6 decembrie 2020

Magia Albă și Neagră a Bahlei

Într-o zi, am fost în Bahla cu familia mea. Și nu știam nimic despre acel loc. Pentru mine, a fost un loc nou, o poveste nouă, oameni noi. Dar am auzit de la prietenii mei o poveste reală despre Bahla. Există o mulțime de locuri în Oman, unde se practică magia alba și magia neagră, dar în Bahla este cel mai popular loc unde se întâlnește cel mai des vrăjitoria,  istoria cu jiini și alte lucruri de genul astă.

Mulți oameni știu despre acel loc, dar păstrează secretul pentru ei, fiind tabu ce se întâmplă acolo. Dar pentru mine este interesant un astfel de locuri pentru a le descoperi, și pentru a le cunoaște istoria lor, dar trebuie să fii atent și precaut. Dacă ești puternic în credința ta, nimic nu se va întâmpla cu tine.

Din aceea zi, am mers de multe ori cu familia mea, dar am uitat de poveștile despre jinni și despre magia albă și negră. Am citit și am ascultat o mulțime de povești despre ele și vreau să le împărtășesc.

Nu știu să cred sau să nu cred în aceste povești. Dar dacă doriți să aflați despre Jinn și vrăjitorie, cea mai bună Sura este în Coran pentru a vă proteja. În Coran, se  explică multe despre aceste lucruri. Este un întreg Surah Jinn care spune întreaga poveste despre existența lor. Sunt Jinn, spirite bune și spirite rele, care trăiesc lângă noi oamenii.

Înainte de a vorbi despre acest lucru, vreau să vorbesc despre experiența reală din Bahla, Oman. Pentru cei care doresc să experimenteze adevăratul Oman, Bahla, este locul unde se află, tradiționalul în toate aspectele lui. Bahla și împrejurimile sale luxuriante au multe povești de spus. Orașul Bahla, renumit pentru vechiul său și ceramică, se află la 40 km de Nizwa. Vechiul Fort Bahla cu zidul său de 12 km este cel mai vechi fort din Oman. Se crede că fortul a fost construit în perioada pre-islamică și este în prezent în reconstrucție sponsorizat de UNESCO, iar site-ul este inclus pe lista UNESCO a siturilor Patrimoniului Mondial.

Bahla are o formă aproape triunghiulară și este înconjurat de aflorimente stâncoase și de șanțuri ca niște zăbrele.

Vechiul souq Wilayat din Bahla, care și-a păstrat caracterul original, este încă astăzi o piață aglomerată și vinde produse omânești, precum și bunuri importate. Arborele din mijlocul souqului are o vechime de sute de ani.

La mică distanță dincolo de Bahla se află impunătorul Castel din Jabreen. Acest castel masiv cu trei etaje a fost construit în timpul dinastiei Al Yaruba la mijlocul anilor 1600. Este un bun exemplu de arhitectură islamică, cu frumoase inscripții din lemn și picturi pe tavan.

Distanța mândriei dincolo de Bahla este ocupată de olari și de arta lor excepțională. Ceramica este renumită în întregul Oman și este foarte solicitată de turiști. Desene complexe, dintre care unele au fost transmise de-a lungul generațiilor și au o semnificație locală, sunt gravate pe gâturile și corpurile acestor oale.

Bahla este unul dintre cele mai vechi orașe din Sultanat. Arheologii care lucrează la un program de săpături în Bisya un al Ghubrah au descoperit situri care datează din mileniul III î.Hr., în timp ce un vechi falaj găsit la al Ghubrah - în Wadi Bahla se crede că datează și din mileniul III î.Hr.

Wilayat din Bahla se învecinează cu wilayats din Nizwa la est, Ibri la vest, Adam la sud și al Hamra la nord.

Cu o populație de 51.278 și o varietate de caracteristici naturale, inclusiv wadi, izvoare și munți, satele sale includ Bilad Sait, al Ghafat, Bisya, Seefam, al Habbi, al Mamur și numeroase altele. Cele mai cunoscute dintre  sunt Wadi Quriyat, Wadi A’la, Wadi Al Nakhr, Wadi Al Shar ’și Wadi Bahla, iar izvoarele sale includ Wadhadhah, al Huwaidhar și Ain Seefam.


Muntele lui Jabal al Kawr, cu arbuști și pomi fructiferi, este unul dintre cei mai distinctivi munți ai wilayat și se află la granița dintre regiunile Dakhiliyah și Dhahirah. De la distanță arată ca o cupolă uriașă. Există mai multe sate, peșteri, wadi și izvoare pe versanții săi, inclusiv satele Sint, Ma’wal, Sant și al Rahbah.

Este o zonă atractivă pentru turiști datorită climatului său blând, a aerului limpede și a copacilor parfumați, iar vizitatorii se pot bucura de ocazia de a se minuna de formațiunile sale stâncoase uimitoare, în special de-a lungul cursului Wadi al Naht.

În a doua parte, vă voi povesti despre jinn și vrăjitorie, magia albă și neagră, sunt cele mai lucruri misterioase ce se întâmplă în Oman.

                             Scrisă de Bogus Elena

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu