1 mai 2011

Recenzie de carte: Inamici Publice Memorii, Jurnale, Corespondenta, Filosofie de autori Michel Houellebecq si Bernard-Henri Levy, editura Polirom, Bucuresti 2009.

O alta carte inceputa de mine este Inamici Publice Memorii, Jurnale, Corespondenta, Filosofie de autori Michel Houellebecq si Bernard-Henri Levy, editura Polirom, Bucuresti 2009.

 Voi scrie ceva din biografia autorilor. Voi incepe cu Michel Houllebecq n.1958 in La Reunion debuteaza ca romancier in 1994, cu Extinderea domeniului luptei (Polirom 2005). Mai apar si alte volume de texte critice Interventii si romanul Particulele elementare(Polirom,2006), tradus in peste 25 de limbi si recompensat cu Prix Novembre, urmate de Platforma(2001; Polirom,2003) si Posibilitatea unei insule(2005;Polirom,2006).
Bernard-Henry Levy n.1948 in Beni Saf Algeria. este filosof si jurnalist, unul dintre initiatori directiei Nouvelle Philosophie. Printre lucrarile sale se numara Barbaria cu chip uman (1977), Ideologia franceza(1981), Aventurile libertatii(1990).
Meciul de ping-pong intelectual al secolului: lovituri razante, lovituri taiate, lovituri perfide, retrageri strategice, reverente reciproce in fata fiecarei lovituri izbutite. Un dialog cu ritm aprins, enervant, contrariant, obraznic pe alocuri, pe care nu ai cum sa nu-l urmaresti cu sufletul la gura, de la prima peagina la ultima pagina. Pariul jocului? Mai mult decat o reglare de conturi de detractorii trecuti, prezenti si viitori ai filosofului BHL si prozatorului MH, incercare de a contraria asteptarile "haitei" si de a o zadari in continuare. Placerea certa a celor, de-acum, doi aliati de a-si schimba statutul de victime publice in acela de inamici publici. Dar si, dincolo de asta, o suita de digresiuni sclipitoare, de reflexii si de provocari privind iudaismul, conditia intelectualului angajat, competitia spirituala intre Atena si Ierusalim, intre filosfia greaca si Biblie.

"Totusi, asa cum se spune, ne desparte - exceptia unui singur punct, fundamental : suntem, si unul, si altul, doi indivizi destul de demni de dispret."
                                                                 Michel  Houellebecq

"Cuvintele sunt cele care declanzseaza conceptele, iar nu conceptele cele care pun in miscare cuvintele! Ideea potrivita razbate prin sapatura, prin ochiul de senin, prin dara de lumina pe care a creat-o lucrul cuvintelor".
                                                                             Bernard-Henri Levy

Anumitor persoane  poate li s-a intamplat sa faca dragoste intr-o stare de deplina de luciditate, nu le invidiez. Mie, intr-o stare de deplina de luciditate, nu mi s-a intamplat decat sa -mi fac socotelile, sau valiza".
                                                                                   MH
"Il revad pe Aragon impingand usa barului, inalt cu o palarie cu largi, cu o capa marocana peste un costum gri de in, foarte elegant , care ii dadea , la opt  ani dupa moarte Elsei, acelasi aer de doliu nemangaiat."
                                                                                 BHL
Am finalizat cartea mi-a placut mi s-a parut foarte interesant, autori isi spun parerea despre filosofie, despre viata, istorie si politica.
 "Indeferent daca aceasta  degradare priveste o fmailie, un cuplu, o grupare sociala mai importanta sau intreaga societate, nu exista iertare, intoarcere la o a doua sansa :tot ce a fost pierdut ramane, o data pentru totdeauna pierdut" Mi-a placut aceasta fraza foarte chiar se poate referi si la societatea noastra in care traim noi.Am ajuns la o degradare la care nu exista intoarcere.
O alta fraza care mi-a placut sper ca am inteles-o bine, dar care te pune pe ganduri si daca nu am uita de noi si de amintirile noastre, si ne vom enerva pe problemele noastre ca neuronii nostri nu se vor regenera. Nu stiu sper ca am fost foarte bine inteles-o bine. " Constiinta o fantoma  in masinarie  cum o numesc anumiti teoreticeni ai neufiziologiei. O constinta desigur evolutiva (in fiecare clipa se formeaza noi conexiuni, noi concepte, noi amintiri, iar neuroni insisi, chiar daca vreme indelungata s-a crezut contrariul pot sa se regenereze in decursul vietii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu