29 mai 2020

O călătorie prin Muscat : Fortăreața Al Jalali și Fortăreața Al Mirani din Muttrah


Fortul Al Jalali, cunoscut și sub numele de Fortul,( cunoscut și sub numele de Fortul A’Sharqiyah) situat în vechiul  Muscat și are o vedere uimitoare spre Marea Oman. Fortul este format din două turnuri impunătoare conectate de un zid punctat de găuri pentru tunuri.
Clădirile sunt complet izolate și nu pot fi accesate de pe fațada sa stâncoasă, în schimb există un pod mic și scară care se termină la unul dintre suporturi pentru o ieșire în siguranță.
Construit de portughezi în 1587, atât Al Jalali, cât și vecinul său, fotul Al Mirani, au jucat rolurile importante în anii colonizării portugheze, înainte de a fi recuperați de Omanezi la mijlocul secolului al XVII-lea.
Astăzi, fortăreață de pe vârful dealului găzduiește un muzeu privat înființat de Sultanul Qaboos bin Said pentru a expune obiecte din moștenirea națională a Omanului, vizitând demnitari și șefi de stat. Ajuns de o scară tăiată în stânci sau cu o telecabină, puternică cetatea găzduiește o serie de parade militare și sărbători orașe, dar rămâne închisă publicului, cu excepția evenimentelor speciale.
Am avut impresii uimitoare când am văzut această fortăreață de jos în sus. Am vrut să o vizitez, numai când am văzut-o, dar niciodată nu am avut timp să urc până la ea.

În 2019, am avut această ocazie să urc sus până la ea. I se mai spune și Fortăreața din Muttrah sau Al Jalali Fort, există și o legendă de unde provine acest nume. Legenda spune că a fost numită după un comandant Baluchi, numit Mitr Jalal Khan din tribul Hooth, așa că Fort Al Mirani a fost numit după fratele său, Mir Miran, care era și comandant. Fortul Al Jalali este și cunoscut și sub numele de Fort Sharqiya Ash. Dar cine știe dacă această legendă e adevărată sau un mit.
Fortul Muttrah se află în Corniche, ce se întinde pe mai mult de 3 km pe  Portul Sultan Qaboos, Corniche Muttrah are vedere la frumoși munți robuști și este una dintre cele mai frumoase priveliști atunci când îi vezi în fața ta.
În partea de nord al Corniche se află o piață de pește și un dock pentru vaporul sultanului și pentru croazierele care intră în port, iar întreaga lungime a esplandului este punctată cu fântâni și grădini curate.
Știam că Fortul era închisă pentru vizitatori, dar în aceea zi când, am vizitat-o era deschisă. M-am bucurat enorm de mult să o vizitez și să-i cunosc istoria ei. Ca să ajungi până la ea, trebuie să treci printre străduțe înguste și trebuie să urci până în sus ca să ajungi la intrare Fortăreței. Cu cât te urci în sus priveliștea se schimbă, întorci capul și vezi Muttrah Souq se vede în zare. E o piață mare, una dintre cele mai vechi piețe din Oman, care datează de aproximativ 200 de ani și vinde diverse obiecte artizanale, dulciuri, mirodenii și parfumuri arabe.
Situat în wilayat-ul din Muttrah pornește de la poarta cu vedere la Marea Omanului și Corniche, și se termină la poarta care duce în vechile cartiere ale orașului. Te plimbi prin alei înguste și acoperite cu lemn, piața este, de asemenea, cunoscut de localnici sub numele de Piața Întunericului, datorită numeroaselor, benzile sale căptușite de magazin care aruncă soarele în timpul zilei.
În timp ce te plimbi prin Piață, mirosul de tămâie și mirosul tare de mirodenie te face să nu pleci din piață, iar culorile aprinse ale materialelor și lucrurilor artizanale te face să le cumperi numai când le vezi. Te poți pierde ușor printre străduțele înguste ale pieței, te fură cu privirea rochile și bijuteriile frumoase ce stau atârnate în vitrină.
Uite mă în sus! Vizitând această frumoasă și mare fortăreață te confuzi în istorie. O istorie,  bogată de evenimente și interesantă. Inima îmi bătea tare de emoție și fericire, în sfârșit eram sus, vedeam totul în jurul meu. Mare Oman, Piața Veche, Corniche, mașini și oameni care se plimbam pe străzile Corniche-ului, era o vreme frumoasă și răcoroasă.  Te plimbai prin toate camerele cu tunuri ai Fortăreței. Puteai vedeam tot Muttrah  din toate unghiurile. Priveliștea este de nedescrisă, numai cu ochii tăi poți vedea și trăi acele momente frumoase. Marea Omanului era liniștită, păsările zburau către țărm pentru a mânca grăunți și  fărâmituri hrănite de localnici și de vizitatori.

Pe lângă asta am vizitat și cunoscutul și sub denumirea de Al Gharbia  For, Fortul Al Mirani este bastionul vecin al Fortului Jalali care oferă un spectacol minunat al arhitecturii portugheze-omaneze, din timpurile anterioare. Comandând o vedere a dealurilor înalte de stâncă la capătul Peretului de vest se poate ajunge urcând un zbor de scări sculptate în stâncă. La baza muntelui este construit un doc mare, iar vizitatorii pot vedea doar castelul doar din exterior.


Este o priveliște de nedescris, doar trebuie văzut cu ochii tăi ca să înțelegi frumusețea de afară ce se poate vedea de sus, Marea și Corniche-ul Muttrah. 








2 comentarii: