3 august 2020

Divorțul( Talaq, Talaq, Talaq)

Dar ce fac femeiele care nu au părinți sau trăiesc departe de ei?  Cu singuranță au tutore(un unchi, un frate sau un cumnat care a lăsat cuvânt că va avea grijă și răspunde de ea, până aceasta se recăsătorește) care să poată răspunde de ea. Dar dacă în caz trăiesc departe de familie, atunci ele trăiesc singure, având grijă de ele.
În caz că odată căsătoriţi, dacă nu se înţeleg, există posibilitatea divorţului. Odată căsătoriți, dacă nu se înțeleg, există posibilitatea divorțului. Da, e permis, dar nu e încurajat. Totuși în cazul în care căsnicia nu mai funcționează și are loc divorțul, femeia e primită înapoi în sânul familiei. Sunt foarte unite familiile din Oman. Ele sunt baza societății.
Islamul cere ca soţii să facă din contractul de căsătorie unul permanent, astfel încât căsnicia să fie caracterizată de continuitate, iar soţii să rămână împreună până când moartea îi va despărţi. Căsătoria este numită în islam jurământul solemn.
Cum se pronunţă divorţul şi cine o pronunţă? În Islam există două forme de divorţ:  Primul este Talaq, de 3 ori pronunţat de soţ. Iar al doilea, este Khuf, separarea dorită de soţie prin desfacerea căsătoiei de către judecător.
Voi face o scurtă prezentare a celor două forme de divorţ pentru că aici se poate vorbi mult. Despre divorţul în islam voi vorbi altădată, pentru noi este important căsătoria şi nuntași tradițiile în Oman.
Divorţul pronunţat de soţ talaq, este cunoscut sub denumirea de repudiere( această fiind numai un drept al soţului; numai soţul îşi poate repudia soţia, nu şi invers). Căsătoria este desfăcută, de asemenea, şi în cazul înregistrării decesului unuia dintre soţi.
În  a doua formă de divorţ când soţia doreşte să divorţeze de soţul ei. În caz, dacă ea descoperă că soţul său este defect de care nu se poate vindeca sau vindecarea lui e de lungă durată. Sau dacă soţul a absentat mai mult de un an, situţie în care, i se scrie soţului fie, să vină, fie să îşi ia soţia acolo unde se află, fie să se despartă de ea.
Dacă soţul nu doreşte divorţul, soţia poate, totuşi, să ceară divorţul la tribunal pe motiv că el nu o poate întreţine corespunzător.
Deşi Islam acceptă divorţul, totuşi aceasta insistă ca soţii să nu se grăbească să divorţeze, faptul pentru care stabileşte că, în anumite situţii, bărbatul nu poate pronunţa divorţul.
În aceste situţii sunt: atunci când soţia se află în perioada de menstruaţie, când dorinţa sexuală nu s-ar putea materializa între cei doi soţi, de asemenea, soţul  trebuie să aibă doi martori atunci când pronunţă divorţul.
Repudierea poate fi generată de către soţ, doar dacă căsătoria a fost consumată  şi are ca rezultat separarea soţilor în cursul aşa numitei perioade de continenţă. Ea durează trei luni, pentru a se vedea o eventuală sarcină. În cazul în care femeia este însărcinată, se încearcă o împăcare.
Soţul se poate recăsători cu soţia lui chiar şi după un al doilea divorţ, cu toate aceastea, în cazul în care el a divorţat de ea pentru a treia oară, nu mai poate să se recăsătorească cu aceasta, excepţia făcând cazul în care ea se căsătoreşte cu un alt bărbat, care mai apoi divorţează în mod real.
O altă întrebare care mi-a pus o prietenă bună: După divorț cu cine rămân copii? În caz de divorţ, copii rămân mamei până la majorat. În caz că mama se recăsătoreşte atunci copii trec la tata. Pe acest subiect vreau să vorbesc mai mult să fie înțeles de cititori mei. În acest sens, Coranul se aplică în situația copiilor foarte mici. Bebelușii trebuie să fie alăptați de mamele lor pe o perioadă de până la doi ani. Pentru copii mai mari, jurisprudența islamică tradițională a stabilit următoarele reguli: Fetele sunt în grija mamei lor până când ajung la pubertate sau se recăsătoresc.
Băieții rămân cu mama lor până la vârsta de șapte ani sau până când ajung la pubertate. Aici în funcție cum se înțeleg ambele părți.
În ambele cazuri, tutorele legal este tatăl lor. În practică, de obicei, o femeie se întoarce la părinții ei după divorț fără copii ei; acest lucru îi va facilita recăsătoria.
 Ce fac femeiele și bărbăți după divorț? După divorț, femeia se întoarce la părinții ei, la fel și bărbatul se întoarce la familia lui până la când se va însura din nou.
După semnarea contractului şi luare conştinţei ambelor părţii despre cerinţele lor. Fiecare musulman respectă cu stricteţe Coranul şi îşi învaţa tineriile generaţie să le respecte şi să le urmeze cu sfinţene.



Va urma!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu