1 septembrie 2020

Muzica, Vestimentația și Bucătăria Tradițională Omaneză.

 Următoarele teme pe care vreau să-le discut în acest articol sunt: Muzica, Vestimentația și Bucătăria Tradițională Omaneză, fără care nu lipsește la nici un eveniment important ca căsătoria, sărbători religioase și funerale.

Muzica fără ea petrecerea nu poate avea loc.

În acest articol voi începe cu muzica care este important la orice eveniment ce are loc pentru prima dată la o mireasă care se mărită. Muzica nu lipsește nici la o sărătoare națională a Omanului.
În Oman, spectacolele muzicale sunt oportunități minunate de a vă bucura de ritmurile minunate ale muzicii arabe, combinate cu ritmurile Africii și pasiunea omanezilor pentru dans. La urma urmei, datoriă locației sale în Peninsula Arabică, Omanul a fost influențat de soiuri de culture din India, Portagule, Yemen, Iran chiar și  până în  Tanzania.
Muzica joacă un rol major în Oman și este o parte vitală a tuturor evenimentelor importante din viață, precum nașterea, căsătoria și moartea unei persoane. Spre deosebire de alte țări arabe, toți omanezi participă la muzică indiferent de vârstă sau sex.
În zilele naționale de sărăbătoare, fiecare regiune și guvernământ își pregătesc propria sărbătoare a culturii Omanului.
Există peste 130 de forme cunoscute de muzică tradițională din țară. Diferite regiunii ale țării au propriile culturi muzicale celebre. Cea mai mare parte a muzici tradiționale din Oman este însoțită de dansul și recitarea poeziei, deși stilurile diferă de la o regiune la altă. Dar despre dansurile tradiționale în Oman voi vorbi cu alte ocazii.
La logodnă și nuntă se dansează și se ascultă muzică arabească. Femeiele se distrează și dansează aparte, unde accesul la bărbăți este interezis. Că este acasă la mireasă aparte, unde accesul la bărbați este interezis. Că este acasă la mireasă sau la sala de petrecere(Hall). Femeiele își lasă abayile jos pentru a-și etala ținutele vestimentare și bijuteriile pe care le au. Pe vremuri nu era așa, se purta foarte simplu și fără muzică ca în zilele noastre. 
Tinerele generații ascultă și dansează după muzică modernă, combinând cu muzica arabească.
Femeiele măritate și tinerile fete dansează până la sosirea miresei și după ce mireasa a intrat în sală. Dansurile se opresc, în timp ce intră mirele în sală. Dar aici voi vorbi în următorul articol despre nuntă.


Vestimentația  tradițională omaneză.

M-am gândit să vorbesc despre vestimentația tradițională omaneză, care astăzi este celebră prin coloristică, broderie și țesăturile hainelor erau legate de tradiția fiecărui trib, deși acest lucru numai este cazul.
Înainte ca Majestatea Sa Sultanul Qaboos bin Said al Said să vină pe tron în 1970, o varietate de stiluri vestimentare erau purtate atât de bărbați, cât și de femei. Motivul principal căci această variație a fost granițele în continuă schimbare între Oman și vecinii săi, precum și oamenii lor nomazi.
În actualele granițele naționale și regionale ale Omanului, stilurile vestimentare se suprapun adesea acestor granițe. Drept urmare, mai multe regiuni pot împătăși o serie de stiluri vestimentare.
Începând cu anul 1970, Majestatea Sa Sultan Qaboos a inițiat o serie de schimbări în Oman pentru a unui poporul și moderniza țară. Una dintre primele sale directive a fost pe tema rochiei omaneză unde a fost declarată a o nouă rochie națională pentru bărbați și femei. Această inițiativă nu a fost destinată să înlocuiască stilurile regionale existente, ci să aleagă doar un stil care să devină identitatea de îmbrăcăminte a națiunii pentru prima dată în Oman.
Voi vorbi despre ținuta bărbătească ce reflectă modestia și, în același timp, mândria oamenilor din Oman, caracteristicile acestui costum, legate de condițiile de mediu, confort și tradiție, o dac diferită de costumele folosite folosite în alte țări din Golf.
Femeiele purtau abayaurile lor brodate, iar bărbații în rochiile lor lungi ale lor, zânbesc amabil în timp ce conduc. Ținuta tradițională a țării este atât de intrigantă, cât și funcțională, iar în Oman este o cultură unică care a amestecat multe influențe regionale în faldurile sale.
Ce poartă bărbații zi de zi, rochii lungi și albe, numite în arabă dishdasa, la sărbători și nunți, poartă dishdasha nouă și albă(sau uneori denumită Kandura) este o bucată de pânză care se întinde de la umăr până la gleznă, care alcătuiește rochia naturală a bărbaților din țările din Golf.
Variația la omani are câteva caracteristici și inovați unice în ceea ce privește tradiția și factorul de mediu. Mai este numită și pânză modestiei.
Un alt obiect al ceremoniei care bărbătul o folosește la căsătoriei, ceremonie și sărăbători este Khanjarul( pumnalul de ceremonie), este considerat un simbol al moștenirii, identității, bărbăției și mândrei. În antichitate, Khanjarul ere folosit ca armă împotriva atacului animalelor sălbatice sau inamicilor din deșert. A devenit o armă simbolică purtată de bărbați care ajung la vârstă adultă.
În mână, bărbatul poartă Assa( Bastonul de mers), fabricate din bambus sau din Khaiseran și Meez, provenind din munții Musandam sau Jebel Akhdar. Bărbații omanezi îl folosesc în mai multe trebuințe, pentru a scărpina spatele sau a bate la ușa cuiva și de asemenea este folosit ca accesoriu la dansuri tradiționale. Mai este folosit în călărie atunci când urnești o cămilă sau un cal, sau când urnesc din loc caprele sau oile.
Bărbatul Omanez totul timpul va avea grijă de frizura și de barba lui. Este cea mai valoară coafură din Orientul Mijlociu. Înainte de ceremonie sau căsătorie, bărbătatul se va duce la salonul de bărbați și își va aranja frizura și barba pe care o are.
Bărbatul Omanez totul timpul va avea grijă de frizura și de barba lui. Este ce mai valoroasă coafură din Orientul Mijlociu. Înainte de ceremonie sau căsătorie, bărbatul se va duce la salonul de bărbați și își va aranja frizura și barba pe care o are.
Coafura omaneză este cea mai distinctivă dintre capacele tradiționale din Golf și este cea mai delicat produs. Este format din doup părți: Acest simbol național al identității reflectă pe deplin spiritul unic, simplu și tradițional al oamenilor din Oman.
Ultimul lucru din trusou este încălțămintea care își cumpără pentru a o folosi pentru căsătorie. Acest trusou bărbatul omanez îl îmbracă la logodnă sau la nuntă.

Ținuta vestimentară pentru femeie.

Rochia tradițională omaneză se identifică la femeiele aparținând de la o comunitate la alta. Distincțiile pot fi la fel de simple ca lungimea rochiei sau culoarea acoperii capului la timpul de broderie.
Întrucât Omanul este o țară musulmană, este obișnuit ca femeile să-și acopere capul. Coafura la femeiele omaneze numită lihaf acoperă capul, gâtul femeilor și chiar poate fi înfășurat în jurul feței, deși în Oman, nu este necesar ca femeile să facă acest lucru. De fapt, sultanul le-a interzis femeilor să dețină funcții publice și să-și acopere fețele. Cu toate că unele coafuri sunt simple, majoritatea coafurilor pot fi găsite înfrumusețate cu paiete și broderii care la fac destul de uimitoare.
În mai multe regiune din Oman, la țară și foarte puține de la oraș, femeile omaneze să se dădeau pe la ochi cu Kuhl. Originea sa provine din Egiptul Antic. Purtat de regine și femei nobile, este folosit ca protecție a ochilor împotriva radițiilor dure de la soare.
Kuhl este o pastă obținută prin arderea unei rășini aromatice( fragmentați) și cojilor de migdale. Acest amestesc este pus pe o bucată de pânză, în mod normal bumbac, și îmuiat cu ulei pentru a-și păstra proprietățile. Kuhl-ul autentic are o culoare neagră profundă și o consistență cremoasă și se simte răcoros atunci se aplică.
Kuhl-ul este prea moale pentru a-l păstra sub formă de creion și, prin urmare, are nevoie de un stick pentru aplicare. Recipientul modern este realizat din argint.
Aplicatorul este scufundat și kuhl-ul este târât pe marginea interioară a ochiului. Forma ochilor poate fi exagerată prin desemnarea unei forme care îi înconjoară. Dar nu doar femeile dar și bărbații aplică și kuhl pe ochi.
Femeiele iubesc să fie îmbrăcate în bijuteri de la argint la aur. Omanul are o tradiție foarte bogată și distinctivă în bijurterii. Datorită istoriei îndelungate a națiunilor de navigație și comerț, numeroase influențe ale altor culturi pot fi văzute în bijuteri locale. Parteneri comerciale antici precum India au influență vizibilă până astazi. De la cap până la picioare, ținuta femenină include argintărie, în special printre beduini. În mod tradițional, reprezintă contul de economii al familiei. Dacă o familie are nevoie de bani, femeia poate să decide să-și vândă unele piese.
În diferite regiuni ale Omanului, sunt mai multe stiluri de rochii tradiționale se găsesc în întregul sultanat, fiecare regiune având caracteristici unice. Distincțiile sunt determinate de detaliile de înfrumusețare, dimensiune sau lungime, ornamentație, de tip de fir, țesături și modă.
Un alt lucru important de care femeia omaneză nu poate să nu poarte la evenimente speciale, nuntă, sărăbători și de ce nu pentru înfrumusețaere de la mâini, este henna. Un tatuaj temporar aplicat pielii diverse modele. Pasta se prepară folosind pulbure de frunze de henna.

Cu 2 zile înainte de nuntă, mireasă își aplică henna pe mâini și pe picioare, henna se usucă și devine închisă la culoare.
În trecut, femeile care nu-și permiteau bijuteriile au început să-și împodobească mâinile și alte părțu ale coprului cu cerneală de henna pentru a reproduce formele brățărilor și bijiteriile atârnate. În funcție de părțile corpului și grosimea pielii, pata de heena reprezintă rezultate diferite de permanență.
Mireasa poate să-și aleagă cu cea să se îmbrace la nuntă, în rochie de mireasă albă sau în rochie de mireasă, decât să se îmbrace cum s-au îmbrăcat pe vremuri mamele sau bunicile lor, în ochii tradiționale omaneze. Dar azi multe femei cu posibilități financiare reduse se îmbracă cu rochii tradiționale omaneze.
Pe vremuri în mod tradițional, femeile omaneze purtau pantofi cu platformă din lemn sub tunica lor lungă, dar în zilele noaste nu este neobișnuit să poarte în schimb sandale și pantofi plat.

Mai pe scurt, hainele acestora variază de la o regiune la alta, culorile sunt cele ce caracterizează femeia din Oman. Există numeroase tradiţii şi stiluri de îmbrăcăminte pe care le vezi peste tot în Muscat.


Broderia, culorile vibrante, dar şi decoraţiile nu lipsesc de pe costumele omane. Tipurile de haine din Oman, variază în funcţie de regiune, dar în principiu sunt 2 tipuri principale: rochia uşor largă cu volanaşe, şi cea cusută cu bandă argintie. De pe rochia tradiţională din Oman nu lipsesc broderiile care pot lua până la 2 luni pentru a fi lucrate.

Stilul de îmbrăcăminte al femeilor din Oman este asemănător cu al celor din Pakistan, costumele având modele geometrice şi florale aplicate pe material. Diferenţa constă în faptul că în funcţie de regiune rochiile, au demensiuni diferite, culorile, se amestecă, iar broderiile se aplică până şi pe pantalon. Bijuteriile purtate de femeiele din Oman constituie un accesoriu extreme de important ce nu poate lipsi ţinutei lor, iar ceea ce predomină este aurul deşi argintul este materialul lor traditional.



Bucătăria tradițională omaneză.

Înainte de-a povesti ce se servește la nuntă și logodna tradițională omaneză. Aș vrea să vorbesc pe scurt despre bucătăria tradițională omaneză. Bucătăria omaneză este influențată de bucătăria arabă, iraniană, indiană, asiatică, mediterană estică și africană, ceea ce reflectă poziția Omanului ca un vast imperiu comercial la intersecția rutelor tradiționale de comerț cu mirodenii. Mâncărurile se bazează adesea pe pui, pește și miel, precum și pe baza de orez. Majoritatea preparatelor omaneze tind să conțină un amestesc bogat de condimente, ierburi și marinate.
O parte integrantă a culturii omaneze este qahwa, este reprezentarea perfectă a renumitei ospitalități omaneze, cu curs complet care reflectă esența excepțională, caldă și primitoare a moștenirii omaneze.
Qahwa nu lipsește din casele localnicilor, de la nunți, logodnă, funerali, sărbători și evenimente speciale. Când sunt așteptații invitații la logodnă sau la nuntă, sunt așteptații și serviții cu cafeaua omaneză, o varietate de curmale omaneze, fructe proaspete și uscate, halwa omaneză împreună cu alte bunătăți coapte și prăjite. Oferirea Qahwa este aproape ritualică și reprezintă o reprezentare directă a naturii călduroase și primitoare a localnicilor din Oman.
Dacă are loc logodna și nunta a acasă este totul simplu în comparație dacă logodna și nunta în local ( Hall local de petrecere). De pinde de acum de bugetul fiecărei familie, poate să fie de la simplu până la extravagant.
Cum a mai spus în articolul logodnă, înainte de a veni mireasa în sală, se oferă cafeau omaneză și fructe proaspete, halwa, apa și totul felul de dulciuri și prăjituri. Când mireasa vine la ora 21.00, se dau aperitivele, poate să fie orez cu carne de pui, miel sau poate să fie snaksuri, Mishakak, placintele( sambosa) cu legume și carne și altfel de sandwichuri poate să fie la logodnă. Foarte simplu, poate fi și la nuntă.
Acum vreau să povestesc ce fel de mâncare a fost la nunta mea. Nunta mea a fost făcută la un restaurant din hotel. Dacă faci într-un Hall, trebuie să comanzi mâncarea de la o companie de catering. Cei de la catering îți oferă toate serviciile, ce ține de tacâmuri,  dar și de oameni care să pună pe masă și să strângă de pe masă.
La nunta mea toate gustările au fost puse în holul restaurantului. După ce am venit la ora 21:00, în sală toți invitații au fost invitați să guste din mâncarea gustoasă ce era servită.
Înainte de-a avea loc nunta mea, am ales sala unde avea loc nunta și cât ni se oferea să alegem meniul pentru nuntă. La restaurantul din Hotel, am avut noroc să avem  sală  cât și mâncare, și  am ales ornamente pentru sală.
Am făcut un meniu foarte bogat de mâncare arabească și ceva din europeană. A fost delicioasă și condimentată. Alegerea este foarte mare în bucătăria arabească.

 Va urma!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu