24 august 2020

Mahar(Zestrea) și Dota este un drept al soției!!

În Islam, Mahar( zestrea)este unul dintre drepturile soției, care este al ei în totatalitate și este legal pentru ea, spre deosebire de pratica generală în unele țări în care soția nu primește zestrea.

Dota este suma de bani plătită de către tânăr sau de familia tânărului, viitoarei mirese. Dota este de două tipuri:
Prima dotă care este plătită imediat și reprezintă o sumă mai mult simbolică de bani. Cea de-a două dotă, care este o sumă mai mare de bani care va reveni soției în caz de divorț sau de deces al soțului. Această dotă nu este prevăzută de Coran dar este o practică tradițională. De obicei, cea de-a două dotă, rămâne copiilor familiei. 

Femeia are dreptul la dotă întreagă în cazul în care căsătoria a fost cosumată sau dacă soțul  moare înainte chiar de cosumare. Ea are dreptul la jumătate din dotă în cazul în care căsătoria se desface înainte de cosumare. Dar, nu are dreptul la dotă când căsătoria este anulată.
Mahr-ul este dreptul soției, și nu i se perimite tatăl ei sau oricui altcuiva să îl ia, decât cu aprobarea ei.

Dacă este permisă întârzirea unei părți sau a întregului Mahr la momentul contractului de căsătoriei?
Este permis ca Mahr-ul să fie dat imediat sau întârziat, sau o parte din aceasta poate fi dat imediat și o parte din el poate fi întârziat, în conformitate cu ceea ce este convenit de soți. Nu este nimic în neregulă cu asta.
Această chestiune depinde de ceea ce este convenit între cei doi soți sau între soț și tutorele femeii. Dacă sunt de accord cu ceva, nu este nimic în neregulă cu aceasta, fie că este o plată imediată sau o întârziere.

Eu când am fost logodnică și alte rude de-ale noastre au primit în dar multe cadouri, au primit suma de banii cu bijuterii din aur, Coranul și tămâia, genții, cosmetice, parfumuri, încălțăminte, materiale pentru rochii, flori cu bomboane, lucruri pentru casă, veselă, prosoape, tot felul de trebuincioase pentru casă, pentru ea și pentru soțul ei. Ceausuri de mână pentru ambii. Cadourile variază de la caz la caz. În funcție de banii care au familia mirelui, și din partea miresei tot se dă cadouri.
Logodna are loc separat, femeiele separate și bărbați separați. Petrec aparte. Vine logodnicul și mama cu partea femeiască să-i aducă caodurile miresei și cu inele de logodnă. Inele de logodnă pot fi cumpărate împreună cu logodnica și logodnicul. Sau fiecare le cumpără separat, logodnica îi  transmite lognicul pentru a-i adduce la logodnă. La logodnă își pun pe deget fiecare ca semn că sunt soț și soție în fața societăți. Inele de căsătorie le-am cumpărat împreună cu soțul meu. Le-am pus pe degetul nostru la nuntă, semn că suntem soț și soție.


Va urma!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu