15 iunie 2021

Prima parte: Orașele în care m-am născut

Chișinău orașul în care m-am născut.

Mi-am propus să scriu acest despre orașele în care am călătorit în viața mea, și va conține mai multe părți. 

Am început cu prima parte Chișinăul în care m-am născut, va urmă cu alte orașe pe care nu vreau să le divulg va urma pe parcusul povestiri mele.

Acest articol l-am scris la sfârșitul anului 2014, când eram venită în Oman. Când am plecat din Chișinău cu inima înfrântă și cu niște visuri nerealizate. Inima îmi plângea după niște locuri fabuloase, care  am avut  amintiri frumoase, lăsând în urma mea locuri și oameni care m-au învățat multe. Cu această ocazie vreau să le mulțumesc pentru apariția lor în viața mea. Dumnezeu mi-a dat niște cadouri frumoase pe care nu le voi uita niciodată.

Sincer îmi place să las în urma mea nu doar amintiri, dar și ceva care să le amintească cu drag de mine. Această călătorie a mea prin lume încă nu s-a terminat. Eu cred că deabia se începe și va continua frumos ca un râu curgător în direcția care trebuie să ajungă. Această călătorie continuă frumos, cu multă perepeții, adrenalină și mult curaj care în ultima vreme îmi lipsește de atâta confort.  Îți dai seama că ții pasul pe loc și nu vrei să te rupi de acest confort ca să poți face ceva pentru viața ta.

Am  început să scriu acest articol de suflet pot săi spun așa, când eram într-o perioadă la răscruce de drumuri, încă nu știam că viața are să mă stabilească într-un loc în care trebuie să-mi desfac rădăcinile pentru a le înfinge în pământ, într-un loc încă necunoscut pentru mine. 

Dar m-am lăsat dusă de val. Și m-am gândit să scriu despre fiecare experiență a mea, și istoria ce mă leagă de aceste locuri minunate, dar și istoria fiecărui loc unde am pus piciorul.

Fiecare loc are o istorie aparte și o legătură strânsă ce curge prin sângele nostru.

Istoria este identitatea, cultura și valorile noastre. Ea nu se uită niciodată, este un copac adânc rădăcinat în pâmânt și rămâne pe vecie acolo. Nu se uită niciodată. Îmbătrânește pe aceste meleaguri, în caz doar i se taie de la rădăcini.

Încă demult am vrut să scriu despre orașul Chișinău, dar nu am găsit momentul potrivit. Am lăsat acest articol când inspirația va apărea iar și își va face loc în viața mea. Și iacă inspirația a venit la momentul oportun să scriu despre locurile frumoase în care  am pus piciorul, și am lăsat ceva în urma mea.

Dar acuma, chiar vreau să scriu despre călătoriile şi experienţele mele frumoase, trăite în Chişinău, dar şi trăite în România, măcar că acest oraş nu este aproape de sufletul meu. Aici m-am născut și am crescut până am plecat în România și pe urmă m-am reîntors înapoi pentru a începe ceva nou.

Dar pentru început să-mi aduc aminte cu drag de copilărie petrecută la țară alături de verișori și de bunei care din păcate numai sunt  în viață.  Dar ei au fost primi noștri învățători ai educație, prima vorbă înțeleaptă, primul zâmbet și îmbrățișări călduroase când veneai la țară pe timp de vară.


Vara era lungă că nu mai vroiai să pleci, aici era prima iubire, primele prietenii legate și primele perepeții de care nu vei uita niciodată.

Nu vreau să intru în detaliu că aș avea mult de povestit, dar pe scurt aș vrea să povestesc că Chișinăul a fost schimbat fațada de mai multe ori, mai multe perioade ale istorie. Chișinăul nu arăta înainte cum arată acum. Și nu pot să zic ca sa păstrat ceva din perioadă aceea. Tot a fost distrus de regimurile care au fost atunci și acum. Era un oraș cu străduțe pavate  și fațade ale caselor păstrate din perioada interbelică. Dar totul a fost distrus de război, schimbate de regimurile socialiste de atunci și acum.

Cei care nu au fost vreodată în Chișinău, Republica Moldova vreau să vă invit să vizitați că aveți ce vizita sunt locuri foarte frumoase și puteți să vă îndulciți cu bunătățile naturale de ai locului.

Într-un articol precedent din 2011, am scris despre orașul Chișinău, foarte puțin cu ce se confruntă de fapt în ziua de azi. Și nu mă refer la situația politico-economic, dar mă refer la situația socio-culturală, valori și educația generației care vine.

Nu aș vrea să intru în detalii prea mult despre problemele cu care se confruntă locuitorii acestei țării, că v-aș plictisi prea mult. Dar aș vrea să vă arătat de fapt  cum arată Chișinău în realitate în ziua de azi.

De multe ori m-am gândit să scriu despre Chișinău din punct de vedere istoric, dar nu o voi face. Vă voi lăsa să o descoperiți voi când ve-ți veni în vizită și o ve-ți descoperi singuri. Aveți ce vedea. Nu ve-ți regreta dacă ve-ți veni în Chișinău.


Nu am să povestesc mult despre Chișinău pentru că am scris două articole despre oraș și voi pune link-urile mai jos pentru a le citi despre orașul Chișinău.

https://boguselenush.blogspot.com/2011/06/chisinau-capitala-basarabiei-m-am.html

https://boguselenush.blogspot.com/2011/10/blog-pentru-basarabia.html


                            Scrisă de Elena Boguș

Un comentariu: