17 august 2020

LOGODNA ȘI PETRECEREA DE LOGODNĂ!


Următorul articol pe care îl voi prezenta este Logodna și petrecerea de logodnă și alte teme care ține de tradiție, dotă(Mahar) și de nuntă în Oman.
De când am venit în Oman, am participat la multe nunții omaneze, și una dintre ele, este nunta mea, toate sunt la fel doar diferența că viitoare mireasă poate schimba stilul logodnei și a nunți sale.
La ce vârstă se pot însura/mărita musulmani?
În Oman, tinerii musulmani  îndată ce ajung la vârsta potrivită( vârsta potrivită se începe de la majorat când tinerii omanezi sunt gata și pregătiți să înceapă o viață de familie), pentru căsătorie, el/ea va indica în mod direct dorința lor de a-și întemeia o familie cu tânăra/tânărul ales.
În Islam, căsătoria este precedată de o logodnă. Nu este o vârstă specifică când tinerii se pot căsători, atunci când sunt pregă să o facă atunci le cer mamelor să le caute o candidatură potrivită pentru a se căsători, e dorința lui/ a ei, de a se căsători, e datoria părinților, mai exact a mamei, de a-i găsi o mireasă/ mire potrivit(ă).
Căutările se desfășoară mai întâi în cadrul familiei și apoi în exteriorul ei. Mai sunt cazuri în Oman, chiar și azi, majoritatea arabiilor sunt căsătoriți cu rude de gradul 2 sau 3, lucru nu tocmai bun, dacă ne gândim la problele genetice ce pot genera viitorilor copii. Din păcate nu au copii, din cauza această sau cine știe?!
Dar sunt excepții, dar majoritatea tinerilor se căsătoresc din dragoste și din respectul față unul de celălalt.
După găsirea unei pretendente, mamele tinerilor se pun de acord și apoi își anunță bărbații din familie. Ambele părți se interesează unul celălalt. Se verifică foarte minuțios, dacă sunt dintr-o familie bună, dacă nu sunt probleme cu băutura sau cu violența în familie.
Dacă ambele părți sunt de acord, se poate face publica logodna, se începe aranjamentele pentru căsătorie prin stabilirea dotei, zilei de nuntă, a ceremoniei, etc.
Am avut noroc să urmeasc toată procesiunea, în familia noastră a avut loc nunți și una din ele a fost nunta mea.
În primul rând, ce doi s-au întâlnit în familie să se cunoască, dacă se plac sau nu. Dacă băiatul îi place de fată, atunci el acceptă, dar și fată are un cuvânt de spus, aici nu numai băiatul decide, dar și fata decide.
Dacă ambele părți sunt deacord cu această alianță atunci are următorul pas, întâlnirea celor două familii care este importantă într-o familie arabă musulmană.
Și fata are dreptul să-și aleagă bărbatul cu cine să se căsătorească. Dacă nu-i place atunci refuză să se mărite cu el. De când sunt în Oman am întâlnit multe cazuri, mireasa a refuzat sau nu i-a plăcut de mire și viceversa.
Logodna constă în cererea în căsătorie a unei femeie anume, cererea formulate de către bărbat, și în prezentarea propriei sale situații către femeia respectică și familia acesteia, precum și în negocierea contractului de căsătorie. După ce părțile cad de acord asupra tuturor condițiilor, cei doi, logodnicul și logodnica, se pot vedea reciproc, pentru a se cunoaște mai bine.
Dar cei doi nu vor fi lăsați singuri în acest stadiu pentru a nu se crea situații neplăcute.
Pentru ca acel contract să fie valabil nu trebuie să nu existe piedici în calea căsătoriei, ca cei doi tineri trebuie să fie deacord, să fie îndeplinite formalitățile sale legale și să fie stabilită dota( mahar).
Sunt și cazuri când sunt piedici în căsătorie, dar asta se întâmplă foarte rar, pentru că ambele părți vor ivita să se întâmple asta.
Eu voi enumera doar două tipuri de piedici:

  • Prima piedică este permanentă: înrudirea de sânge sau prin alianță, colactație sau consumarea în perioada de continență. 
  • Iar a doua temporară: religie mixtă, poligamie, înrudirea între soțiile aceluași soț, perioada de continență sau tripla repudiere.
Potrivit Coranului, căsătoria nu este posibilă cu așa numitele "persoanele interzise,"numite în araba "maharim". Aceste persoane sunt: ascendenții și descendenții precum și soțiile acestora, sora și descendenții surorilor și fraților, mătușile, surorile și mătușile ascendenților, soacra și descendenții soției. Căsătoria între veri fiind posibilă.
Dar însă nu este permisă căsătoria simultană cu două femei rude de sânge, prin alianță "de lapte."
Atât pentru logodnic cât și pentru logodnică există posibilitatea de a rupe logodna. Astfel, dacă acest lucru se întâmplă, este de datoria tinerei să înapoieze familia cadourile pe care le-a primit de la această.


Petrecerea de logodnă


De fapt, cele care se ocupă de organizarea logodnei și a nunții se ocupă ambele părți împreună cu tinerii logodnici, care conform Coranului și a tradiției se ocupă de casă și de copii.
Logodna se ocupă familia logodnicei, se înțeleg unde să o facă. O fac acasă la logodnică sau închiriază un local pentru petrecere. În Oman așa se numesc Hall-uri, sunt Halluri mari și mici, în funcție de numărul de invitații. Sunt frumoase și extravagante, scumpe și ieftene. 
Aici e alegerea viitoarei miresei. Am fost la multe logodne în Oman, și toate erau diferite de la simplu până la extravagant. Dar toate sunt frumoase.
La mine a fost simplu și acasă. Darurile de nuntă au fost duse acasă. Dar la rude din partea soțului au fost făcute în localuri. Și foarte interesante și frumoase.
O femeie, care se căsătorește cu un bărbat, primește zestre de la mire, o zestre-mahar, în limba arabă care este proprietatea ei exclusivă. Această zestre, precum și suma în caz de divorț, și alte condiții negociate cu mirele sau cu cineva din partea mirelui. Această negociere ar trebuie să facă tutorele( tata, unchi sau frate mai mare)miresei.
Cu o zi înainte de-a veni familia mirelui să o ceară pe fată în căsătorie, fetele și femeiele din casă pregătesc bucate tradiționale arăbești, pregătirile sunt întoi, e mare forfotă în casa fetei.
În ce constă pregătire, familia fete, aranjează în casă sau se aranjează în localul ales de viitoarea mireasă. Stilul logodnei tot e la alegerea tinerei miresei. Aranjamentul floral, decorațiuni, lumini colorate, muzica arabească ca fetele tinere nemăritate și cele măritate să danseze.
Tânără logodnică petrece toată ziua la salon pentru a se face frumoasă. Da aici să spun, în Oman saloanele de înfrumusețare are un pachet pentru tinerele care se căsătoresc. Și eu am avut parte de așa ceva. Își cumpără o rochie simplă sau o rochie stil tradițional Omanez la alegere de fapt. Eu voi vorbi despre stilul vestimentar al miresei și a mirelui în alt articol despre trusoul lor, ce conține și multe altele.
Cel mai important să fie pe masa de logodnă, cafeaua omaneză, cu curmale, apa, fructe, halawa omaneză, care nu lipsește din casa localnicilor. Ea este la evenimentele speciale de sărbători, la logodne, nunți și funerale.
Invitații noștri sunt invitați la ora 20:00 la logodnă. Sunt serviți cu cafea omaneză, curmale, apa, fructe halawa omaneză. Pe la ora 21:00 apare și logodnica noastră de la salon, apoi se servește cina pentru invitații, aperative, sau orez cu carne, la alegere și depinde de bugetul fiecăruia.
Referitor la mâncare la fel voi vorbi despre mâncare la nuntă și logodnă.
Toți invitați noștri se apropie de logodnica noastră pentru a o felicita și a-i ura căsnicie fericită.Se fotografează împreună. Deja zestrea miresei este adusă înainte de logodnă sau în timpul logodnei .
În fucție de înțelegerea celor două părți. După ce se termină petrecerea de logodnă, urmează nunta. Nunta este la înțelegerea celor 2 soți când va avea loc. Poate să aibă nunta într-o săptămână, dar poate să aibă în 5 luni. Timp ca mireasa să-și pregătească trusoul, sau să-și găsească sală de petrecere sau acasă, unde va avea loc nuntă.
Așa arată o sală în pregătire înainte de logodnă și nuntă.


Va urma !!!


    




  

2 comentarii:

  1. Salut:) am citi shi..mare diferenta nu ved intre nunta la credhtini shibla musulmani:)
    Pacat ca se permite casatorii intre descendenti(verisori gradul III) in biblie daka nu gresesc pin la gradul 7 (aproximativ)
    In rest traditia e frumoasa:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da Vasile traditiile sunt frumoase. Se aseamana oarecum. Mersi pentru comentariu!! Feadback vostru conteaza pentru mine :)

    RăspundețiȘtergere