27 iulie 2020

Căsătoria în Islam( Nikah)

Am început să scriu acest articol la cererea unei prietene bune de-ale mele, a vrut să știe cum se fac nunțile în Oman, și dacă se aseamănă cu nunțile de la noi.
Fiecare articol pe care îl voi scrie și îl voi publica pe blogul meu, va fi scris pe subcapitole. Și primul capitol voi face o scurtă prezentare despre căsătoria și divorțul în Islam.
Acum vreau să încep să povestesc despre cel mai important capitol pe care o nuntă nu poate avea loc până cei doi nu semnează contractul și aici voi povesti condițiile în caz că divorțează ambii tinerii înainte de-a se logodi și a face nunta.
Înainte de a mă căsători în Oman, eram curioasă cum are loc căsătoria, nunta, și cum decurge ea în rândul localnicilor.
În Sultanatul Oman, au cele mai frumoase obicieuri, dar una din ele, pe care o respectă orice familie omaneză este nunta. Ca să ajung pâna la nuntă și la tradițiile în Oman, voi vorbi despre casătorie și toate formalitățile cum decurge ea într-o țară musulmană.
Omanul este o țară musulmană, cu localnici  ce respectă cu sfințenie Coranul și Islamul.
Căsătoria în Islam este nobilă și necesară în mod general deoarece aduce liniște, procreare și continuarea vieții cu puritate și responsabilitate. Căsătoria este un act de adorare;  oferă o relație legitimă între bărbat și o femeie, și cel mai important, oferă un mijloc pentru îndeplinirea scopului Divin al omenirii ca viceregenți ai Divinității prin facere și relații umane.
În Islam, căsătoria este una dintre cele mai puternice relații pe care religia pune accentul, o încurajează și o consideră ca fiind una dintre practicile Profeților.

Islamul acordă o importanță deosebită prescripțiilor referitoare la căsătorie, manierelor și drepturilor soțiilor, astfel încât stabilitatea maritală și dăinuirea ei să fie garantate și să se creeze o familie de success, în care copii să poată fi crescuți într-un mediu psihologic stabil, întru respectarea evlaviei și integrității morale, promovând excelența în diversele aspect ale vieții.
Cultura arabă este printre puţinele care şi în zilele noastre îşi urmează tradiţiile și o respectă. Pentru arabi căsătoria, numită nikah, este un eveniment foarte important, religia impunând o serie de norme stricte pentru ca viaţa de familie să ocupe un loc primar în viaţa cetăţenilor.
A face “Nikah” înseamnă a te căsători, iar “talaq” înseamnă a divorța sau dizolvarea căsătoriei.
Căsătoria cu mai mult de o femeie în acelaşi timp poligamia este o practică veche în istoria omenirii şi este permisă de legea islamică.
În caz că prima soţie era bolnavă cronică sau era stearpă, atunci bărbatul avea voie să se căsătorească cu altă femeie.
Femeiele locuiesc în aceeași casă dacă e căsătoria e poligamică? În multe cazuri, dacă soțul are multe soții, ele trăiesc la casele lor, achiziționată de soț. Dar depinde de fiecare cuplu, cum se înțeleg ei. Femeiele trăiesc aparte una de celalaltă, cu copii lor. Pentru a nu se isca certuri între ele, din cauza fiecare are dreptul de-a fi stăpână în casă și gospodăria ei.
Odată cu apariţia islamului, legea islamică a tolerat poligamia, dar un bărbat poate avea dreptul doar la patru soţii, şi trebuie să respecte anumite reguli pentru aceste căsătorii.
Dreptatea, în acest context, se aplică la lucrurile materiale, cum sunt cheltuielile, împărţirea în mod egal a averii, cadourilor, timpului liber, casă, maşină, banii, călătorilor împreună.  Să fie drept şi egal cu toate soţiile lui. Să-i acorde atenţie, iubire, respect, şi înţelegere şi în special partea intimă. Să fie egală.
În privinţa problemelor emoţionale, cum sunt dragostea sau înclinare inimii spre una dintre soţii în detrimentul alteia, este recunoscut faptul că bărbatul nu poate controla inima sau trăirile emoţionale, pentru că ele sunt involuntare.
Adulterul, concubinajul şi relaţiile extraconjugale sunt toate interzise în Islam şi Profetul Muhammad a luat toate măsurile pentru a proteja societatea de aceste boli sociale, care dacă ar pe scară largă, ar aduce numai prejudicii şi distrugerea persoanelor, familiilor, precum şi a obligaţiunilor de bază care ţin societatea împreună, ca un întreg.

De ce poligamia nu este permisă și în rândul femeielor, așa cum i se permite bărbaților?
Islamul este religia care reflectă natura umană. În general vorbind, căsătoria unei femei cu mai mulți bărbați este o întâmplare rară prin lume și cu greu a fost promovată vreodată. Prin urmare, se poate presupune că nu este în conformitate cu natura unei femei să fie căsătorită cu mai mulți de un bărbat la un moment dat. Deci nu este surprinzător faptul că Islamul este împotriva lui. Un factor important este faptul că omul este obligat să-și sprijine copiii. Dacă ar exista mai mult de un soț, paternitatea oricărui copil ar putea fi pusă la îndoială.
Acest lucru ar duce fie la ceartă în privința copiilor sau la evitarea responsabilității. În mod clar, nu ar fi practic ca mai mulți bărbați să fie capete de familie comune. În mod tradițional, în cazul structurii puterii matriarhale, experiența în timpul Preislamic a dus la o declarație disciplină în societate.
Potrivit Sharee’ah, căsătoria se face prin contractul dintre cei doi soți, cu acordul tutorelui femeii și în prezența a doi martori. Un astfel de contract este complet chiar dacă nu există o sărbătoare sau o celebrare.



     Va urma!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu