12 aprilie 2022

Qatar - Perla Deșertului.

Articolul meu se referă la călătoria către Qatar. După Bahrain am ieșit la vama Al Khobar. Am intrat în Arabia Saudită și am luat-o către Dhahran, cu multe atracții turistice. Drumul către Qatar 437 km, în care am făcut  aproape 7 ore cu tot cu opriri.

Am făcut mici opriri pentru alimentarea mașini și popasuri. Timpul era frumos,  este lung și cu peripeții.

Făcând această călătorie îmi plăcea să călătoresc cu mașina. Am luat prânzul în orașul Al Hofuf la un restaurant yamenez, după care am dormit puțin.

Acest popas a fost foarte bun, unde am mâncat mâncat mâncare delicioasă și caldă. Am vrut să vedem și alte locuri frumoase dar nu aveam timp.

Arabia Saudită are foarte multe atracții turistice. Orașul Al Hofuf are două atracții turistice: prima se află în Al Qara Hill și a doua Al Hasa Oasis. Am decis amândoi să le vedem pentru aceasta am folosit GPS-ul ca să dipistăm distanța de 28 km între ele.

Timp de 33 de minute, am văzut multe locuri frumoase pe care nu le-am văzut niciodată. La doar 25 de minute cu mașina se află orașul Al Hofuf, în care se află Parcul Național Al Ahsa și în apropiere se află satul Al Qarah și muntele său. Vârful muntelui se ridică la 75 de metri deasupra nivelului  străzii  și la 205 de metri deasupra nivelului mării, dar nu necesită eforturi mari pentru a ajunge în vârf pentru vederi de 360 de grade de ne egalat asupra Al Ahsa.

Pentru că să nu ne pierdem printre acele locuri  și să urcăm cu grijă muntele, am luat un ghid care să ne ajute la drum și să aflăm alte locuri isolate.   

Drumul către vârful muntelui ne-a permis să explorăm peșterile. Rețeau sa de curbe și peșteri este rezultatul unui fenomen cunoscut sub  muntele de meteorizare subaeriană, în care roca de calcar a fost făcută mai degrabă de ploaie și râuri decât din apa subterană. Acest lucru a dus la formele remarcabile de ciuperci ale muntele, canioanele înguste și pasajele interioare înalte.


O altă particularitate a peșterilor este felul în care pereții înalții, calcarul rece și briza blândă se combină pentru a regla temperatura, făcând  aceste caverne răcoroase vara, dar calde iarna.

Cel mai interesant lucru că acestă atracție turistică are un  muzeu cu ornamente și suveniruri. Renovările recente pentru a face peșterile mai accesibile include iluminat și pavaj, în timp ce muzeul “Țara civilizațiilor”, oferă o relatare excelentă a istoriei antice din  zonei.

Am ajuns până în vârful muntelui și am avut o vedere splendită a Oazei Al-Ahsa. De sus am văzut această oază de smarald printre nisip, cu peste 160 de km care găzduiește cea mai mare parte a celor trei milioane de palmieri. Adevăratul miracol al terenului poate fi deplin apreciat, dând un aspect satelor ramificate de munte  ca fronde care au susținut viața de milenii.

Acești palmieri, fructele lor și rezervoarele de apă dulce cristalină care curge sub oază sunt motivele pentru care Al Ahsa a reușit să găzduiască civilizații care au precedat Islamul.

În care s-au găsit  dovezi arheologice ale unora dintre cele mai vechi așezări din Peninsula Arabică datând de până acum, încă din anii 5.000 î.Hr.

Cheia supraviețuirii de-a lungul mileniilor a fost modul în care oamenii de aici au interacționat cu mediul, lucrând cu pământul. Pe lângă faptul că produc zilnic cinci tone dintre cele mai bune curmale Khalas din lume, acești palmieri mult iubiți joacă și rolul de gardian, ca o barieră care protejează casele și fermele de furtunile obișnuite de nisip.

Din vârful muntelui se vede o priveliște uimitoare acelei mai mare oaze din lume, o sursă de viață care s-a dovedit a fi o parte integrantă a orașului de-a lungul veacurilor.

După ce am vizitat Muntele Al Qarah, ne-am pornit către locați Al Oaza Al Ahsa. Dar nu ne-am oprit pentru că am văzut această oază de sus de la înălțime. Doar am trecut pe lângă ea ca să ne putem duce mai departe în drum nostru.

Această oază este un piesaj cultural în evoluție, care este una dintre cele mai mari oaze naturale de palmieri agricoli din lume.

 Al- Ahsa a fost locuită încă din timpuri preistorice, datorită abundenției sale de apă într-o regiune aridă. Această este un sit în serie de 12 locaţii, care include plantații de palmieri , castele, centre urbane, situri arheologice, sate, moscheea Jawatha şi Lacul Al Asfar.

Pe vremuri a fost una dintre cele mai bogate zone ale resurselor de apă subterană din regiune și în spatele acestei era verdeață. Oaza este una dintre cele mai mare din lume și una dintre cele mai verde locuri din țară cu peste 3 milioane de palmieri și o mulțime de izvoare calde și reci, toate într-o mare de nisip.

Acest loc și-a păstrat bogăția trecutului istoric bogat și a tradiților sale. A devenit un loc turistic popular în țară datorită rămășițelor sale arheologice de civilizații trecute, cu verdeață și culturii sale distincte care a trecut de generație de secole.

După ce am vizitat aceste locuri minunate am pornit la drum către Qatar, unde ne așteptau familia soțului.

De la Al Hasa Oasis până la Doha, tot cu vamă am făcut  247 km, în patru ore cu tot opriri, alimentarea mașini, ne-am odihnit și ne-am rugat. De la vamă până la Doha am făcut o oră. Rudele ne așteptau.

Intrând în oraș, am observat că această țară este una dintre cele mai bogate din lume. Qatarul a cheltuit recent nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari pe o infrastructură nouă.

Drumul Salwa, care duce la granița saudită, într-o autostradă cu patru benzi, cu intersecții este planificat să se dezvolte pasaje aeriene și subterane.

Au fost finalizate diverse proiecte sau sunt în plină desfășurare, precum Alshghal’s Expressway sau New Port. Ceva mai târziu, pe drumul către Al Shahaniya, locul în care se desfășoară cursele de cămile, am văzut cum se ridică o impresionantă linie de metrou, care străbate zone în care, practic, momentan nu se află nimic.

Acum aș vrea să vorbesc despre Qatar, are o populație de 2,2 milioane de locuitori însă doar 15% din aceștia sunt qatarezi get-beget, restul fiind naționaliști conlocuitori și expați.

 Doha capitala Qatar-ului este un oraș frumos, unde autoritățile încearcă să mințină calitatea vieții la un standard înalt. În Doha este curat peste tot iar poliția își face lucru,  de trafic la ordinea publică.

Qatarul de alfel este una dintre cele mai sigure țări din lume, nivelul infracțional fiind extrem de redus.  Orașul oferă siguranță dar sunt reguli care trebuie respectate.

În Qatar am văzut câteva locuri, deoarece am avur un program echilibrat,  în acele șapte zile. Doha fiind centru turistic al țării important să-ți organizezi timpul deoarece în Qatar viața are un ritm mai lent.

Serviciile sunt însă întotdeauna impecabile și localnicii nu au lăsat vreodată senzația că lucrurile sunt la voia întâmplării. Am venit cu mașina, iar costul combustibilului e jenant de mic dar să nu te gândești că traficul e lejer. Se circulă destul de ciudat iar accidentele ușoare sunt destul de dese. Am avut grijă la restricțiile de viteză, fiindcă sunt radare peste tot iar amenzile sunt mari.

Când am intrat în oraș noaptea, era forfotă mare și lumină pe toate străzile orașului.  Eram fericiți și obosiți  că am ajuns la destinație în siguranță.  Ca să ajungem la destinația noastră am folosit de GPS,  care ne-a dus direct la blocurile înalte din zona rezidențială.

Blocul în care stau se află cartierele rezidențiale aproape de ocean și de ambasadele țărilor europene.

Foarte repede am ajuns la blocul unde deja ne aștepta cumnatul și nepotul soțului meu. De jur împrejur erau turnuri înalte cu sute de etaje. Erau luminate în diferite culori. Era ceva neobișnuit pentru mine să dorm la etajul 36.

Am luat lucrurile din mașină și am urcat sus, unde ne-a aștepta cu masa pusă.

Eram flămânzi și obosiți. Am făcut un dus și ne-am culcat.

Am luat micul dejun și am băut cafeau de dimineață.  Nu ne-am dus în oraș, deoarece am așteptat pe ceilalți să vină să luăm prânzul. În oraș am ieșit puțin mai târziu, unde am văzut muzeele din Doha:  Muzeul de Artă Islamică(MIA) și Muzeul Național al Qatarului.

Orașul nu diferă mult de cel vechi prin detalii colorate. Muzeul de Artă Islamică nu lucra, în schimb am văzut Muzeul Național al Qatarului.

Ne-am dus la Muzeul Național al Qatarului  care era deschis. Muzeul își dedică câteva dintre camerele sale istoriei geologice a țării, faunei și florei, triburilor nomade și arhitecturii qatare.

Muzeul Național expune, de asemenea, o colecție de piese și relicve de artă islamică, o colecție de medalii donate Qatarului de către conducătorii străini când țara se afla sub stăpânirea lor, medalii militare de la armata qatarilor. O secțiune a muzeului este dedicată gazului și petrolului și o aripă către mare, inclusiv o lagună în care este ancorat un dhow( ambaracțiune) tradițional.

Viața în deșert nu este complet străină de locuitorii din Qatar, căci nu au trecut foarte mulți ani de când au renunțat la ea, unii dintre ei nici nu au renunțat la ea, unde în weekenduri dorm în corturi.

Am observat nevoia de simplitate, din când în când, este ceva cu care ne confruntăm cu toții, oriunde ne-am afla,  fiind reversul monedei în ceea ce privește viteza de evoluție a tehnologiei.

După muzeu am vizitat o locație frumoasă numită Souq-ul Waqif.

Souq Waqif este locul care exprimă cele mai bine specificul arab, oameni ies târziu din case, se întâlnesc la o narghilea și la un ceau ( Karak) sau o cafea în stil arăbesc cu cardamon, alături  de acei care vin să achiziționeze condimente și mirodenii colorate și aromate, bijuterii, îmbrăcăminte tradițională și cam tot ce îți poți imagina că există într-un bazar. În bazar era forfotă  mare de localalnici cât și de turiști, nu aveai loc unde să stai să bei un suc sau iei cina la un restaurant al locului.

Aici tturistii pot să admire strălucirea candelabrelor și a statuetelor, de culorile șalurilor și de aromele uleiurilor parfumate.

Piața până acum a fost un labirint cu mai multe benzi din cauză malurilor umede ale unui râu  conectat la mare și comercianții trebuie să se ridice în timp ce își vindeau produsele.

Turiștii vor avea o privire asupra culturii Qatar și se vor bucura de cumpărături și de luat masa într-un cadru confortabil.

În istoria bazarului Souq Waqif  are peste 100 de ani și a fost cândva un loc de comerț pentru beduini și localnici care făceau schimb de produsele și socilizau.

 Pe vremuri, avea acces direct la apele din față unde se aliniau bărcile. Piața încă se confruntă cu apă, în ciuda schimbărilor majore și a accesului blocat de un drum. Este unul dintre cele mai bune locuri de vizitat în Qatar, deoarece se spune că este singura piață tradițională rămasă în picioare.

Unul dintre multele lucruri de făcut în Doha este să vizitați site-ul plin de restaurante și magazine. Turiștii pot petrece o zi întreagă la piață explorând fiecare colț și bandă.

Pentru excursionistul plin de viață, Souq Waqif poate fi o destinație care poate oferi nenumărate experiențe unice pe care cu siguranță și-ar dori să le repete.

Vizitarea Souq-ului nu este completă fără a vizita restaurantele. Ele au câte o bucătărie pentru fiecare gurmand. Unul dintre cele mai cunoscute restaurante de abordat este Damasca One, renumit pentru delicatesele sale arabe autentice din Siria și Levant.

 Pe de altă parte, pentru cei care tânjesc delicii iraniene, Parisa este restaurantul în care pot mânca. Pe scurt, dacă sunteți în căutarea unor delicatese delicioase și restaurante autentice, Souq Waqif este un hub dovedit pentru a vă  satisface papilele gustative.

Ne-am plimbat printre aleele înguste ale bazurului, în timp ce căutam un restaurant unde să mâncăm.

Am ales un restaurant cu specific egiptean cu mâncare delicioasă.

Am vrut ceva dulce și delicios și în calea noastră ne-a ieșit cofetăria Al Aker și o altă locație Parisa să mai încercăm ceva gustos.

Cofetăria Al Aker face cele mai bune Kunefe.

După această minunată ieșire afară, am ajuns acasă obosiți satisfăcuți de plimbarea noastră. Qatarul se pregătește pentru Campionatul de fotbal Fifa Cup World 2022, asfaltează drumurile în oraș și pregătește Corniche pentru turiști când vor veni anul acesta.

Ne-am pierdut prin oraș până am găsit drumul către casă. Am ajuns acasă târziu, obosiți dar fericiți. Toată lumea dormea.

Ne-am trezit dimineața pentru a lua micul dejun și a bea cafeau și am făcut un plan pentru ziua aceea unde să mergem. După prânzul am vizitat Mall Villagio unde am băut un suc și o cafea.

Centrul comercial este tematică italiană atât ca oraș italian de deal dar și cu un canal interior lung de 150 de metri cu gondole.

Ne-am plimbat cu gondola pe canalul construit în interiorul centrului comercial. După ce ne-am distrat nițel ne-am pornit să ne plimbăm prin oraș.

Am trecut pe lângă Biblioteca Națională Qatar, pe urmă am continuat drumul către Perla Qatarului, este o insulă luxoasă artificială în care trăiesc peste 40.000 de oameni.

Perla Qatarului din Doha, este un complex rezidențial de lux, care se dezvoltă pe o insulă artificială. Insulă se întinde pe o suprafață de 32 de km pătrați și este înțesată de vile luxoase și câteva zeci de blocuri de apartamente, hoteluri, mall-uri sau restaurante.

În trecut, în acest golf oamenii se ocupau cu pescuitul perlelor, însă acele vremuri au trecut de mult, iar locul în sine s-a transformat într-o perlă. Totuși, astăzi Qatarul rămâne  unul dintre cei mai importanți comercianți de perle din Asia, înainte ca japonezii să introducă perlele ieftine, mai accesibile.

Am văzut cele mai frumoase locuri în Perla Qatarului, am ajuns în acest cartier spre seară, ne-am oprit să bem câte o cafea și să facem poze de amintire. Ne-am bucurat să vedem cel mai mare cartier din Perla Qatarului, este Porto Arabia. Am văzut că sunt construite nu mai puțin de 31 de zgârie- nori cu apartamente luxoase amplasate în jurul unei lagune circulare, cu o insulă în mijloc și un port cu spațiu pentru 750 de ambarcațiuni.

Mai există în zonă peste 400 de case, 6000 de locuri de parcare și spații pentru magazine a unor brănduri internaționale. Există, de asemenea, o zonă asemănătoare cu cea a Veneței, un sistem amplu de canale, scuaruri și piețe pietonale prietenoase și case pe malul mării. Există chiar și o replică a Podului Rialto din Veneția.

 Am ajuns acasă și am mâncat, eram obosiți și ne-am dus la culcare. Aventura noastră continuă prin Doha, am avut multe locuri de văzut.

Am vizitat împreună, Msheireb Downtown Doha o zonă în dezvoltare cu arhitectură contemporană, moschei albe strălucitoare și un grup de muzee de istorie, în conace elegante în stil arab. Viața de familie qatariană este expusă la Casa Radwani, iar Casa Bin Jaimood are expoziții despre scalvia mondială. Opțiunile de luat masa includ restaurante internaționale în hoteluri de lux, iar standurile de suveveniruri și arcadele din Piața Waqif  ce se află în apropiere.

O altă locația Katara, un parc de joacă pentru copii, restaurante și cafenele.  Turiștii și localnici erau în toi. Înainte să ne așezăm la restaurantul Katara, am intrat pentru câteva minune la Planitarium Al Thuraya. Intrarea era gratuită, erau mulți vizitatori. Am putut fi aproape de univers și de planete. Am văzut telescoape mici și mare ce am văzut prin ele luna, soarele și alte planete.

 Am stat câteva minunte prin parc,  ne-am plimbat și am plecat acasă. Unde ne așteptau cu cina gata.

În următoarea zi, ne-am dus cu metroul. Am lăsat mașina acasă, ne-am dus pe jos până la stația de metrou. Am trecut printre zgârie nori, și am trecut pe lângă City Mall și acolo am găsit Metroul. Am cumpărat bilete pentru o direcție. Am făcut tranzit de la o line la altă ca să ajungem la  Mall of Qatar. Ne-am plimbat prin Mall, ne-am oprit să beam o cafea și ne-am întors în direcția în care am venit.

Am ajuns acasă am luat cina și pe urmă am ieșit să ne plimbăm prin Corniche, să ne bucurăm de priviliștea de afară. Locul pe unde localnicii și turiștii se plimbă seara. Chiar lângă Muzeul  Islamic Art este portul  de dhow-uri, ambarcațiuni din lemn la bordul cărora se poate lua cina.

A fost o plăcere deosebită pentru noi să ne plimbăm de-a lungul golfului. Panorama asupra mării în care pare să se confundă zgârie norii este unică și mi s-a întipărit în minte pentru mult timp.

În următoare zi, am avut ultimele locații din călătoria noastră. De dimineață, după ce am luat micul dejun,  am plecat la drum către Wakra este la aproximativ 20 minute cu mașina din Doha sau cu metroul.

În fermecătorul oraș antic Al Wakra este un souq încântător și înfloritor, care merită vizitat pentru oricine este interesat de moștenirea și cultura Qatar-ului. Acest Old Souq este plin de restaurante și cafenele populare și se întinde pe aproximativ 3 km de-a lungul coastei orașului, cu o corniche pe care oamenii să se plimbe. Souq-ul este împărțit în 10 zone de piețe, restaurante, magazine, grajduri și are un loc de joacă pentru copii, parcare și Souq Al Wakra Hotel Qatar.

 Souq-ul se află pe locul inițial, care a fost restaurat autentic, încă o mulțime de restaurante. Acesta este o locație grozavă pentru prânz sau cină sau un loc pentru relaxare, cumpărături, plimbare și ne-am bucurat de atmosfera răcoroasă din Wakra. Este bun pentru cupluri și familii. De asemenea, puteți face o plimbare de câteva minunte în jurul portului Wakra. Am meritat să petrecem ceva timp în aceste locuri.

Am luat prânzul la un restaurant Yemenez, piața a avut puază de masă și de rugăciune. După amiază iar s-au deschis. Am stat și ne-am plimbat prin plaja pustie și frumoasă.

Ne-am pornit la un Mall să bem cafea și să ne plimbăm prin magazin.

Ne-am dus la ultima locație pe care am vrut să o vizităm, Promenada Lusail Marina. Ultima locație din seara această, pentru că a doua zi, plecam acasă. Trezirea noastră a fost dis de dimineața. Ca seara să fim acasă în Muscat.

Am avut o plimbare pe cinste în Promenada Lusail Marina, a fost ultima zi a noastră în Qatar.  Se făcuse seara și aerul era răcoros. Ne-am gândit cu soțul meu să facem o plimbare pe Marine Promenada. Promenade a fost inaugurată în 2018 în inima orașului Luisal și a devenit instantaneu un loc renumit pentru arhitectura sa frumoasă. Este o atracție turistică foarte populară în Qatar, care prinde viață seara. Oferă măreție cu gama sa vastă de facilități care combină luxul și confortul. Punctul culminant al promendei portului de agrement este fațada sa mare de 4.2 metri lungime, creând o priveliște pitorească pentru vizitatori.

Amploarea caracteristicilor promenadei Marina nu se limitează doar la vizitarea obiectivielor turistice,ci și are și multe de oferit pentru a satisface pofta de a gusta rețete delicioase.

Sunt restaurante, cafenele și lounge-urile de pe promenada Luisal  care oferă o gama largă de delicatese pentru toți, în funcție de preferințele gustative.

 Am observat și leagăne pentru copii,  balansoare, șlapi de sărituri, leagăne cu sărituri de cai. Un număr mare de palmieri sunt plantați de-a lungul căii. Denumit pe bună dreptate orașul hipermodern, Lusail este un amestec de tehnologie și natură.

Ne-am întors acasă unde ne aștepta cina gata. Trebuia să ne facem bagajele și să ne culcăm devreme pentru că dis de dimineață ne-am pornit la drum către Muscat, Oman. Am avut un drum lung, frumos și obositor. Am trecut prin vămile care le-am trecut cu o săptămână mai devreme.

A fost o călătorie pe cinste și amintiri frumoase, cu aventură, peripeții și prieteni dragi. Nu voi uitat această călătorie niciodată.

Am ajuns acasa seara obosiți și fericiți că am dus până la capăt această provocare.

Recomand această aventură.

 

                                     Scris de Bogus Elena


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu