În articolul trecut, am vorbit despre locurile istorico-culturale, frumusețiile și aspectele orașului Iașul, de care m-am îndrăgostit.
".... Călător și trecător, cum era întotdeauna, Iașii sunt pentru mine un popas tihnit(...). Vaselia lui îmi apare în fel cu totul intelectual, sub icoana amicilor mei literați, adunați în discuțiuni și lectura(...). O zi petrecută în Iași era totul ideal unde fiecare are vrea să-și petreacă viață ca nicăieri aiurea. Era, în acest oraș domnesc, cuprins de melancolia amintirilor prea mari, mai mult intelegentă și mai cult pentru cele intelectuale, decât în oricare centru românesc..."Gala Galaction - Iașii-prea erau. "
În acest articol vă voi povesti despre călătoriile mele cu colegii mei și minunata excursie în afara Iașului.
O altă locație interesantă, este Palatul Roznovanu-Primăria Iași.
Construită în secolul al XVIII-lea, Palatul Roznovanu a aparținut cele mai bogate și influențe familii din peisajul politic al Iașului acelor vremuri.
Această locație minunată, pentru o vreme a fost reședință regală, iar în Primului Război Mondial a găzduit sedii ale ministerelor, regugiate de la București. Biroul actual al primarului a fost biroul regelui Ferdinard, iar sala de ședințe a Consiliului Local a fost locul în care s-a întrunit Consiliul de Război al României în 1918.
După această minunăție am intrat la Biserica Sfântu Nicole Domnesc. Biserica Sfântu Nicolae Domnesc a fost întemeiată de Ștefan cel Mare, și aproape toți voievozii Moldovei au fost miruiți aici. A fost renovată în perioada 1888-1904 de către Lecomte de Nouy, cu un iconostaș placat cu aur, sculptat în lemn de tei și pictură în stil bizantin.
De aici, strada Anastasie Panu conduce către centrul civic, inițial centru comercial în stil comunist. În zilele noastre, dezvoltarea post-comunistă se manifestă prin lipsa uniformității arhitecturale, zona alimentară mutându-se sub o cupolă de sticlă în spatele noului Mall Moldova.
Afara ningea foarte tare, a îmbrăcat orașul în alb. Era umezeală, simțeai cum îți intră în oase. Dar trebuia să merg departe să văd alte locații frumoase și nevăzute.
Într-un parc îngrădit în spatele Hotelului Europa, se află "Mănăstirea Barboi,"care este într-o stare bună. A fost construită în perioada 1613-1615, afectată de cutremurul din 1829 și renovată. Inspirată de arhitectura de pe Muntele Athos, biserica prezintă patru tunuri cu două cupole semi-sferice și este singura din Iași în formă de cruce grecească.
Anii de studenție au fost frumoși și plini de experiență alături de prietenii noi pe care mi-am făcut.
Într-una din zile un coleg de-al meu mi-a propus să ne plimbăm prin Iași, să vedem locuri interesante, printre ele a fost "Mitropolia Moldovei și a Bucovinei." În cei patru ani de studenție deseori treceam să aprind o lumnare și să mă rog. Este o legătură puternică și o putere inestimabilă.
Orașul Iași, capitala culturală a Moldovei, este renumit pentru încărcătura sa spirituală, oferind turiștilor săi posibilitatea de a descoperi unele dintre cele mai impresionante lăcașuri de cult ale Moldovei. Printre acestea se numără și Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, localizată în zona centrală a orașului.
Aceasta este renumită pentru că adăpostește Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Sute de mii de credincioși merg acolo în fiecare an, cu ocazia celebrării zilelor orașului pentru a se ruga la moaștele Sfintei Parascheva, despre care se spune că a produs numeroase minuni în rândul credincioșilor.
Monumentala catedrală ieșeană este marcată de patru ture masive, iar arhitectura sa este inspirată de stilul baroc, care marchează atât elementele decorative din exterior cât și cele din interiorul său.
Lângă Mitropolia Moldovei și a Bucovinei, se află Catedrală Română-Catolică, în timp ce ieșeam biserică, am trecut din curiozitate, am văzut cum se adunau credincioși și am auzit cum cânta corul, am intrat să aud litutghia lor.
Ce mi-a atras atenția la Catedrală Sfânta Maria Regina este forma sa circular, rar întâlnită la biserici. Interior este dominat de icoană mosaic din altat ce o înfățișează pe Sfânta Fecioara Maria și animat de vitraliile din cele 24 de orgive.
După aceea am vizitat o altă biserică importantă care este lângă Catedrala Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi care este cea mai frumoasă ctitorie a Domnului Țării Moldovei, Vasile Lupu, fiind construită în 1637-1639. Înfățișarea mănăstirii este unică datorită ornamentelor exterioare, care acoperă întreaga clădire și care a fost inițial aurită. Aici a fost înhumat Alexandru Ioan Cuza.
Considerată un monument arhitectural de mare valoare în Iași și în întreaga țară, Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi atrage atenția prin arhitectura sa impresionantă și datorită decorațiunilor sale unice din piatră, care împodobesc fațade superioare. Întemeiată de către Vasile Lupu și construită în perioada 1635-1639, a fost de asemenea în perioada 1641-1889 adapostul moaștelor Sfintei Parascheva, înainte de mutarea acestora în catedrala Mitropolitană. Fabuloasele și complicatele elemente decorative exterioare alcătuiesc o dezordine în figură geometrice care nu ar părea nelalocul lor pe cele mai rafinate moschei din aceeași perioadă.
Ca o țesătură în piatră, fiecare portiță exterioară este elaborate și sculptată în 30 de fâșii de zigzaguri și cercuri împletite, presărate cu trandafiriîn arcuri și împletituri.
Mănăstirea este de asemenea faimoasă ca fiind locul primei topografii din Moldova, înființată de Vasile în 1640, iar prima sa școală datează în 1641.
După ce am vizitat această minunată mănăstire, am fost și la Mănăstirea Golia, este așezată într-o grădină de trandafiri, în spatele unui zid înalt de piatră. Inițial la limita nord-estică a orașului Iași, a fost întemeiată de către boierul Ioan Golia la început secolului XVI-lea și a fost reconstruită și extinsă în 1650-1653.
Turnul Mănăstirii Golia este unul dintre simbolurile Iașului, și o atracție turistică importantă, dacă urci cele 120 de trepte până sus, vei vedea o panorama superbă asupra orașuilui.
Pe lângă biserica din complex, construită de Vasile Lupu în anii 1650-1653, în incinta zidurilor de apărare se mai păstrează și o casă cu coloane din secolul al XVIII-lea, unde a locuit temporar Ion Creangă, cât a fost diacon la Golia.
Într-o liniște aproape rurală, trei mănăstiri de la capătul sudic al orașului alcătuiesc un loc ce nu merită de vizitat. Aceaste Mănăstiri sunt Mănăstirea Cetățuia, Mănăstirea Frumoasă și nu în ultimul rând Mănăstirea Galata.
Pe culmea unuia dintre cele șapte dealuri,
Mănăstirea Cetățuia se bucură de un calm atât de liniștitor, încât pare desprinsă de restul orașului. Construită în perioadă1668 -1672 de către voievodul Gheorghe Duca. Mănăstirea este remarcabilă pentru faptul că a supraviețuit aproape intactă în spatele zidurilor de piatră, de 7 m înălțime și 1.4 m grosime. Biserica în sine, o versiune mai simplă a Mănăstirii Trei Ierarhi, păstrează fresescele originale celor trei frați aromani de la Ioannina.
De aici, la 20 de minute pe jos către oraș de-a lungul bulevardului Poitier, se ajunge la
Mănăstirea Frumoasa. Deși locația sub dealul Cetățuia este mai puțin spectaculoasă, grădinile sale adorabile o fac demnă de numele acesta, Mănăstirea Frumoasa. Întemeiată în secolul al XVI-lea de către Meletie Balica, a devenit mănăstirea în 1618 sub Gavrile Movilă și apoi sub curtea princiară a lui Grigore Ghica. Cu puternice influențe ruse și ucrainene în arhitectura sa, biserica datează din 1836.
Tot pe același deal cu același nume,
Mănăstirea Galata a fost întemeiată de Petru cel Șchiop între anii 1582 și 1584, și are un frumos și impunător turn cu clopot. Singura parte originală este biserica tipic moldovenească, în timp ce celelalte clădiri au fost construite în anul 1960. Mai izolată decât Mănăstirea Frumoasă, dar nu precum Cetățuia, ea are o grădină îngrădită unde măicuțele lasă vitele la păscut, și un atelier de lucru unde realizau veșminte liturgie și lucruri brodate.
În acest articol vă voi povesti despre o excursie în care am făcut-o în penultimul an de facultate împreună cu colegii mei și profesorii noștrii.
Era o zi de martie rece și însorită, iarnă nu vrea să ne părăsească încă. Însă timpul ținea cu noi și puteam să ne bucurăm de priveliștea de afară.
Planul excursiei noastre era foarte interesant distinația finală era Iași. Târgul Frumos, Palatul Ruginoasa, Miclăușeni, Piatra Neamț și destinația finală Bicaz, Lacul Roșul și întoarcerea către casă. Ne-am strâns cu toții la ora 8 dimineața în fața Universității Alexandru Ioan Cuza. Autobusul ne-a așteptat pe toți să pornim la drum.
În timp ce am ieșit din
Iași, șoferul a luat-o către satul Ruginoasa la o distanță de 60 km de municipiului Iași între orașele
Târgul Frumos și Pașcani. Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza
de la Ruginoasă este un palat construit în stil neogotic în anul 1804, care a
aparținut inințial familiei Sturdza și actualmente muzeu memorial dedicat
Domnului Unirii.
“Casa domnitorului de la “Ruginoasa” era cunoscută ca
Rușinoasa, din cauza amorurile de ochii lumii și de urechile familiei. În plus,
se zice că palatal este blestemat pentru că noaptea ar fi bântuit de fantoma
unui prinț care a locuit aici.
Palatul, care astăzi adăpostește muzeul memorial Al. I.
Cuza, a fost construit în primul deceniu al secolului al XIX-lea, de
vistiernicul Sandulache Sturdza, care a comandat arhitectului vienez Johan
Freiwald ridicarea unei luxoase reședințe pe locul vechii case boierești a
strămoșilor săi. Stilul inițial a fost cel neoclasic, păstrat de capela
reședinței, stil care se impusese cu predilecție în arhitectura civilă din
Moldova acelor timpuri.
Clădirea, care păstrează și astăzi caracteristicile
stilul neogotic, inspirit de romantismul german este de forma pătrată, cu un
etaj, fiecare din cele patru fațade având aceleași elemente peroane largi,
balcoane sprijinite de lespezi de piatră.
Asemănarea frapantă cu palatul, de la Miclăușeni, jud.
Iași, nu este întâmplătoare, acesta fiind construită de o altă ramura a
familiei Sturdza.
După ce am ieșit din Palatul Ruginoasă, am luat-o către
Tg Neamț, în casa care s-a născut marele poet Mihai Eminescu în Ipotești. În
1924, casa copilăriei lui Eminescu nelocuită ani de zile, ajunsese o ruină. În
1940 este inaugurat la Ipotești primul muzeu memorial, înființat în casa
recostruită în 1934 pe același loc. Întrucât nu respecta structura
originalului, casa muzeu este dărămată, iar în 1979 se inaugurează o altă, reconstruită pe vechea fundație a casei
Eminoviceștilor.
Începând cu anul
2000, finișajul exterior și interior al casei, mobilierul expus parte originală
parte provenind din a doua jumătate a secolului al XIX-lea reînvie atmosfera
celor treizeci de ani(1848-1878) în care familia poetului a locuit la Ipotești,
în casa construită de căminar odată cu mutarea definitivă la moșia din sat.
După ce am vizitat această bogăție frumoasă culturală spiritual,
ne-am urcat în autobus și am luat-o către Miclăușeni, situat la 65 km de Iași,
cunoscut și sub denumirea de Palatul Sturza, castelul în stil negotic care a fost construit la sfârșitul secolului
al 19-lea ca reședință a lui Gheorghe Sturdza.
Influențele negotice se regăsesc în decorațiuni cum ar
fi: turnulețe, armuri medievale, sala de manej, dictoane latinești însiscrise
pe pereți, turn de intrare cu pod peste șanțul de apă.
După ce am terminat de văzut Palatul Miclăușeni, am
luat-o către Bicaz și Lacul Roșu. Ceea ce am văzut m-a impresionat cel mai
tare, frumusețea locurilor și ospitalitatea localnicilor.
Am hotârât să luăm prânzul la Lacul Roșul. Ne-am
îndreptat către orașul Bicaz, un oraș în
județul Neamț, Moldova, România, format din localitățile componente
Bicaz(reședința), Capsa, Dodeni și Izvorul Muntelui, și din spatele Izvoru Alb,
Potoci și Secu.
Cheile Bicaz sunt chei situate în partea central a
Munților Hășmas, în nord-estul României în Județul Neamț și Harghita,
dezvoltate în calcare jurasice. Se află în partea central a culmii estice
Țulgheș-Valea Rece a Masivului Hășmaș. Axul principal al acestora este
reprezentat de către râul Bicaz. Monument al naturii, sunt incluse ariilor
protejate de interes național. Cheile Bicazului din județul Neamț și Lacul Roșu
din județul Harghita, fiind situate în aria de protecție integral a Parcului
Național Cheile Bicazului- Hășamș. Piesajul care se deschide în fața noastră
era de nedescris.
Cheile, străbătute de râul Bicaz, fragmentează adânc
Munții Hășmaș în porțiunea central a culmii estice a acestora, Tulgheș-Valea Rece,
despărțind culmea respectivă într-o porțiune nordică și una situată la
sud(Culmea Dămuc).
Deși cheile au apărut într-o masă de calcare jurasice,
de-a lungul traseului Lacul Roșu-Bucazu Ardelean se întâlnesc și asociere de
jaspuri, cenuși vulcanice și conglomerate, care, alături de existența rocilor
diferit colorate și viariate ca formă și alcătuire, precum și în contextul în
care pe axa cheilor se află majoritatea punctelor de atracție din zonă, fac ca
aici să existe unul dintre cele mai remarcabile atracții turistice din Carpații Românești.
Am ajuns pe barajul Bicaz, erau mulți turiști din toate
colțurile lumii. Ne-am bucurat de priveleștea de afară. Ni s-a făcut
foame.
Profesorii noștrii ne-au anunțat că v-om mânca la Lacul
Roșu, la un restaurant cu specific românesc.
În fața noastră turiștIi urcau la deal și coborau la
vale, pe un drum îngust și stâncos. Pe partea stângă erau magazine cu produse
artizanale. Comercianții vindeau tot felul, de la produse handmade până la
produse meșteșugărești. Aveai de unde
cumpăra cadouri pentru cei dragi.
Era o frumusețe de nedescris și am avut impresii pe
măsură. Aerul curat și răcoarea de a afară, te făcea să nu pleci
În fața noastră se deschidea Poarta de Piatră, care ne-a
deschis drumul.
Pe urmă am văzut,
pe partea dreaptă o cruce în vârf în vârf de munte. Acel loc am aflat mai târziu era
denumit Piatra Altarului.
De acolo am intrat în Intrarea în Gâtul Iadului, o
porțiune de drum era îngustă, și pe urmă s-a deschis o privelește frumoasă niște
Serpentine care duc până la Tunelul Lacul Roșul.
Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit
de benefic pentru trătarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii,
neurașteni. Valea este practic fertile de vânturi, aerul deosebit de curat,
bogat în aerosoli, împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru ce
caută surse de regenerare rapidă pe calea natural începând cu anii 1990, tocmai
turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de
vedere a serviciilor turistice a acestei zone.
Lacul Roșu(local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urmă prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6.9 magnitutudine, VIII intensitate la Poalalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la o distranță de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita. La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m și volumul apei care se acumulează este de587.503 m. Lacul s-a format la atitudinea de 983, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin. După ce am văzut această minunățile, am mâncat la restaurant local. Eram obosiți, dar am petrecut două ore minunate. Am urcat în autobus și ne-am dus către Iași.
La închiere vă recomand dacă treceți prin România, numai decât să vedeți aceste minunate locuri, de o frumusețe rară. În curând vă voi suprinde cu noi impresii și amintiri.
Scrisă de Elena Boguș
Bravo
RăspundețiȘtergereExistă momente în viață care schimbă și definesc ceea ce ești. Călătoria într-un loc nou, lansarea în mijlocul aventurii necunoscute, cu o minte deschisă către lume și către orice te așteaptă, este exact unul dintre aceste momente.
RăspundețiȘtergereCălătoriile ne învață lucruri, nu doar despre lume și diferitele sale culturi, dar și despre noi înșine. Multe sunt felurile în care te pot schimba călătoriile, iar dacă te încumeți și o pornești în lumea largă, așteaptă-te să descoperi laturi ale tale pe care nici nu le bănuiai.