" O carte fundamentală pentru o generație de scriitori care vor să afle cum se poate scrie o poză curată, irezistibilă". New York Times
Cum să scriem bine. Ghidul clasic pentru scriitorii de nonficțiune, este o carte pe care o recomand pentru cei care sunt jurnaliști, începători ai scrisului, și deja scriitori profesioniști.
Vă ajută și vă învață, și de nu poate să vă ajute mai bine să lucrați la textele vostre.
Am început să citesc această carte și încă nu am terminat-o. Vroiam să înțeleg tainele scrisului nonfuncțiune și să mă descopăr pe mine ca scriitor, și să învăț multe despre cum să scriem bine și să vindem cartea.
O condiție pentru a putea scrie cu adevărată bine, este, surprinzător pentru mulți, eliberarea de "tirania produsului finit". Pe scriitor nu îl interesează să-i învețe pe scriitori cum să vândă, ci cu să scrie.
În abordarea sa, căutarea unui sens sau a unei idei și nerenunțarea la intenția cu care s-a plecat la drum în redactarea unui text sunt esențiale. Cel care scrie respecând aceste două coordonate ar putea avea șansa ca, la finalul demersului sau, să aibă ceva de vânzare. Trebuie să ai ceva de transmis cititorului pentru a spera că îl vei convinge pe acesta să lectureze textul elaborat de tine.
În pofida a ceea ce cred unii, și nu puțini, nonficțiunea este literatura. Cu alte cuvinte, nonficțiune nu este o specie inferioară. A scrie bine despre persoane, locuri, afaceri, sport sau știința este o arta care trebuie desprinsă printr-un efort sistematic.
Absența acestui efort este o cale singura spre un eșec, întrucât nu ajunge să stăpânești subiectul despre care te pronunți, după cum nu este deloc suficient să ai talent la scris.
Cartea nu se încheie înainte de a oferi câteva reflecții pe marginea raporturilor dintre autor și redactor de carte. Manuscrisul trebuie, uneori, apart de imixiunea exercisivă a unui redactor de carte cu vederi diferite sau cu standarde mai puțin înalte.
Autor consideră că "unui redactor bun nu-i place nimic mai mult decât o copie pe care nu e nevoie să o atingă. Un redactor prost este obsedat să-și facă lucru, dovedint astfel ca nu a uitat amănuntele gramaticii și utilizării. Este un pedant care a observat gropile din asfalt, și nu piesajul."
Autorul cărții recomandă șa toți cei care scriu să își apere textul de schimbări pe care le percep ca inadecvate. A ceda, fără argumente solide, în fața unor ajustări impuse de redactorul de carte, doar pentru a ca nu cumva editorului să se supere și textul să nu mai echivaleze cu acceptarea de către scriitor a umilirii sale. Autorul povestește propria sa experiență, reliefând tenacitatea cu care s-a luptat pentru fiecare punct și pentru fiecare virgulă din textele sale.
În opinia sa, scriitorul, după ce și-a dus talentul cât de departe a fost capabil, mai are de îndeplinit încă o misiune importanță: să îl păzească de intervențiile nejustificate ale unor intermediari care se insinuează pe parcursul drumului către public.
Vă recomand să citiți această carte și să vă șlefuiți și să deveniți mai bun decât sunteți acum.
Scrisă de Boguș Elena
O recomandare de carte excelenta... mersi de recomandare neaparat o sa o lectură a:)
RăspundețiȘtergere