21 martie 2021

Recenzie de carte : "Cum să creăm o relație spirituală. Ghid de dezvoltare si fericire pentru cuplurile aflate pe Cale " de Paul Ferrini

 O carte onestă și necomplicată despre cel mai complicat subiect: relațiile dintre oameni.

O carte ce merge direct în esența relației de iubire și devine astfel un ghid pentru aceia care își doresc să întemeieze o asemenea legătură sau pentru aceia care au deja parte de ea.

Adevărata relație de iubire, sănătoasă și fertilă, crește numai prin rădăcinile robuste oferite de buna întocmire spirituală a celor doi parteneri de viață. Cele șapte legi spirituale discutate în cartea Cum să creăm o relație spirituală oferă un ghid pentru cuplurile care s-au dedicat evoluţiei spirituale reciproce, indiferent de faza în care se află relația lor.

„Relaţia este cea mai dificilă și mai interesantă cale spirituală care ne este disponibilă pe planetă la ora actuală. Nicio altă cale nu ne aduce la suprafaţă îndoielile, fricile și nesiguranţele ascunse pentru a fi vindecate într un mod atât de definitiv. Avem nevoie de mult curaj ca să vedem acele părţi din noi înșine pe care le acceptăm cu greu și care ne sunt reflectate de către partenerii noștri. Totuși, prin împăcarea cu partenerii noștri ne împăcăm cu noi înșine și ajungem să ne experimentăm propria plenitudine.“ - Paul Ferrini


O altă carte care aș vrea să o recomand pentru cititori mei este „ Cum să creăm o relație spirituală. Un ghid  de dezvoltare și fericire pentru cuplurile aflate pe cale să înceapă o relație,” de autorul Paul Ferrini.

Să vorbesc puțin despre autorul acestei cărții Paul Ferrini este autorul a peste 30 de cărții despre iubire, vindecare și iertare. Felul său unic în care îmbină idei ale unui creștinism radical, cu idei aparținând altor tradiții de înțelepciune, nu numai că ne arată cum să ne ajutăm singuri, dar ajunge chiar la esența vindecării de sine.

Această carte interesantă care am citit-o recent și ma făcut să înțeleg multe în ceea ce privește o relație care e deabia e la început. O recomand pentru cei care sunt la început de relație și cei pentru cei care nu au o relație încă. Nu vă grăbiți să începeți o relație în care nu sunteți siguri pe voi înșivă. Pentru asta aceasta cartea vă va ajuta să vă descoperiți pe voi și pe partenerul vostru. Cartea vă va ajuta să construiți o relație sănătoasă, bazată pe încredere reciprocă, respect, iubire și înțelegere.

Din păcate în ziua de azi, multe cupluri trăiesc în relație care nu funcționează deloc sunt relații care sunt la impas de divorț.

M-a făcut să înțeleg  că am mult de lucru la relația cu mine și pe urmă relația cu partenerul meu.

Această carte este creată pentru acei care se află într-o relație serioasă, fie își doresc să aibă o astfel relație. Relația serioasă este doar una dintre căile ce la duce la evoluția și transformarea spirituală. Nu e singura cale, și nici nu este una  ușoară. Cele șapte legi spirituale  discutate  în ceea ce de-a doua parte a ascetei cărți oferă un ghid pentru cuplurile care s-au dedicat evoluției lor spirituale reciproce.

Relația reprezintă nașterea unei noi entității. Presupune trecerea de la un context al lui „Eu”, la cel de la „Noi”, fără sacrificiu. Acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Ciclul unei relații începe cu nașterea ei,  atigând apexul vieții, iar apoi moartea și renașterea. Închierea ei poate avea loc din cauza morții unuia dintre parteneri sau prin înțelegerea făcută de ambele persoane ca relația nu le mai servește evoluției comune. Nicio relație nu durează pentru totdeauna. Și multe relații frumoase și importnate durează cinci, zece,  sau douăzeci de ani.

Cu toți trebuie să înțelegem că mitul că a fi într-o relație serioasă înseamnă că trebuie să fim împreună pentru totdeauna. Fiecare relație are un început, un mijloc și un sfârșit.

Cartea se împarte în 3 părți: Dacă vă aflați  deja într-o relație serioasă, s-ar putea să vreți să începeți să lucrați direct cu a doua parte a acestei cărți. Dacă nu sunteți singuri că vreți sau nu aveți o relație serioasă, citiți cu multă atenție prima parte.

Iar în prima parte a acestei cărți, se tratează modul în care trecem de la contextul Noi, din nou, la cel de Eu, fiind recunoscători partenrilor noștri pentru ceea ce am învățat împreună. Ne ajută să nedespărțim cu iubire.

Relația este cea mai dificilă și interesantă cale spirituală care ne este disponibilă pe planetă, la ora actuală. Nicio altă cale  nu ne duce la suprafață îndoielile, fricile,  și nesiguranțele ascunse pentru a fi vindecate, într-un mod atât de definitiv.

Principiile spirituale din această carte vă vor ajuta să faceți față suișurilor și coborâșurilor relației în care vă aflați, astfel încât să puteți învăța și evoula împreună. Atât vreme  cât există eveoluție, relația este sănătoasă și demnă de angajamentul vostru.

Iar pentru cei care sunt singuri, trebuie să ne pregătim pentru o relație și pentru asta trebuie să urmărim niște pașii foarte importanți. În primul rând trebuie să ne cunoastem pe noi foarte bine. Să ne iubim pe noi și să ne acceptăm pe noi înșine și de a-ți extinde  acea iubire  și acea acceptare către ceilați oameni  din experiența ta. A ști cine suntem și ce vrem într-o relație reprezintă un prim pas esențial pe calea spre intimitate. Nu ne putem aștepta să avem relații reușite cu ceilalți decât dacă ne resprectăm propriul temperament și propriile nevoi.

Iar în al doilea rând să învățăm, trăind de unul singur, atunci când știi cine ești, poți fi sincer cu ceilalți și îi poți încuraja să fie și ei, la rândul lor, sinceri cu tine.

A descoperi cine ești, ce crezi, ce-ți place să faci, a-ți lua timpul  pentru o comuniune cu sinele și pentru autoîngrijire, a învăța să te iubești și să te acepți pe tine însuți în timpul  maximelor și minimelor vieții de zi cu zi toate aceastea  reprezintă aptitudini esențiale pentru găsirea păcii și fericirii.

În al treielea rând relația ca depedență, învață să ai o relație iubitoare cu tine însuți.  Dacă nu îți faci temele, nu vei fi pregăti pentru test. Iar relația reprezintă verificarea finală a capacității de a te iubi pe tine însuți. Dacă te arunci  în apă înainte să știi să înoții, probabil că te vei îneca.

Dacă te-ai implicat într-o relație, înainte de a fi învățat să te iubești pe tine însuți, demonii tăi ascunși  și aceia ai partenerului vor ieși la suprafață și vor distruge încrederea dintre voi.

Deci fă-ți temele înainte!!

Fă cunoștință cu demonii din conștința ta.

Învață să tratezi cu compansiune aceste îndoieli și frici. Iar apoi, dă testul relației.

Reține a fi într-o relație este o alegere.

Nu trebuie să intri într-o relație serioasă chiar acum. Dacă simți că nu ești pregătit.  Poate că nu ești pregătit. Dacă acesta este cazul, e în regulă. Este nevoie de forță și curaj  pentru a ști  când ești pregătit și pentru a le spune celorlalți adevărul.

Niciodată  nu ai probleme dacă spui adevărul despre ce gândești  și ce simți. Dacă celorlalți nu le place ce aud, atunci vor pleca. Și dacă pleacă, înseamnă că și așa nu erau potriviți pentru tine. Adevărul te protejează întotdeauna de aceia care te-ar putea îșela. Îi sperie.

Atunci când ești sincer cu tine însuți și cu ceilalți atragi și alți oameni care pot fi sinceri cu tine .

În al patrulea rând a  o cunoaște pe cealaltă persoană. Ai învățat să te iubești și să te accepți pe tine însuți și să-ți treazi îndoielile și fricile într-o manieră blândă și plină de compasiune.

Deci nu mai căuta. Doar iubeștete-te pe tine însuți, îngrijește-te, fă acele lucruri care îți plac. Traiește-ți viața și bucură-te de fiecare clipă, ca și cum  nu vei avea niciodată un partener.

Urmează-ți pasiunile și visurile. Asumă-ți riscuri, din când în când. Fii deschis nu doar cu potențiali parteneri, ci cu toată lumea. Trebuie să fi pregătit în interiorul tău. Sinceritatea reprezintă piatra  de temelie  în orice relație reușită.

Și nu în ultimul rând a negocia forma relației. Puteți schimba întotdeauna forma relației, atunci când nu vi se potrivește. Cu toate acestea,  este mult mai mult bine să faceți modificări mai la începutul relației, atunci când puteți face asta cu cât mai puține interpretări greșite și răni,  decât mai târziu, când schimbarea formei relației v-ar putea  produce  amândorura multă suferință  și disconfort.

De îndată ce ați găsit forma relației care vi se potrivește, sunteți pregătiți să vă gândiți să vă luați un agajament conștient față de această relație. Aici începe discuția noastră despre cele șapte legi spirituale ale relației.

 În partea II vă voi vorbi mai pe scurt despre cele 7 legii spirituale ale relației

Prima lege spirituală: Angajamentul. O relație spirituală are nevoie de angajamentul ambelor persoane.

A doua lege spirituală: Împărtășirea. O relație spirituală are nevoie de o împărtășire regulată între cei doi parteneri.

A treia lege spirituală : Dezvoltarea. Într-o relație spirituală, ambele persoane trebuie să fie libere să crească și să se exprime ca individualității.

A patra lege spirituală: Comunicarea. Relația spirituală are nevoie în permanență de o comunicare sinceră și lipsită de reproșuri.

A cincea lege spirituală: Oglindirea. Ceea ce nu ne place la partenerul nostru reflectă ceea ce nu ne place și nu putem accepta la noi înșine.

A șasea lege spirituală: Asumarea responsabilității. În relația spirituală, fiecare partener își asumă responsabilitatea pentru propriile gânduri, sentimente și experiențe.

A șaptea lege spirituală: Iertarea. Într-o relație spirituală, a ne ierta pe noi înșine și pe partenerul nostru nu este o practică permanentă.

Întrebarea mea oare noi într-o relație cu cineva urmăm cele șapte legi spirituale ori nu. În opinia mea, nu în totalitate urmăm cele șapte legi. De aici aparea problema multor divorțuri, neînelegerilor în cuplu, lipsa de respect și multe altele. Acum depinde noi dacă ne schimbăm sau rămânem la nivelul în care am crescut not. Am preluat multe prejudecăți, stereotipuri și preconcepții cum trebuie să fie o relație.

Ultima parte a cărții este a Schimba forma relației. Aici nu voi intra in detalii ce voi specifica ce conține ultima parte a cărții. În primul rând transformarea, urmează detașarea, a ne re-angaja să iubim.

Este care merită să o citești pentru cuplurile care sunt la început de relație și la sfârșit de ralație.


                                                               Scrisa de Bogus Elena

2 comentarii:

  1. o carte chiar care merita citita pentru cuplurile din viata noastra de astazi

    RăspundețiȘtergere
  2. Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele ceea ce ai deja înăuntrul tău.
    – Carlos Ruiz Zafón

    RăspundețiȘtergere