26 octombrie 2021

Ultima mea călătorie în perioadă adolescentină.

Castelul Bran, Satul Viscri, Rezervația de urși de la Zărnești, Templul Ursitelor, Cetățuia, Cetatea Râșnov, Cascada Urlătoare, Cetatea Medievală Rupea, și altele le voi prezenta în articolul acesta.

După o săptămână de neuitat în Brașov și Poiana Brașov,a urmat să vedem și alte locații.

A venit momentul mult așteptat să mergem la Castelul Bran, despre care am auzit de el multe povestiri  de la prieteni. M-a fascinat această misterioasă locție care am vrut să o vizitez. Am dorit să facem o incursiune în istoria neamului nostru. Castelul Bran este cunoscut și drept Castelul lui Dracula.

În dimineața următoare, împreună cu familia mea am pornit la drum către Castelul Bran. Am trecut prin Brașov și ca să ajungem la destinația finală, am trecut prin satul Viscri.

 Am auzit că acolo s-a aflat satul prințului Charles în apropiere de Brașov. A devenit famoios de când Prințul Charles a cumpărat această proprietate. Satul este listat în Patrimoniul Mondial UNESCO și oferă o imagine curată și plină de arhitectură a caselor tradiționale săsești.

Aici am văzut aproape la toate casele obloanele din lemn vopsite în culori aprinse.

După ce am ieșit din satul Viscri, am continuat drumul către Cetatea Râșnov, care este considerată cea mai veche cetate din orașul Râșnov.

Un obiectiv turistic unde am văzut una dintre cele mai bine  păstrate cetăți din Transilvania. Cetatea Râșnov este denumită și Cetatea Țărănească pentru că aici, prima și principală ocupație a constructorilor a fost agricultura. Datează din anul 1335 și are un stil arhitectonic simplu, care se aseamănă cu cel al caselor obișnuite, însă își păstrează aerul medieval chiar și după 500 de ani de existență. Ne-am plimbat prin cetate,  și am vizitat  expoziițile aflate de acolo. Am aflat istoria ei  și povești interesante de la ghidul care presta servicii turiștilor.

După ce am vizitat Cetatea Râșnov, am plecat către Castelul Bran, se află 30 de km de Brașov. Am putut vizita unul dintre cele  mai spectaculoase obiective turistice.

Castelul Bran are în spate o mulțime de mistere fascinante și o istorie foarte interesantă. A fost construit inințial în scop militar, însă pe parcurs structura acestuia s-a tot schimbat. Foarte mulți turiști aleg să îl viziteze datorită poveștii despre Dracula.

 Era o amiază frumoasă și răcoroasă de primăvară, și mulți turiști care vizitau castelul. Am solicitat un ghid turistic care să ne vorbească despre istoria Castelului. Am fost un grup de10 persoane.

Mica noastră călătorie prin Castel a început din curtea interioară, în spatele unei porți mari de lemn, a fost săpată o fântână adâncă de 57 m, în secolul al XV-lea.

 Fântâna era folosită în dublu scop: alimentarea cu apă și locul de refugiu.

Curtea era decorată cu flori, florile fiind o pasiune a Reginei Maria. Tot în curtea interioară, la baza turnului rotund( fostă cameră a tunarului-turn fiind odinioară turnul pulberăriei). Regina Maria a amenajat o capelă, pictată de Arthur Verona.  În care în anul 1941 Principesa Ileana a despus rămășițele pământești ale Principelui Mircea,îndeplinind astfel o mai veche dorință a mamei sale.

Am aflat de la ghid faptul că Castelul Bran este unul dintre cele mai populare castele din România, vizitat atât de turiști români, dar și de cei străini. Legenda lui Dracula face din castelul Bran unul dintre cele mai căutate obiective turistice din România.

Castelul adăpostește 57 de încăperi și 4 etaje. Urcând cele 29 de trepte, am intrat în cameră de gardă, apoi ne-am urcat spre etajul 1. Acest etaj găzduiește, apartamentul Reginei Maria, compus din dormitor, sufragerie și salonul mare. Vechiul birou al castelanului a devenit, după 1920, dormitorul Reginei, închis prin cele 2 uși din fier forjat. În capelă din perioada Evului Mediu este în prezent, amenajată Sala Castelanilor, iar vechea sală de consiliu a fost transformată, la începutul secolului trecut, în Salonul Mare unde se mai pot observa și astăzi urmele unei siluete drepte, pictată în frescă.

Interioarele sunte presărate cu reproduceri după imagini din perioada interbelică, iar printre piesele reprezentative aflate la etajul I se numără o statuetă olandeză din secolul XVII, sculptată în lemn de măslin, care îi înfățișează pe Sfântul Iosif și sculptură de bronz, realizată în 1935 de către Principesa Ileana-capul Arhiducelui Ștefan, primul său fiu.

În timpul lucrărilor de restaurare din perioada interbelică a fost descoperită în turnul de est, o scară secretă, îngustă, ascunsă în grosimea zidului. Treptele de piatră fac legătura între etajele I și al III-lea. Cu niște mici, luminate, scara dă senzația unei catacombe.

Natura a fost generoasă cu această zonă. Ea este înconjurată de siluetele impresionante ale masivelor Bucegi și Piatra Craiului, două dintre cele mai importante elemente din peisajul turistic montan românesc. Piesajul din această zonă este un amestesc armonios de diferite dorme de relief, iar cei care vizitează castelul au parte de prieliști minunate de la înălțime.

Coborând scara principală de acces, se va ajunge la etajul al II. Casa scării principale este decorată cu basorelief pictat, de influență renascentistă, Madona cu Pruncul și Sfântul Ioan Botezătorul-copil. Aici a fost amenajat apartamentul Regelui Ferdinand, compus din cameră de zi, dormitor și sufragerie.

Ieșind din sală constumelor, se trece printr-o încăpere unde este amenajată o expoziție de scuturi și arme albe, folosite de-a lungul timpului în această regiune. După ce se străbate coridorul de apărare, la capătul acestuia se ajunge la sala de cinema, unde rulează, preț de câteva minute, documentare legate de Casa Regală, apoi se coboroară spe curtea interioară, pe scara de piatră.

Cea mai mare încăpere a castelului a fost proiectată de arhitectul Karel Liman într-un vechi pod al cetății și a devenit, astfel, Salonul de muzică și bilioteca, unul dintre locurile preferate ale Reginei Maria. În această cameră, suverana i-a ascultat pe George Enescu, care cânta divin la vioară, și pe pianista Cella Delavrancea. Acum este expusă o pianiană marca Ernest Rosenkranz, fabricată la Dresda în secolul al XIX-lea, alături de fotocopii cu  Regina Maria sau cu Principesa Ileana și un vas pentru jăratec, numit brasero, confecționat din alamă, în secolul al XVIII-lea, folosit pentru încălzirea încăperii.

Vizita continuă cu loggia, construită în 1922, după planurile arhitectului Liman, având arcadele deschise spre curtea interioară, amenajată ca sufragerie de vară.

Terasa, construită în vechiul pod al cetății, constituie spațiul de unde se pot observa, în vale Casa Vămii, drumul comercial, zidurile  de apărare, uzina electrică, amenajată în 1932, iar spre nord, foișorul de lemn din vârful donjonului, de unde străjerii cetății supravegheau întinderea dintre Munții Bucegi și Piatra Craiului, vestind apropierea dușmanilor.

În perioada interbelică, la cel de-al IV-lea etaj a fost amenajat un apartament pentru Principele Nicolae. În salonul acestuia pot fi admirate un bufet bogat sculptat în stil neo-baroc italian, o masă neo renascentistă și o vitrină hexagonală, în stil Biedermaier, unde sunt expuse pumnale din colecția privată a Arhiducelui Domnic de Habsburg, iar în cameră de joc regăsim o garnitură formată dintr-o masă și 4 scaune, în stilul Regenței engleze de la începutul secolului al XIX-lea.

După Castelul Bran ne-am îndreptat către Templu Ursitelor o altă destinație de care părinți ne povesteau că acolo se îndeplinesc dorințele. De la jumătate de oră cu mașina se află cea mai mare Rezervație de Urși brun din lume  Aici am avut ocazia să vedem animalele dintr-un mediu sălbatic și unde te poți bucura de un piesaj de neuitat.

Am stat acolo, am hrănit urși ne-am fotografiat. Apoi am plecat la Templul Ursitelor.  

Cei care doresc să viziteze această locație trebuie să știe că este situat la 45 de km de Brașov, Templul Uristelor de Sinca Veche are o poveste fascinantă.  De acolo multe povești miraculoase și întâmplări care m-au înspăimat.

A devenit unul dintre cele mai vizitate obiective turistice deoarece oamenii care au fost acolo au susținut că acesta este locul unde dorințele devin realitate. Specialiștii în radiestezie ( fenomenul prin care un sistem viu recepționează extrasenzorial un anume semnal de infoenergetic de interes, necunosct) au susținut că, Templul Ursitelor emană o energie curată și rar întâlnită.

Priveliștea fascinantă nu te lăsa să pleci.

După o pauză, unde am luat prânzul la un restaurant de acolo, cu mâncare tradițională românească.

După ce am terminat de vizitat acele locuri frumoase, am plecat către o altă destinație cu notă istorică.  I se spune Cetățuia sau  Dealul Cetățuia, Cetățuia Brașovului cu un obiectiv turistic important care se află aproape de centrul istoric al orașului Brașov.

Din citate poți am dmira frumusețea orașului Brașov, partea istorică și cea a nouă a orașului, dar te poți relaxa și la terasa aflată în interior. Cetățuia Brașovului a servit în trecut ca închisoare și depozit. Și acum atracție turistică pentru vizitatori care vin să admirea priveliștea locului.

Ne-am urcat în mașină și am plecat către o altă destinație  pe care vroiam să o vizităm : Cascada Urlătoarea. Pentru a ajunge la Cascadă trebuie să pornești din Bușteni, oraș situat aproape de Brașov, la circa 30-50 de minunte de mers cu mașina. Este una dintre cele mai accesibile cascade din România, fiind un punct de atracție turistică foarte populară.  Acolo poți găsi apă rece și curgătoare .

După ce am lăsat în spate Cascada Urlătoarea, luat-o către Tâmpa rezervație naturală unde vei gasi 35% din speciile de fluturi din România. Muntele Tâmpa este unul dintre obiectivele turistice principale ale orașului Brașov. Are aproximativ 950 de metri și odată ajunși acolo am avut ocazia să vedem cea mai frumoasă priveliște orașului.

Muntele Tâmpa are o arie protejată, se întinde pe o suprafață de 150 ha și este recunoscut deja pentru florile rare pe care le-am putut vedea acolo, și pentru multitudinea de specii de fluturi.

Traseul nostru a continuat cu Cetatea Medievală Rupea, cetatea care a renăscut din cenușă. Cetatea Medievală se află în topul celor mai vechi fortificații din România. În perioada comunistă, cetatea a ajuns ca o ruină, iar din anul 2002 au început demersurile pentru renovarea întregului oraș Rupea. În anul 2013 s-au terminat toate lucrările de renovare, iar de atunci Cetatea Rupea a devenit un obiectiv turistic vizat lunar de mii de turștii pe lună.

După ce am terminat cu acestă minunată locație. Am plecat acasă. Am trecut să vedem Satul Săsesc Prejmer cel mai frumos sat săsesc din România. Aflat la 15 km de Brașov, satul săsesc Prejmer a devenit un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratezi. Este celebru datorită bisericii fortificate ce este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Biserica ce este o mărturie a tradiției sașilor transilvăneni. Este cea mai impunătoare biserică fortificată din sudul-estul Europei, care deține și trei stele Michelin, cea mai înaltă distincție pentru o clădire de la noi în țară.

 Am terminat această minunată călătorie cu familia prin județul Brașov.

 Ne-am îmbogățit cunoștințele atât istoric,  și cultural și tradițional. A fost o vacanță de neuitat. Mi-a rămas în memorie ca ceva sacru pentru sufletul meu.


                                                                    Scrisă de Elena Boguș

2 comentarii:

  1. Super tare, bravo. Weekendul asta ma duc acolo în zona.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce articol interesant, foarte mult mi-a placut , parca mam simtit si ei pe acel plai...

    RăspundețiȘtergere