7 septembrie 2020

Nunta tradițională omaneză


În ultimul articol voi vorbi despre nunțile tradiționale în Oman. Voi povesti cum sunt organizate și Care este diferența dintre nunțile din Oman și cele de la noi( Europa)?

Voi începe pe rând să povestesc cum sunt nunțile în Oman. Nunțiile din Oman, și din Golful Arabiei, nu se compară cu nunțiile occidentale moderne. Aici se păstrează cu sfințenie obicieurile și tradițiile, se transmit din generație în generație, dar cel mai mult respectă Coranul și urmează cu strictețe cuvântul în familie.
Peste tot în lume, căsătoria este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente din viața noastră, iar sărbătorile asociate unirii conjugate tind să reflecte această magnitudine.
Mulți turiști se întreabă, Cum sunt organizate nunțiile în Oman?
Nunta propriuzi-să voi povesti mai îndelungat în articolul ce urmează. Nuntă se stabilește de ambele părții, nunțiile se fac ori acasă ori la o sală de petrecere. Nunțiile de la țară se fac acasă dacă nu este prin apropiere vreo sală de petrece, acum  depinde de bugetul pe care îl are mirele că el plătește sală pentru nuntă.
La oraș se fac la sală de petrece, variază în funcție de câți oameni ai de invitat. De exemplu, la nunta mea au fost o sală de hotel, pentru că am avut 100 de invitați, dar în funcție de buget și data în care era liberă. O sală plăcută și încăpătoare. Mâncare ne-a fost asigurată de hotel și la alegerea noastră.
La sala de petrece, se oferă numai sala, dar noi venim cu muzică, fotograful, mâncarea și ornamentele pentru sală, toate se închiriază aparte. Mireasă și mirele se ocupă de tot împreună cu familia.

În mod tradițional, în Oman, căsătoria nu înseamnă doar ceremonia de nuntă. Cu toate aceastea, există două tipuri generale de căsătorii în Oman: cea tradițională și cea modernă.

Voi povesti din perspectiva nunții tradiționale care se face acasă și cea modernă care se face la sală.
Nunta tradițională include bărbați și femei. Sunt locuri separate. Cu toate aceste, nunțile tradiționale sunt obicei în părțile interioare ale Omanului, unde oamenilor le place să practice în continuare. De asemenea, este mult mai ieftin decât nunțile moderne, deoarece are loc atât în casele "miresei, cât și în cele ale mirelui, în partea bărbaților," are loc în moschee.
Înainte de a începe să vorbesc despre ce se întâmplă, aș vrea să explic conceptul unei nunți tradiționale. Nunta are loc în moschee, unde se anunță căsătoria propriu-zisă, în timp ce promite să își îndeplinească datoria față de prietenilor și a familiei sale.
Apoi toți din familie merg să se întâlnesc cu mireasa pentru a-i oferi inelul. Uneori acest lucru se face la casa mirilor, ea ar fi în mod normal îmbracă în rochia tradițională, accesorizată în aur și acoperindu-și capul și în afară de față.
Când mirele intră în timp ce este înveselit de familia încojurată de cuplu, el îi calcă ușpr piciorul drept și îi ține capul cu mâna dreaptă și toți au moment de tăcere în care a citit Al Fatha, care este un verset scurt din Coran, ca un semn din care începe viața lor, iar apoi își dezvăluie mireasa de eșarfa care îi acoperă față.
Această ceremonie este deobicei scurtă. În plus, schimb inele și pleacă împreună pentru o scurtă lună de miere.  Acum sărbătoarea nunții are loc în două case, ale miresei și ale mirilor, unde fiecare dintre familii sărbătorește înainte ca mirele și familia lui să părăsească casa pentru a veni și a lua mireasa înroșită. La fiecare dintre case bărbații sărbătoresc afară iar femeile înăutru.
Există muzică, dans și o mulțime de mâncare, chiar peste 400 de persoane care vor vizita ambele case în această zi specială. Afară dansează cu bastoane de lemn numite assas și sunt îmbrăcați în mod regulat cu dishdasha-urile lor, sayf ( sabii drepte).
În interior, femeile îndepărtate de ochii curioși al bărbaților, dansează și sărbătoresc neîngrădite în cele mai frumoase bijuterii ale lor, cu mâinile pictate în desene complexe mehnidi specifice regiunii( se poate învăța cu ușurință de unde provine o femeie pe baza desenelor mehndi pe mâini).
După trei zile, are loc nunta propriu-zisă. Familia mirelui și oaspeții săi se îngrămădesc în autobuze și mașini claxonând, cântânf bătând din palme într-o cacofonie de zgomote festive, bărbații așteaptă în timp ce femeile scot mireasa frumoasă, roșind la gândul de a merge la noua ei casă și de acolo festivitățile continuă în ceea ce devine acum casa lor. Interesantă scurtă ceremonie era făcută nunta tradițională la țară și se mai respectă și la oraș.
Nuntă modernă. Înainte de occidentalizarea nunților și de introducerea rochiei albe, femeile purtau de obicei o rochie tradițională omană care este brodată puternic în roșu sau verde. Și-ar purta aurul și, chiar dacă este nunta ei, poartă tot o eșarfă care-și acoperă părul și fața, conform credințelor religioase și culturale.
Deși în nunțiile modernizate, care sunt foarte asemănătoare cu conceptul modern contemporan, totuși doar femeile participă la această ceremonie. Mirele își întâlnește mireasa după moschee la sală de nunți care are o capacitate de 400-800 de persoane. Femeiele din ambele familii se întâlnesc, salută și dansează toată noaptea.
Mirele intră mai târziu în aceea seară pentru a face schimb de inele și a face fotofrafii pentru amintire cu familia și prieteni. Dar acum voi povesti cum are loc modernă la sală de petrecere.
Cum a mai zis în cele 2 articole de înainte, totul se începe cu propunerea, pentru care potențialul mire și familia sa se adresează oficial tatăl soției sale pentru a cere permisiunea de a se căsători cu ea. Timpul dintre propunere și acceptare până la nunta finală este considerată perioada de logodnă, timp în care există tot felul de evenimente și formalități, de la acordarea mahr( o zestre obligatorie plătită de familia mirelui către mireasă), contractul de căsătorie, cunoscut sub numele de muajjal, find semnat, părții cu henna.
Fiecare pas al procesului este motiv de sărbătoare, chiar și aplicarea hennei( un simbol al bucuriei și jubilianței) sărbătorită cu măriție pentru o seară sau mai mult. Multe mirese au adăugat încă o sărbătoare la listă, cu dușuri de mireasă cu stil occidental, pentru care prietenii miresei și membrii familiei de sex femenin organizează o zi și o noapte plină de distracție, în care îi fac cadouri și sărbătoresc ziua ei viitoare.
Când vine vorba de ceremonia propriu-zisă, numită Melkah, care are loc în mod tradițional după amurg acasă, majoritatea miresei preferă acum să-și rezerve petrecerile la sălile de nuntă sau în hotelurile elegante. Aceste săli sunt decorate în mod elaborat cu o insulă care duce la podium (scenă) unde o canapea, numită Kosha, stă în fața unui fundal măreț. Aici sunt făcute fotografiile miresei și ale familiei sale.
La aceste adunări festive participă sute de invitați care cântă și dansează și strigă zagareeth, o ululație la-la-la acută care femeile din Orientul Mijlociu o folosesc de obicei pentru a felicita mireasă. Și întrucât nunta nu este un eveniment dedicat exclusiv doamnelor, femeile dezvăluie rochiile frumoase și rochiile colorate sângeroase. În timp ce invitații la nuntă sunt îmbrăcați la fel de farmec, iar mireasa strălucește întotdeauna cel mai strălucitor.
Îmbrăcămintea tradițională de nuntă omană include un top asemănător tunicii, care este foarte înfrumusețat cu decurațiuni și uneori țesut cu fir de aur, împerecheat cu pantaloni la fel de opulenți purtați de desubt. Stilul și culoarea vaziază în funcție de regiune, dar toate ținutele de nuntă includ Lahaf înfrumusețat asortat, o eșarfă care este drapată slabă deauspra capului și tot de felul de bijuterii de argint, inclusiv piesele grele pentru gât, brățari și ornamente pentru cap și frunte și brățări de gleznă asemănătoare unui cătuș.

O schimbare majoră de-a lungul anilor a fost în alegerea rochiei de mireasă, deoarece multe mirese din Muscat poartă ținute tradiționale pentru evenimentele din timpul logodnei, dar optează din ce mai mult pentru rochii de mireasă albă în stil occidental.

Aici nu am specificat, înainte de-a se începe nunta, mireasa petrece toată ziua la salon de înfrumusețare. În Oman,  miresele au un larg pachet de servici pentru ele. Începând de la masaj, spa, manichiură, pedechiură, make-up și coafură.
Mireasa pleacă de la salon îmbrăcată și aranjată pentru nuntă. Dar ajunge la sală la ora 18:00, înainte invitațiilor pentru sesiunea foto. În timp ce invitații ajung la petrecere și deschid petrecere prin dans. Apoi mireasa intră în sală la invitații la ora 21:00, își ia rămas bun de la mama, în timp ce mama miresei o așteaptă în sală emoționată.
În timp mireasa ajunge la canapea, și familiei ei și a mirelui se apropie de ea, fac poze de amintire și îi transmit felicitări pe noul drum în întemeierea familiei. Invitații sunt așteptați în sală de bucate pentru a mânca. În timp ce mireasa are sesiunea foto de la canapeau ei de regiună.
Spre sfârșitul serii, mirele uneori însoțit de membrii familiei intră la petrecere îmbracat într-o vestă albă tradițională, cu un khanjar de argint( pumnal) băgat în centură și un musar colorat(turban), care în aceste zile, este deobicei coordonată de culoarea pentru a se potrivi cu culorile nunției miresei.

Femeiele se îmbracă în abayas și eșarfe și privesc cum merge mirele pe culoar. Uneori  mirii rămân pe scenă, iar membrii familiei urcă după el și fac fotografii și alteori fac o ieșire rapidă. Mai nou unii membrii familiei le fac cadou tort de nuntă. Aceștia taie o bucățică din tortă, oferă unui altuia din bucățică. Face poze împreună cu familia și cu invitații.
Pote să danseze împreună cu membrii familiei. La sfârșitul serii, sala explodează cu aplauze și zagheerat în timp ce cuplu iese și miresele își duce mireasa în noua ei casă.
O nuntă este întotdeauna unul dintre cele mai fericite momente din viața unui cuplu, dar în Oman nu este vorba doar de aduce doi oameni pentru a-și începe viața din nou, ci de a aduce două familii și uneori, două sate împreună și de a le lega într-una dintre cele mai puternice legături cunoscut vreodată de o viață.

O altă întrebare care aș vrea să răspund: Care este diferența dintre nunțile din Oman și cele de la noi( Europa)? Da este o diferență, că la nunta omaneză nu se consumă alcool, nu se dau banii tinerilor căsătoriți sau cadouri în timpul nunți, ci se dă înainte de nuntă sau după nuntă.

La nuntă omaneză cât și la nuntă din Europa se aruncă buchetul mai nou. La nunta omaneză nu se petrece până în zori ca la noi. Ci se petrece până la ora 00:00 noapte cel târziu. Femeiele și bărbați nu dansează împreună, ci aparte. La nuntă omaneză  nu este dezbrăcatul miresei.  Nu se fură mireasa și nu joacă colaci, sau cocoșul și multe alte tradiții pe care le avem.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu