și marinate.

Omanezii sunt bine cunoscuți pentru osppitalitea și ofertele de băuturi răcoritoare.


Dacă ești invitat în casă cuiva va însemna cafea Kahwa, o băutură puternică, amară, aromată cu cardomon și curmale sau halwa, o substanță gelatinoasă dulce lipicioasă, care este făcută cu zahăr brun, ouă, miere și condimente. Poate fi aromatizată cu multe ingridiente diferite, cum ar fi nuci, apă de trandafir sau chiar ciocolată. Fară ea în casele localnicilor, evenimente speciale și sărbători religioase, nunții, logodne și funerale, nu lipsește.

 Undei vei merge în Oman? Vei găsi Kahwa? Este reprezentarea perfectă a renumitei ospitalități omaneze, cu curs complet care reflectă esența excepțională, caldă și primitoare a moștenirii omaneze.

Oferirea kahwa este aproape ritualică și reprezintă o reprezentare directă a naturii călduroase și primitoare a localnicilor din Oman.

Pe lângă kahwa se servește Lokhemat, este un alt ingridient pentru cafea, care sunt bile de făină și drojdie aromate cu cardamon și prăjite până la aur, apoi servite cu sirop de cardamon. Dulceața acestui fel de mâncare contracarează adesea amărăciunea kahwa-ului.

 Kahwa se servește cu mâna dreaptă și se oferă celui mai în vărstă până la cel mai tânăr membru. Dacă sunt musafiri atunci primului se oferă invitatului și pe urmă servește stăpânului/stăpâna casei. Kahwa este o cafea omană amestecată cu pulbere de cardamom, adesea servită ca simbol al ospitalității. Este adesea servit cu curmale și halwa omană. Cupele sunt umplute în mod normal doar pe jumătate, iar obiceiul este să beți trei căni. Cafeaua arabă are un loc proeminent la sărbătorile tradiționale arabe și la evenimetele speciale, cum ar fi Ramadanul și Eid.

După ce  se servește Kahwa, se trece la mâncarea propriu-zisă, în funcție de mâncare ce se servește la masă.  Aici voi scrie despre renumitele mâncăruri ce se servește deobicei la masa de prânz, sărbătorile de Eid după Ramada și la evenimente speciale.

Mâncarea mai substanțială are desea orezul ca indredient principal, împreună cu carnea gătită. Masa zilnic principală se consumă de obiciei la prânz, în timp ce cina este mai ușoară.

Cele mai dese felurile de mâncare se servește la prânz este Kabsa și Makboos, este un fel de mâncare tradițională de orez mixt, originar din Arabia Saudită. Este renumită în lumea arabă, în special în țările din Golf, inclusiv în Oman.

Mâncarea conține din orez, basmați, legume, carne sau pui și un amestesc de condimente. Uneori se servește cu iaurt sau salată verde, pâine tradițională și sos de roși. Maqbous este un fel de orez, colorat în galben cu șofran și găitit pește o carne roșie sau albă picantă.

Un alt fel de mâncare este servit în casa localnicilor este Mashuai este un fel de mâncare gustoasă din pește. Este din pește kingfish la grătat cu un sos special de lâmâie sărat. Servit cu o parte din orez cu lămâie, acest fel de mâncare este deosebit de delicios și nu trebuie ratat vizita la țară. Pâinea rukhal este o pâine subțire, rotundă, coaptă inițial la foc făcută din frunze de palmier. Se mănâncă la orice masă, de obicei servită cu miere omaneză la micul dejun sau se sfărâmă peste curry la cină.

În Oman există tot feluri de pâini. Una dintre ele groasă și are o formă circulară mare. Dar cel mai des se face și se mânâcă cu tot feluri de curry este o pâine  subțire și are o dimensiunea unei mici farfurii circulare. Majoritatea localnicilor își fac propria pâine acasă și, evident, există brutării, de asemenea, populară în restaurante pentru a fi servită alături de mese.

Un alt fel de mâncare tradițional omanez este Harees-ul care este gătit de obicei pentru ocazii speciale. Este ceea ce numi un aliment simplu acoperit în spatele unei fațade pentru simplitatea înfățișării sale; gusturile locuiesc, ceea ce va da o nouă dimensiune de înțelegere papilelor gustative. Este ușor de pregătit și mult mai gustos, având în vedere ingredintele simple necesare pentru a-l prepara. Se face din grâu amestecat cu carne și se servește de obicei cu sos special.

Harees este un fel de mâncare preferat în Orientul Mijlociu, în special în luna sfântă a Ramadanului. Prepararea și alegerea ingredientelor diferă de fiecare țară arabă. Harees este o combinație de grâu fiert, crăpat sau măcinat grosier, înmuiat în apă, combinat cu unt clarificat de carne și grăsime din coada de oaie, care se lasă peste noapte. Seamănă mai mult cu terci când este servit pe farfurie. Este condimentat cu condimente arabe și când se servește scorțișoară și zahăr este introdus pentru a da un gust rafinat și parfum.

Sakhana este o supă groasă făcută din grâu, din curmale, melasă și lapte, consumată de obicei în timpul Ramadanului.

În timpul Ramadanului, se pot degusta mâncăruri omane la cel mai bun nivel. Mâncărurile, cum ar fi shuwa, arsia (miel cu orez) și mishkak (similar cu kebab-urile), sunt servite în principal în timpul sărbătorilor Eid. Shuwa este pregătit în mod elaborat condimentând o bucată mare de carne (de multe ori miel) și înfășurându-l în frunze de bananier, sac și apoi îngropând-o într-o groapă deasupra cărbunilor roșii. Carnea este lăsată să se gătească încet timp de câteva zile în jăratic și, când este despachetată, este fragedă și suculentă.

Arsiya este o masă de festival, servită în timpul sărbătorilor, care constă din piure de orez aromat cu condimente. Iar în prima zi de Eid se consumă Arsiya (miel cu orez), numită și „ riz al mudhroub”, arsiya este o pasta de pui și de orez care se mănâncă cu sos fructat. Tinde să apară în timpul Eidului și la serbări precum nunțile. Următoarea rețetă vine de la Est Omani de la Omer Al Aamri. Arsiya este cel mai bine consumat cald. Poate fi reîncălzit la cuptorul cu microunde, dar trebuie consumat în ziua în care este gătit.

De fapt în prima zi de Eid se mănâncă Arsiya, și pe lângă arsiya se bea ceai. În aceea zi se cosumă numai arsiya. Stăpâni casei cumpără capre, oi sau cămilă pentru a o pregăti pentru cele 2 zile de Eid.

Meshkak de asemenea, cunosct sub numele de kebab. Meshkak este carne de vită marintă, carne de oaie sau pui care se face pe grătar pe bețe. De obicei se mărinează cu diferite condimente, în speical curry, și se servește cu pâine omenză. Această este un alt fel special de mâncare omaneză, care este preparat peste tot în țară, în special în a doua zi de Eid și la alte evenimente speciale.

Shuwaa este servită în a treia zi de Eid de toată familia și în alte evenimente speicale. Shuwaa este o mâncare care se servește la doar la ocazii festive. La acest fel de mâncare se pune bucăți de carne de capră, oaie, vacă sau cămilă marinate într-o pastă picantă de curmale și prăjite într-un cuptor special, care este o groapă săpată în pământ. Aceasta este de obicei o activitate comunală a unui sat întreg. Carnea este aromată cu o varietate de condimente, apoi învelită în saci din frunze uscate, care sunt la rândul lor introdus în cuptor. Un al altfel de mâncare care se consumă atât pe străzile din Orientul Mijlociul și din întreaga lume este Shawarmele. Acest sandviș gustos este format din carne cu condimente, învelită în pâine pită. Adesea consumate cu cartofi prăjiți sau cu usturoi, shwarmele sunt preparate proaspăt în tarabele stradale din Oman și sunt consumate la cald.

Bucătăria tradițională omaneză este destul de simplu, dar prin utilizarea diferitelor marinate și impregnarea cărnii cu mirodenii, rezultatul este preparat îmbucurător care stimulează gustul. Puiul, peștele și carnea de oaie sunt utilizate în mod regulat în feluri de mâncare. O băutură preferată este laban, un lapte sărat. Băuturile cu iaurt, aromante cu cardamon și fistic sunt de aseamenea, foarte populare. Deși condimentele, ierburile, ceapa, usturoiul și lime sunt ultilizate în general în bucătăria tradițională omaneză, spre deosebire de mâncarea asiatică similară, nu este fierbinte. Bucătăria omaneză este, de asemenea, distinctă de alimentele indigene de alte state din Golf și variază chiar și în diferite regiuni ale Sultanatului. Diferențele dintre unele feluri de mâncare preparate în Salalah, în sud, și cele preparate în Muscat, în nord, sunt atât comerciale încât este dificil să găsești ceva comun între ele. Cu toate aceastea, o plăcere care rămâne un simbol al ospitalității omaneze în întreaga țară sunt curmalele omniprezente, servite cu Khawa sau cafeaua omaneză.  Mâncărurile speciale sunt pregătite pentru ocazii festive. Lumea islamică sărăbătorește două sărbători religioase principale- Eid Al Fitr și Eid Al Adha. Eid Al Fitr este sărbătorită după Luna Sfântă a Ramadanului, când omaneii își completează postul obligatoriu timp de 30 de zile. Eid Al Adha este sărăbătorit la finalizarea Haj, sau pelerinaj, la Mecca, comemorând sacrificiul lui Avraam. Mâncărurile preparate în timpul Ramadanului sunt foarte rar gătite cu alte ocazii. Mâncarea gătită cu ocazii importante, precum Eid, este de o varietate infinită. Omanezii din toată țară servesc o serie de feluri de mâncare. În Dhofar și Wusta, festivitățile încep cu ruz al mudhroub, un fel de mâncare făcut din orez gătit și servit cu pește prăjit și maqdeed, carne uscată specială. În regiunile Muscat, Al Batinah, Dahira și Sharqiya, muqalabul, un fel de mâncare de tripă și smucit gătit cu mirodenii zdrobite sau măcinate( scorțișoară, cardamon, cuișoare, ardei, ghimbir, usturoi și nucșoară), domină meniul.

Dacă veniți vreodată să vizitați Omanul, nu ve-ți regreta deloc, vă veți îndulci cu mâncarea omaneză.

 

                                Scris de Elena Boguș












4 comentarii:

  1. Interesant este ca muulte din bucatele descrise se aseamana cu cele din europa de Est:) de unde buneii noshtri shtiu de Sarmale etc mie clar(posibil sa transmis din mosi stramosi, imperiul Otoman(astazi cunoscut ca Turcia)ma ghindesc bucatele Omaneze? Ele provin de la Turci sau invers:)
    2- nu sm citit nimic de Supe?? Nu au? De bauturi.... Pacat ,nu cred ca e mai nociv ca fumatul, un pahar de vin slb,rose,ROSHU eu cred ca e binevenit:)
    In orice caz concluziile sunt facute:) impresiile sunt bune

    RăspundețiȘtergere
  2. iată o să cunosc și despre bucate omaneze, un articol informativ foarte bine venit, chiar m-am informat...

    RăspundețiȘtergere