23 octombrie 2011

Articolul: Chisinau orasul viitorului


                 
                                   Chişinăul oraşul viitorului

Anul această, Hramul Oraşului s-a nimerit într-o zi de vineri, afară era un timp când noros când mai ieşea soarele. De dimineaţă cânta muzica, se învârteau hore, se mâncau mici şi se servea vin. Din curiozitate am fost şi eu la sărbăatoarea oraşului să văd cum se mai sărbătoreşte la noi Hramul oraşului.
Oamenii se distrau se bucurau, mîncau şi beau, ce mai rămâne omului în zielele de sărbătoare să mai facă. Dar vreodată şi-au pus întrebare locuitorii oraşului cum a părut Chişinăul, cum arăta Chişinăul în trecut, din punct de vedere istoric. Din păcate locuitorii oraşului habar nu au cum a apărut oraşul lor şi în ce an s-a format ca oraş, din cauza greutăţilor pe care le întâmpină acuma. Dar asta nu este un motiv real  ca să nu cunoască istoria oraşului în care s-au născut şi au muncit o viaţă întreagă.
Mi-a venit ideea să scriu despre cei 575 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Chişinău. Am fost curioasă să văd cum arăta în trecut, cum arată în prezent şi cum va arăta în viitor?
În oraşul meu – Chişinău, este un oraş plin de viaţă, de oameni primitori şi frumoşi la suflet. Chişinăul este aşezat pe un  loc pitoresc, pe cele şapte coline, oraşul produce o impresie plăcută asupra oaspeţiilor şi locuitorii acestei ţării.
Te atrage prin frumuseţea sa interioară, cu parcuri spaţioase şi bine amenajate, însă monumetele istorice şi arhitecturale sunt prea puţine pentru a dezvălui adevărata personalitate a oraşului prin care ar atrage mulţi turişti şi investiţii ca o adevărată capitală europeană ce doreşte să devină.
 Acuma după ce are 575 de ani, Chişinăul nu arată că are acestă vârstă, nu are nimica păstrat şi conservat din aceea perioadă interbelică.
Cu ce să atragi turişti străini dacă nu are nimic Chişinăul din trecutul său de odinioară?
Farmecul interbelic care fascina  mulţi turişti  care vizitau acest oraş  şi mulţi locuitori al acelor vremuri.
Parcă şi acuma când închid ochii, îmi imaginez acele vremuri fermecătoare cu domni şi domniţe, ce se primblau pe drumuri bătătorite şi cu petre pavate.
Simt acel aer boemic aristocratic care te face să visezi uneori cu ochii deschişi că ai vrea să te arunci pentru câteva momente în trecutul istoric al Chişinăului.
 După o istorie zbuciumată cu multe evenimente nefericite,  după război, Chişinăul ajunge ruină, sărac şi distrus. Reîntors după multă vreme de  sub dominaţa rusă,  Chişinăul devine un oraş atractiv pentru mulţi vizitatori ai acelor vremuri. Devine un oraş spiritural-cultural şi arhitectural, ajungând  în zielel noastre să fie un centru urban mare şi vestit prin locuri foarte frumoase şi prin piesaje de neuitat, ce atrag mulţi turişti din toate colţurile lumii.
 În prezent ştim cum arată Chişinăul, cu probleme grave lipsa identităţii istorico spirituală culturală. Sperăm că aceste probleme cu care se confruntă Chişinăul se vor  rezolva în timp şi vom şti să preţuim mai mult oraşul în care ne-am născut noi.
Cel mai important să o facem pentru generaţiile care sunt şi pentru cei care vin din urmă, ar trebui să conştientizăm că oraşul este al nostru şi al copiilor noştri. Ce le lăsăm noi, dacă ne uităm, pot să zic că practic nimica. Dacă vom distruge ceea ce a mai rămas practic vom rămâne fără nimica, dar asta arătă că suntem nişte locuitoii iresponsabili şi inconştienţi că noi distrugem totul în jurul nostru. Dar ar trebui din contra să fim locuitori responasibili şi conştienţi, ar trebui să conservăm şi să consolidăm adevăratele valori culturale, spirituale, arhitecturale ale acestui Oraş şi Ţară.
După o lungă călătorie în trecut şi prezent, ar trebui să mergem şi în viitor. Oare cum va arăta Chişinăul în viitor? Chiar mă gândesc cum va arăta Chişinăul în viitor, şi nu pot să-mi imaginez?
Îmi imaginez că vor fi parcuri şi rezervaţi naturale, vor fi ocrotite monumentele istorice şi arhitecturale, muzeele vor fi consolidate şi conservate care vor bucura locuitorii Chişinăului.
Vom fi mai responsabili şi mai conştienţi de lucrurile pe care le vom avea în jurul nostru. Vom respecta şi aprecia mai mult pentru lucrurile care le-am ştiut să le conservăm şi consolidăm pentru generaţia care va urma după noi.
Am încercat să îmi imaginez şi alte imagini interesante, un oraş  Since Fiction, ca în filmele  din ziua de azi, sună cam nebunesc, dar de ce nu să ţi imaginez  şi atfel de lucruri, nu vom şti cum vă arăta în viitor dacă nu facem nimica pentru Chişinău.
Cu siguranţă va fi un oraş industrializat şi bogat cât de cât, că locuitorii se vor mândri ce au făcut pentru oraşul lor, că au făcut un oraş primitor şi frumos pentru atracţia de turişti ce vor veni în oraş.